Википедија:Викиекспедиции 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Викиекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Викиекспедиции.svg
Wikipedia-logo.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2015 година биле организирани шест викиекспедиции, со кои биле опфатени следните области:

 1. Неготино со околината — дводневна експедиција во два дела:
  • Прв дел: Град Неготино — еднодневна експедиција;
  • Втор дел: Неготинско — еднодневна експедиција;
 2. Кратово со околината — дводневна експедиција во два дела:
  • Прв дел: Град Кратово — еднодневна експедиција;
  • Втор дел: Кратовско — еднодневна експедиција;
 3. Мариово — тридневна експедиција во еден дел;
 4. Мијачија — тридневна експедиција во еден дел;
 5. Општина Ранковце — еднодневна експедиција во еден дел; и
 6. Општина Градско — еднодневна експедиција во еден дел.

Прва експедиција[уреди извор]

Неготино со околината[уреди извор]

Оваа експедиција поради временските услови беше поделена на два дела, па така најпрвин го посетивме градот Неготино (на 4 април 2015 г.), а веќе наредниот викенд (на 10 април 2015 г.) посветивме уште еден на шест неготински села, како и манастирот Св. Ѓорѓи.

Прв дел: Град Неготино[уреди извор]

Учесниците пред винарската визба Попова Кула

На првиот дел на експедицијата учествуваа тројца членови: Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Cibrev, кој се спроведе во градот Неготино. Сите тројца се сретнавме околу шест часот на железничката станица во Скопје, по што купивме билети и тргнавме кон Неготино со воз. И покрај доцнењето од 40-тина минути на возот во Неготино, сепак имавме и повеќе од доволно време да го прошетаме градот и да ги сликаме сите позначајни институциите, како што се: Домот на културата, Градската библиотека, Општинскиот суд, Црквата Св. Атанасиј, Автобуската станица, Музејот на град Неготино, двете основни училишта, распаднатата Саат-кула и други објекти.

Со сликањето на сите објекти завршивме порано отколку што имавме предвидено, односно околу 13:30 часот, по што решивме да се упатиме во винаријата „Попова кула“ во Демир Капија. Најмивме таксист од Неготино и стигнавме таму за половина час, по што добивме тура низ винаријата, каде што извршивме доста добри фотографии. Персоналот во винаријата беше доста љубезен и немавме никаков проблем со фотографирањето. Ги видовме подрумските простории, бурињата со вино, собата за дегустација, сместувачките капацитети и надворешноста на винаријата.

Втор дел: Неготинско[уреди извор]

Учесниците со нивното возило во селото Горни Дисан

На вториот дел од експедицијата учествуваа повторно тројца членови: Ehrlich91, Македонец и Cibrev, кој се спроведе низ шест неготински села, како и манастирот во близина на Неготино.

Овој пат бевме со автомобил и тргнавме од Скопје околу 06:15 часот, а во Неготино веќе бевме околу 08:00. Бидејќи, единствено манастирот Св. Ѓорѓи остана непосетен од минатиот пат, одлучивме веднаш да започнеме од него, пред сè и поради неговата местоположба, веднаш до излезот кај Неготино. По кратката пауза на бензинската пумпа на Макпетрол, продолживме кон селата Пепелиште и Криволак, кои се наоѓаат едно наспроти друго и со тоа имаше можност за одлични панорамски фотографии на двете села. И во двете села стапивме во разговор со месното население, кои ни кажуваа одредени факти за самите села.

Подоцна, се упативме кон селото Тремник (во близина на ТЕЦ „Неготино“), од кое планиравме да го посетиме и селото Дуброво, но сепак на крајот се одлучивме да продолжиме кон градот Неготино, а оттаму кон селата Тимјаник, Долни Дисан и Горни Дисан. По редот на нештата, започнавме од најгорното планинско село, Горни Дисан, кое е целосно напуштено и има само повремени жители, но поседува прекрасно зачувана стара македонска архитектура, стара црква и старо основно училиште. Барајќи ја црквата налетавме на единствените луѓе кои дошле токму тој ден на прошетка. Добивме покана и седнавме со нив при што ни раскажаа на кратко за историјата на селото. Подоцна, се спуштивме и во двете подолни села Долни Дисан и Тимјаник.

Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Попова Кула — винарска визба Винарска визба „Попова Кула“ 2.JPG нова статија
2. Црква „Св. Атанасиј Велики“ - Неготино — црква Црквата „Св. Атанасиј Велики“ во Неготино 2.JPG нова статија
3. ТЕЦ „Неготино“ — термоцентрала ТЕЦ Неготино сликано во движење.JPG нова статија
4. Основен суд Неготино — основен суд Основен суд Неготино.JPG нова статија
5. ОУ „Страшо Пинџур“ - Неготино — основно училиште Влезот на ЦОУ „Страшо Пинџур“ во Неготино 2.JPG подобрена статија
6. ОУ „Гоце Делчев“ - Неготино — основно училиште Официјалниот влез на ОУ „Гоце Делчев“ - Неготино.jpg подобрена статија
7. ОМУ „Владимир Арсовски“ - Неготино — музичко училиште Музичко училиште во Неготино 2.JPG нова статија
8. Тимјаничка Река — река Тимјаничка Река во Неготино 3.JPG нова статија
9. Музеј на град Неготино — музеј Музеј на градот Неготино 3.JPG нова статија
10. Саат-кула (Неготино) — споменик на културата Разрушената Саат Кула во Неготино 2.JPG подобрена статија
11. НУ Центар за култура „Ацо Ѓорчев“ - Неготино — културна установа Домот на културата „Ацо Ѓорчев“ 2.JPG нова статија
12. Библиотека „Страшо Пинџур“ - Неготино — библиотека Градска библиотека 1.JPG нова статија
13. Градски стадион Неготино — фудбалски стадион Стадионот во Неготино 4.JPG нова статија
14. Манастир „Св. Ѓорѓи“ - Неготино — манастир Манастир „Св. Ѓорѓи“ во Неготино 5.JPG подобрена статија
15. ЖС „Лисиче“ — железничка станица Железничка станица „Лисиче“ 4.JPG подобрена статија
16. ЖС „Драчево“ — железничка станица Железничка станица „Драчево“ 1.JPG подобрена статија
17. ЖС „Зелениково“ — железничка станица Железничка станица „Зелениково“ 3.JPG подобрена статија
18. ЖС „Рајко Жинзифов“ — железничка станица Железничка станица „Рајко Жинзифов“ 3.JPG подобрена статија
19. ЖС „Велес“ — железничка станица Железничката станица во Велес.JPG подобрена статија
20. ЖС „Кукуричани“ — железничка станица Железничка станица во Кукуричани 2.JPG подобрена статија
21. ЖС „Неготино Вардар“ — железничка станица Железничката станица во Неготино 1.JPG подобрена статија
22. ЖС „Градско“ — железничка станица Стара железничка станица од XIX век 2.JPG нова статија
23. ЖС „Стоби“ — железничка станица Интересна архитектура во „Стоби“ 2.JPG нова статија
24. ЖС „Криволак“ — железничка станица Железничка станица „Криволак“ 3.JPG нова статија
25. Горни Дисан — село Gorni-Disan-MK.JPG подобрена статија
26. Долни Дисан — село Панорама на Долни Дисан 1.JPG подобрена статија
27. Црква „Св. Никола“ - Горни Дисан — црква Гробишта и камбанарија на црквата во „Горни Дисан“.JPG нова статија
28. Криволак — село Поглед на Криволак.JPG подобрена статија
29. Црква „Св. Вознесение“ - Криволак — црква Зимзелени дрвја околу дворот на црквата „Св. Спас“ во село Криволак 1.jpg подобрена статија
30. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Долни Дисан — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ во „Долни Дисан“ 1.JPG подобрена статија
31. Црква „Св. Троица“ - Тремник — црква Црква „Св. Дух“.jpg подобрена статија
32. Тремник — село Tremnik-MK.JPG подобрена статија
33. Црква „Св. Богородица“ - Тимјаник — црква Црква „Св. Богородица“ во село Тимјаник.JPG подобрена статија
34. Пепелиште — село Панорама на Пепелиште и Криволак 7.JPG подобрена статија
35. Црква „Св. Илија“ - Пепелиште — црква Црква „Св. Илија“ во село Пепелиште 2.JPG подобрена статија
36. Дисанска Река — река Мовче на Дисанска Река во Долни Дисан.JPG нова статија
37. Винарска визба „Венец“ — винарска визба Винарска визба „Венец“ во село Долни Дисан 1.JPG нова статија
38. Тимјаник — село Timjanik-MKD.JPG подобрена статија
39. Тимјаничка парохија — црковна парохија Црква „Св. Богородица“ во село Тимјаник 4.JPG нова статија
40. ПУ „Гоце Делчев“ - Тремник — основно училиште ОУ „Страшо Пинџур“ 1.JPG нова статија
41. ПУ „Гоце Делчев“ - Тимјаник — основно училиште Основно училиште во село Тимјаник.JPG нова статија
42. ПУ „Гоце Делчев“ - Долни Дисан — основно училиште Основно училиште во село Долни Дисан 2.JPG нова статија
43. ПУ „Страшо Пинџур“ - Криволак — основно училиште Училишниот двор на некое од подрачните улилишта на ЦОУ „Страшо Пинџур“.JPG нова статија
44. ПУ „Страшо Пинџур“ - Пепелиште — основно училиште ОУ „Страшо Пинџур“ во село Пепелиште.JPG нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Втора експедиција[уреди извор]

