Прејди на содржината

Променлива ѕвезда од типот на SX Овен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Променлива ѕвезда од типот на SX Овен — вид на променлива ѕвезда, обично од класата на бело-сини ѕвезди од главната низа со спектрален тип од B0p до B9p. Ова се високотемпературни аналози на α2 CVn-променливите и имаат силни магнетни полиња и впечатливи спектрални линии од He I и Si III.[1] Сјајноста им се колеба за околу 0,1 величини, со периоди од по еден ден. Прототипна ѕвезда на оваа класа е 56 Овен, која ја носи ознаката SX Овен (SX Ari).

Список[уреди | уреди извор]

Ова е список на избрани SX Ari-променливи од интерес за аматерската и професионалната астрономија. Освен ако не е поинаку укажано, наведените величини се во V-појасот.

Ѕвезда
Просечна
величина
Спектрален
тип
Период
(денови)
Оддалеченост
(пс)
Алфа Вајар 4,27 B7IIIp 238
Сигма Волк 4,42 B2III 3,02 176
HD 125823 4,42 B7IIIpv 8,82 140
HR 2949 4,43 B5IV 1,90 113
28 Лебед 4,93 B2.5Ve 0,70 317
36 Рис 5,29 B9 3,83 178
V913 Скорпија 5,43 B5V 0,98 170
V692 Јужна Круна 5,46 B2.5III 1,67 357
HD 21699 5,46 B8IIImnp 2,48 186
56 Овен 5,76 B6IV-V 0,73 154
HD 133880 5,79 B8IVSi 0,88 111
HD 28843 5,81 B9III 1,37 146
3 Скорпија 5,87 B8III/IV 1,46 158
V957 Скорпија 5,90 B6V 258
V929 Скорпија 5,92 B8V 1,49 161
HR 7355 6,02 B2Vn 0,52 273
HD 145792 6,42 B6IV 1,70 144
HD 37017 6,56 B1.5V [б 1] 380
Сигма Орион E 6,61 B2Vp 1,19 329
HD 37776 6,96 B2V 1,54 330
HD 37058 7,30 B3Vp 15,26
HD 184927 7,44 B2V 9,35 543
HD 191612 7,80 O8fpe 538 2041
HD 35298 7,91 B7IV 1,85 532
HD 36668 8,05 B8V 2,12 249
HD 34626 8,16 B1.5IVnp 0,50 483

Белешки[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Good, Gerry A. (2012), Observing Variable Stars, The Patrick Moore Practical Astronomy Series, Springer Science & Business Media, стр. 139, ISBN 9781447100553.

Извори[уреди | уреди извор]

Samus N.N., Durlevich O.V., et al. Combined General Catalog of Variable Stars (GCVS4,2, 2004 Ed.)