Список на планетарни системи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Број на откриени вонсончеви планети годишно во периодот од 1989 до 2010 г. Боите ги означуваат методите на откривање:
  мерење време

Ова е список на 53-те планетарни системи, вклучувајќи го Сончевиот Систем, подредени по оддалеченост од матичната ѕвезда. Табелата содржи информации за координатите, спектралните и физичките својства и бројот на потврдени планети. Двете најважни ѕвездени својства се масата и металичноста бидејќи како се образува планетарниот систем. Оние со поголема маса и металичност имаат повеќе планети кои се воедно и помасивни.

Највеќето наведени ѕвезди се од сончев тип, претежно во спектралните класи F, G и K, бидејќи астрономите обично наоѓаат планети околу ѕвезди слични на Сонцето. Некои ѕвезди се џинови, што потрошиле сиот водород во јадрото. Со пронаоѓањето на планети околу џиновски ѕвезди, научниците дознаваат за развојот на планетарните системи и промената во одликите на планетите со текот на развојот на матичната ѕвезда.

Постојат 371 ѕвезди со само по една позната планета и 53 ѕвезди со повеќе од една. Од нив, 34 имаат по 2 планети, 10 имаат по три, 5 со четири, 1 со пет, 2 со шест и 1 со осум. Ѕвезда со највеќе потврдени планети е Сонцето (8). Најмасивната матична ѕвезда е Ипсилон Бик (2,723 M), а најнемасивна е 2M J044144 (0,021 M). Најбогата со метал е 1RXS 1609 (0,616 dex, 4,13 × Sun), а најсиромашна е HIP 13044 (−2,086, 0,0082 × Sun). Најблиската матична ѕвезда на вонсончева планета е Ипсилон Еридан (10 сг), а најоддалечената е MOA-2008-BLG-310L (23807 сг). Гледано од Земјата, по изглед најсјајна е Полукс (1,15), а најбледа е OGLE-2005-BLG-390L (27,98).

Вонсончеви планети[уреди | уреди извор]

Обоените редови означуваат дека ѕвездата има барем три планети.

Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
Сонце −26,74 0,000016 G2V 1,000 1,000 5778 0,000 4,572 8
Глизе 876 Водолија 22ч 53м &1000000000000001673000016,73с −14° 15′ &1000000000000004929999949,3″ 10,17 15 M4V 0,334 0,356 3348 0,054 4,893 4
Глизе 581 Терезија 15ч 19м &1000000000000002682999926,83с −07° 43′ &1000000000000002019999920,2″ 10,56 20 M3V 0,311 0,378 3484 −0,335 4,326 4
61 Девица Девица 13ч 18м &1000000000000002430999924,31с −18° 18′ &1000000000000004029999940,3″ 4,74 28 G5V 0,954 0,945 5531 −0,008 8,960 3
55 Рак Рак 08ч 52м &1000000000000003581000035,81с +28° 19′ &1000000000000005089999950,9″ 5,95 40 G8V 1,026 0,887 5217 0,290 5,543 5
HD 69830 Крма 08ч 18м &1000000000000002394999923,95с −12° 37′ &1000000000000005579999955,8″ 5,95 41 K0V 0,856 0,895 5385 −0,045 7,446 3
HD 40307 Сликар 05ч 54м &1000000000000000424000004,24с −60° 01′ &1000000000000002450000024,5″ 7,17 42 K2,5V 0,752 0,716 4977 −0,308 1,198 3
Ипсилон Андромеда Андромеда 01ч 36м &1000000000000004784000047,84с +41° 24′ &1000000000000001969999919,7″ 4,09 44 F8V 1,010 1,699 6107 0,086 3,781 4
47 Голема Мечка Голема Мечка 10ч 59м &1000000000000002796999927,97с +40° 25′ &1000000000000004889999948,9″ 5,10 46 G0V 1,029 1,241 5892 0,003 7,434 3
Му Олтар Олтар 17ч 44м &1000000000000000869999908,70с −51° 50′ &1000000000000000260000002,6″ 5,15 51 G3IV-V 1,077 1,246 5704 0,277 6,413 4
HD 113538 Кентаур 13ч 04м &1000000000000005747999957,48с −52° 26′ &1000000000000003450000034,5″ 9,10 52 K9V 0,698 0,650 4685 −0,167 1,278 2
Глизе 777 Лебед 20ч 03м &1000000000000003740999937,41с +29° 53′ &1000000000000004850000048,5″ 5,71 52 G6IV 1,037 2,348 5588 0,248 12,110 2
HD 128311 Воловар 14ч 36м &1000000000000000056000000,56с +09° 44′ &1000000000000004750000047,5″ 7,51 54 K0V 0,804 0,728 4965 0,080 0,394 2
14 Херкул Херкул 16ч 10м &1000000000000002430999924,31с +43° 49′ &1000000000000000350000003,5″ 6,67 57 K0V 0,902 0,895 5311 0,428 0,706 2
83 Лав b Лав 11ч 26м &1000000000000004628000046,28с +03° 00′ &1000000000000002280000022,8″ 7,57 59 K2V 0,777 0,812 4875 0,355 4,486 2
HD 217107 Риби 22ч 58м &1000000000000001553999915,54с −02° 23′ &1000000000000004339999943,4″ 6,18 65 G8IV 1,019 1,080 5646 0,367 7,320 2
HD 60532 Крма 07ч 34м &1000000000000000318000003,18с −22° 17′ &1000000000000004579999945,8″ 4,46 83 F6IV-V 1,444 2,520 6095 −0,259 2,671 2
23 Терезија Терезија 15ч 13м &1000000000000002867000028,67с −25° 18′ &1000000000000003360000033,6″ 6,45 85 G5V 1,047 1,206 5559 0,230 7,322 2
HD 181433 Паун 19ч 25м &1000000000000000957000009,57с −66° 28′ &1000000000000000770000007,7″ 8,38 87 K5V 0,777 0,786 4962 0,327 8,974 3
HD 82943 Водна Змија 09ч 34м &1000000000000005074000050,74с −12° 07′ &1000000000000004639999946,4″ 6,54 90 G0V 1,175 1,124 5874 0,273 3,080 2
Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
HD 11964 Кит 01ч 57м &1000000000000000960999909,61с −10° 14′ &1000000000000003270000032,7″ 6,42 107 G5IV 1,125 0,966 5522 0,166 9,561 2
HD 45364 Големо Куче 06ч 25м &1000000000000003847999938,48с −31° 28′ &1000000000000005139999951,4″ 8,07 107 G8V 0,815 0,759 5434 −0,166 7,546 2
HD 37124 Бик 05ч 37м &1000000000000000249000002,49с +20° 43′ &1000000000000005079999950,8″ 7,68 110 G4V 0,830 0,824 5606 −0,442 3,327 3
HD 12661 Овен 02ч 04м &1000000000000003428999934,29с +25° 24′ &1000000000000005150000051,5″ 7,44 114 G6V 1,068 1,116 5742 0,293 7,051 2
HD 169830 Стрелец 18ч 27м &1000000000000004947999949,48с −29° 49′ &1000000000000000070000000,7″ 5,91 119 F9V 1,413 1,838 6266 0,210 4,950 2
HD 10180 Мала Водна Змија 01ч 37м &1000000000000005357999953,58с −60° 30′ &1000000000000004150000041,5″ 7,33 127 G1V 1,055 1,085 5911 0,083 4,335 6
HD 47186 Големо Куче 06ч 36м &1000000000000000878999908,79с −27° 37′ &1000000000000002030000020,3″ 7,79 129 G6V 0,991 0,968 5675 0,228 4,437 2