Кратово со околината[уреди извор]

Оваа експедиција поради временски и логистички услови беше поделена на два дела, па така најпрвин го посетивме градот Кратово (на 16 мај 2015 г.), а веќе наредниот понеделник (на 25 мај 2015 г.) посветивме уште еден на неколку кратовски села.

Прв дел: Град Кратово[уреди извор]

На првиот дел на експедицијата учествуваа тројца членови: Kiril Simeonovski, Cibrev и Никола Тодосовски, кој се спроведе во градот Кратово.

Сакам да ве известам дека вчера се одржа првиот дел од викиекспедицијата во Кратово и околината. Повторно решивме да ја поделиме дводневната експедиција во два дела од по еден ден, така што првиот дел решивме да ја опфати посетата само на градот Кратово, а во вториот дел да бидат опфатени селата во неговата околина. Од Скопје тргнавме околу 7:30 со автомобилот на Никола Т. и во Кратово пристигнавме околу 9:30.

Пред 12 часот прошетавме и направивме фотографии од неколку мостови, кули и куќи што ни се најдоа по пат, а бевме забележани и од чичко Стевче Дамевски, кој ни раскажа една легенда за градот. Во 12 часот се сретнавме со туристичкиот водич Далибор Петковски, кого го ангажиравме за да ни ги покаже знаменитостите во градот. Тој на кратко ни ја раскажа историјата на градот, не прошета покрај Грофчанскиот мост и тунелот покрај него, не внесе во саат-кулата, не прошета низ чаршијата и еврејското маало, не внесе во католичка куќа каде што одигравме една партија шах, не однесе во црквата Свети Јован Крстител, како и до Радиниот и Аргуличкиот мост.

По туристичкото разгледување со Далибор, успеавме уште да влеземе и видиме еден од кратовските тунели коишто послужиле за поврзување на кулите во градот во минатото. Од Кратово кон Скопје тргнавме некаде околу 18:30 и пристигнавме околу 20 часот.

Галерија

Втор дел: Кратовско[уреди извор]

Карта на посетени села во рамки на експедицијата

На вториот дел на експедицијата учествуваа тројца членови: Македонец, Ehrlich91 и Petrovskyz, кој се спроведе во кратовските села во близина на градот Кратово.

Утрината на 25 мај 2015 г. околу седум часот тргнавме од Скопје со возилото на Марио и се упативме кон Кратово. По пат застанавме во близина на рафинеријата ОКТА за мала ужина, а воедно и сликање на самата рафинерија и пејзажот околу неа. По непрекинато возење стигнавме во Кратово, но само го одминавме и веднаш се упативме кон првото село Приковци, во кое зборувавме и собравме податоци за самото село и двете цркви од веројатно претседателот на месната заедница, кој го сретнавме на сретселото. Од ова село се упативме кон селото Шлегово, каде најпрвин застанавме на почетокот на селото за да ја видиме црквата „Св. Никола“ со селските гробишта и каде наидовме на постар човек кој ни објасни за историјата на селото и најбитните работи за него. Подоцна, се искачивме на рид над селото од каде се прикажуваше добра панорама на самото село. На крајот ги сликавме училиштето и главната селска црква. Од местото на крстот кај Шлегово го фативме и Кратово на панорама. После тоа, повторно одминувајќи го Кратово, се упативме кон селото Близанци, над Кратово, од кое направивме само фотографии. На враќање уловивме одлични панорамски фотографии од Кратово од голема височина. При враќањето во Кратово, застанавме во две градски цркви, од кои едната воопшто не била посетена при првата посета на Кратово.

Од таму, се упативме кон низинските села на Општина Кратово, и најпрвин започнавме со Железница, па Живалево, Туралево, Филиповци, Секулица и Шопско Рударе. Овдека наидовме на сериозно проблеми во разликувањето кое село е кое, бидејќи овие села се од разбиен тип, па така се поделени на маала кои се оддалечени едно меѓу друго и по неколку километри, па така во околината гледаш десетина збирови на куќи, кои припаѓаат на едно или повеќе различни села. За ова, ќе се обидеме да ги разликуваме преку топографски карти.

На крајот, седнавме во етно-ресторанот на патот за Куманово, кој ни послужи и како единствен ручек во денот.

Галерија
Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Кратовска Река — река Течението на реката во Кратово 2.JPG нова статија
2. Основен суд Кратово — суд Влезот на Основниот суд во Кратово.JPG нова статија
3. Музеј на град Кратово — музеј Музеј на градот Кратово.JPG нова статија
4. Саат-кула (Кратово) — саат-кула Саат кула во Кратово.JPG нова статија
5. Јокширски мост — мост Мост во Кратово.JPG нова статија
6. Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“ - Кратово — црква Страничен поглед на црквата „Св. Георгиј Кратовски“ - Кратово.jpg нова статија
7. Црква „Св. Јован Крстител“ - Кратово — црква Задната страна на црквата „Св. Јован Крстител“ - Кратово.jpg нова статија
8. Горноамамски мост — мост Еден од мостовите во Кратово.JPG нова статија
9. Приковци — село Панорама на селото Приковци.jpg подобрена статија
10. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Приковци — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Приковци (1).jpg нова статија
11. Манастир „Св. Петка“ - Приковци — манастир Манастир „Св. Петка“ - Приковци.jpg нова статија
12. Шлегово — село Панорама на Шлегово.jpg подобрена статија
13. Црква „Св. Воведение на Пресвета Богородица“ - Шлегово — црква Камбанаријата на црквата „Св. Богородица“ - Шлегово.jpg нова статија
14. Црква „Св. Никола“ - Шлегово — црква Селските гробишта со црквата во Шлегово.jpg нова статија
15. Горно Кратово — село Панорама на Горно Кратово.jpg подобрена статија
16. Близанци — село Поглед на селото Близанци.jpg подобрена статија
17. Плавица — планина Плавица.jpg нова статија
18. Железница — село Влезот на селото Железница.jpg подобрена статија
19. Тополовиќ — село Знак за селото Топаловиќ.jpg подобрена статија
20. Туралево — село Маало Липовик на село Туларево.jpg подобрена статија
21. Филиповци — село Спиридоново Маало на селото Филиповци.jpg подобрена статија
22. Црква „Св. Недела“ - Туралево — црква Црква „Св. Недела“ - Туларево.jpg нова статија
23. Шопско Рударе — село Црква „Св. Никола“ - Шопско Рударе.jpg подобрена статија
24. Црква „Св. Никола“ - Шопско Рударе — црква Стариот објект на црквата „Св. Никола“ - Шопско Рударе.jpg нова статија
25. Живалево — село Панорама на дел од селото Живалево.jpg подобрена статија
26. Секулица — село Амбар Маало на селото Секулица (3).jpg подобрена статија
27. Вакуф — село Црква „Св. Константин и Елена“ - В'каф.jpg подобрена статија
28. Црква „Св. Константин и Елена“ - Вакуф — црква Црква „Св. Константин и Елена“ - В'каф.jpg нова статија
29. ПУ „Кочо Рацин“ - Секулица — основно училиште Основното училиште во Секулица.jpg нова статија
30. ПУ „Кочо Рацин“ - Туралево — основно училиште Основното училиште во Туралево.jpg нова статија
31. ПУ „Кочо Рацин“ - Шопско Рударе — основно училиште Основното училиште во Шопско Рударе.jpg нова статија
32. ПУ „Кочо Рацин“ - Шлегово — основно училиште Основното училиште во Шлегово.jpg нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Трета експедиција[уреди извор]

Мариово[уреди извор]

Оваа експедиција е специфична од причина што беше дел во рамките на фестивалот Mariovo Off-Road Experience, кој се одржа по четврти пат на кој имаше неколку спортски дисциплини, кој се одржува во Мариово во периодот 29-31 мај 2015 г. Нашето присуство таму беше со нашите велосипеди и така за прв пат спроведовме викиекспедиција без возило.