HR 8799 Пегаз 23ч 07м &1000000000000002871999928,72с +21° 08′ &1000000000000000329999903,3″ 5,96 129 A5V 1,472 1,339 7429 −0,466 0,064 4
HIP 49067 Секстант 10ч 00м &1000000000000004771999947,72с −09° 31′ &1000000000000000000000000,0″ 9,86 139 K3V 0,744 0,659 4746 −0,066 4,526 2
HD 147018 Јужен Триаголник 16ч 23м &1000000000000000015000000,15с −61° 41′ &1000000000000001950000019,5″ 8,37 140 G9V 0,927 0,949 5441 0,101 6,364 2
HD 215497 Тукан 22ч 46м &1000000000000003675000036,75с −56° 35′ &1000000000000005829999958,3″ 8,97 142 K3V 0,865 0,850 4852 0,235 4,568 2
HD 155358 Херкул 17ч 09м &1000000000000003461999934,62с +33° 21′ &1000000000000002110000021,1″ 7,27 144 G0V 0,873 0,842 5760 −0,680 9,992 2
HD 187123 Лебед 19ч 46м &1000000000000005810999958,11с +34° 25′ &1000000000000001030000010,3″ 7,83 157 G5V 1,056 1,165 5714 0,156 5,327 2
HD 11506 Кит 01ч 52м &1000000000000005053000050,53с −19° 30′ &1000000000000002510000025,1″ 7,54 169 G0V 1,191 1,376 6058 0,309 5,420 2
HD 9446 Триаголник 01ч 33м &1000000000000002017999920,18с +29° 15′ &1000000000000005450000054,5″ 8,35 171 G5V 1,003 0,997 5793 0,093 3,876 2
HIP 14810 Овен 03ч 11м &1000000000000001423000014,23с +21° 05′ &1000000000000005050000050,5″ 8,51 174 G5V 0,989 1,024 5485 0,230 5,271 3
HD 125612 Девица 14ч 20м &1000000000000005350999953,51с −17° 28′ &1000000000000005350000053,5″ 8,33 177 G3V 1,099 1,052 5897 0,244 2,150 3
HD 183263 Орел 19ч 28м &1000000000000002457000024,57с +08° 21′ &1000000000000003000000030,0″ 7,86 180 G2IV 1,172 1,201 5888 0,325 3,303 2
HD 177830 Лира 19ч 05м &1000000000000002076999920,77с +25° 55′ &1000000000000001440000014,4″ 7,18 193 K0IV 1,477 2,991 4948 −0,012 4,033 2
Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
HD 108874 Береникина Коса 12ч 30м &1000000000000002687999926,88с +22° 52′ &1000000000000004739999947,4″ 8,74 204 G5V 0,987 1,223 5407 0,143 7,260 2
HD 74156 Hydra 08ч 42м &1000000000000002512000025,12с +04° 34′ &1000000000000004120000041,2″ 7,61 210 G0IV 1,236 1,581 6039 0,134 7,375 2
HD 200964 Ждребе 21ч 06м &1000000000000003984000039,84с +03° 48′ &1000000000000001119999911,2″ 6,49 223 K0III 1,437 4,302 5164 −0,154 2,992 2
24 Секстант Секстант 10ч 23м &1000000000000002837000028,37с −00° 54′ &1000000000000000809999908,1″ 6,44 253 G5III 1,545 4,902 5098 −0,031 2,697 2
HAT-P-17 Лебед 21ч 38м &1000000000000000873000008,73с +30° 29′ &1000000000000001939999919,4″ 10,54 295 K0V 0,857 0,837 5246 0,000 7,751 2
HD 73526 Едро 08ч 37м &1000000000000001648000016,48с −41° 19′ &1000000000000000880000008,8″ 9,00 328 G6V 1,020 1,494 5470 0,278 5,589 2
HD 47536 Големо Куче 06ч 37м &1000000000000004761999947,62с −32° 20′ &1000000000000002300000023,0″ 5,26 402 K1III 0,944 23,469 4379 −0,684 9,328 2
COROT-7 Еднорог 06ч 56м &1000000000000000794000007,94с +08° 14′ &1000000000000000859999908,6″ 11,66 465 K0V 0,926 0,866 5275 0,028 1,479 2
HD 102272 Девица 11ч 46м &1000000000000002353999923,54с +14° 07′ &1000000000000002630000026,3″ 8,71 796 K2III 1,886 10,076 4908 0,255 1,527 2
PSR B1257+12 Девица 13ч 00м &1000000000000000358000003,58с +12° 40′ &1000000000000005650000056,5″ 24,31 980 пулсар 1,444 0,000023 28856 Н/П 0,797 3
NN Змија Змија 15ч 52м &1000000000000005613000056,13с +12° 54′ &1000000000000004470000044,7″ 16,67 1593 WD+M 0,646 0,692 18858 1,744 10,153 2
Кеплер-11 Лебед 19ч 48м &1000000000000002762000027,62с +41° 54′ &1000000000000003289999932,9″ 13,69 1999 G4V 0,954 1,102 5681 0,003 7,834 6
Кеплер-9 Лира 19ч 02м &1000000000000001776000017,76с +38° 24′ &1000000000000000320000003,2″ 13,91 2754 G2V 0,998 1,095 5722 0,167 3,008 3
OGLE-2006-BLG-109L Стрелец 17ч 52м &1000000000000003521999935,22с −30° 05′ &1000000000000001569999915,7″ 19,87 4850 M1V 0,513 0,721 3998 −0,215 6,315 2

Поврзано[уреди | уреди извор]