На фестивалот бевме присутни, Македонец, Ehrlich91 и Petrovskyz, како и на претходната експедиција, секој со својот велосипед, кои ги превезе самиот организатор на фестивалот со својот автомобил уште во четвртокот на 28 мај. Јас и Ѕвонко тргнавме со воз до Прилеп на 29 мај 2015 г. (петок), а од ЖС „Прилеп“ не зема Марио (кој веќе беше отиден еден ден претходно). Патувањето со воз повторно го искористивме на начин, со што продолживме со сликање на железничките станици од Велес до Прилеп, слично како што направивме на првата експедиција до Неготино, кога исто така патувавме со воз.

По пристигнување во Прилеп, Марио не зема со автомобил и се упативме кон Мариово, па така повторно искористувајќи го моментот, влеговме во две села, Штавица и Кален, со што ги покривме со фотографии и нив, иако отпрвин не ги планиравме. Иако на почетокот се соочивме со одредени механички и технички проблеми, сепак денот го искористивме со посета и разглед на селото Манастир и прекрасниот манастир во самото село, кој го посетивме и во неговата внатрешност. Подоцна, решавајќи ги механичките проблеми се искачивме над селото, во кое сликавме панорами над селото. Вечерта, јас и Ѕвонко, поминавме три часа на карпите во близина на селото, сликајќи слики од Црна Река и од Скочивирска Клисура и барајќи добри услови за астрофотографии. И од самите карпи повторно се направија добри панорами на целото село Манастир.

Во саботата (30.05.2015), се упативме пеш кон селото Зовиќ или Бзовиќ како што го викаат селаните, кое е најпознатото по својот мост над Градешка Река, снимен во филмот „Прашина“ на Милчо Манчевски. До селото имавме три часа одење, низ кое поминавме две реки, Сатока и Градешка Река, од кои направивме одлични фотографии, а во самото село Зовиќ ги сликавме двете цркви, однадвор и одвнатре, а од погорната црква „Св. Атанасиј“ направивме одлична панорамска фотографија заедно со мостот. Во самото село, седнавме на разговор со неколку стари жители, кои се израдуваа што нè видоа.

Во неделата или главниот настан од тридневниот фестивал, се упативме на велосипедската планинска трка, при која ги посетивме селата Полчиште, Бешиште, Витолиште и манастирот „Св. Илија“ или Витолишки манастир, во кој и ручавме на крајот на денот.

Галерија
Извештај

Оваа експедиција беше претставена и со извештај на англиски јазик за потребите на месечното издание на ГЛАМ-активностите на сите организации поврзани со Википедија. Извештајот можете да го проследите тука.

Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Mariovo Off-Road Experience — фестивал Лого на Mariovo Off-Road Experience.jpg нова статија
2. Манастир (село) — село Панорама на селото Манастир.jpg подобрена статија
3. Зовиќ — село Панорама на селото Зовиќ.jpg подобрена статија
4. Сатока — река Reka-Satoka-Mariovo.JPG нова статија
5. Градешка Река — река Градешка Река од Зовички мост.jpg подобрена статија
6. Манастирски манастир - манастир Поглед на задниот дел на манастирот „Св. Никола“ - Манастир.jpg нова статија
7. Витолишки манастир - манастир Манастир Св. Илија во Витолиште.jpg нова статија
8. Црква „Св. Илија“ - Витолиште - црква Поглед на манастирот Св. Илија.jpg нова статија
9. Старавина - село Поглед на селото Старавина.jpg подобрена статија
10. Кален - село Панорама на селото Кален.jpg подобрена статија
11. Црква „Св. Спас“ - Кален - црква Селската црква во Кален.jpg нова статија
12. Црква „Св. Никола“ - Манастир - црква Поглед на задниот дел на манастирот „Св. Никола“ - Манастир.jpg нова статија
13. Црква „Св. Атанасиј“ - Зовиќ - црква Икона на Св. Атанас во истоимената црква во Зовиќ.jpg нова статија
14. Штавица - село Панорама на село Штавица.jpg подобрена статија
15. Дуње - село Панорама на Дуње (1).jpg подобрена статија
16. Црква „Св. Никола“ - Зовиќ - црква Поглед на црквата во Зовиќ.jpg нова статија
17. Витолиште - село Поглед на Витолиште.jpg подобрена статија
18. Црква „Св. Атанасиј“ - Витолиште - црква Црквата во Витолиште 1.jpg подобрена статија
19. Бешиште - село Панорама на Бешиште (2).jpg подобрена статија
20. Ниџе - планина Поглед кон планината Ниџе.jpg подобрена статија
21. Полчиште - село Панорамски поглед на селото Полчиште.jpg подобрена статија
22. Скочивирска Клисура - клисура Поглед на Скочивирска Клисура (1).jpg подобрена статија
23. Дуњска Река - река Река крај селото Дуње.jpg нова статија
24. ЖС „Богомила“ — железничка станица Железничка станица Богомила.jpg подобрена статија
25. ЖС „Васил Антевски - Дрен“ — железничка станица Железничка станица Васил Антевски-Дрен.jpg нова статија
26. ЖС „Гостиражни“ — железничка станица Железничка станица Гостиражни.jpg подобрена статија
27. ЖС „Мартолци“ — железничка станица Железничка станица Мартолци.jpg подобрена статија
28. ЖС „Чашка“ — железничка станица Железничка станица Чашка.jpg подобрена статија
29. Писокал — месност Манастир „Св. Петка“ во Мариово.jpg подобрена статија
30. Мелница — месност Манастир Св. Илија во Витолиште.jpg подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Четврта експедиција[уреди извор]

Мијачија[уреди извор]

Последната експедиција ја остваривме викендот од 3 до 5 јули, тргнувајќи од Скопје на 3 јули во попладневните часови и упатувајќи се со возило кон селото Лазарополе, каде што бевме сместени во „Калин Хотел“ две ноќи.

На оваа експедиција беа присутни вкупно пет Википедијанци, Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Инокентиј, Petrovskyz и Cibrev, најбројна експедиција воопшто изведена. За разлика од претходната кога бевме со велосипеди, сега ја изведовме целосно со возило и вкупно посетивме седум села, многу повеќе цркви и манастири во самите села, влеговме во четири цркви и ги сликавме нивните внатрешности, сликавме панорами на повеќе села во кои не влеговме, кои се наоѓаа покрај патот кога ги посетувавме овие села. Исто така покрај самите села, добивме слики и од самите реки кои во тој регион ги има многу, па така имаме сега фотографии од сите притоки на Мала Река (Гарска Река, Тресонечка Река, Селечка Река и Росочка Река).

Вечерта во петокот со нашето пристигнување кон Маврово, застанавме на влезот од националниот парк, сликајќи ја околината со Мавровското Езеро, а подоцна се упативме кон нашето одредиште, селото Лазарополе. Наредниот ден (сабота) почнавме уште од утрината, сликајќи го селото Гари, а завршувајќи во селото каде што бевме сместени, при што го дочекавме зајдисонцето на крстот над селото.

Во неделата, утрината ја посетивме главната селска црква во Лазарополе, сликајќи ја целосно и запознавајќи се со нејзината историја, раскажана од страна на претседателот на црковниот одбор на селото, за подоцна да тргнеме кон Скопје, застанувајќи попатно кон селото Беличица, надвор од областа Мијачија, а подоцна влеговме во селото Леуново и Никифорово. Во Скопје стигнавме околу четири часот, по што седнавме на ручек.

Галерија
Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Осој (Дебарско) — село Во Осој.jpg подобрена статија
2. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Осој — црква Црквата во Осој.jpg нова статија
3. Гари — село Панорама на Гари 1.jpg подобрена статија
4. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Гари — црква Поглед на црквата во Гари.jpg нова статија
5. Гарска Река — река Гарска Река во Гари (Маврово).jpg нова статија
6. Росоки — село Во Росоки.jpg подобрена статија
7. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Росоки — црква Црквата во Росоки.jpg нова статија
8. Росочка Река — река Росочка Река (2).jpg нова статија
9. Селце (Ростушко) — село Црквата во Селце (4).jpg подобрена статија
10. Селечка Река — река Селечка Река.jpg нова статија
11. Црква „Св. Илија“ - Селце — црква Црквата во Селце (2).jpg нова статија
12. Беличица — село Дел од Беличица 1.jpg подобрена статија
13. Црква „Св. Никола“ - Беличица — црква Црква „Св. Никола“ во Беличица.jpg подобрена статија
14. Тресонче — село Панорама на Тресонче.jpg подобрена статија
15. Црква „Св. Петар и Павле“ - Тресонче — црква Главната црква во Тресонче (2).jpg подобрена статија
16. Црква „Св. Никола“ - Тресонче — црква Црква Св. Никола во Тресонче.jpg подобрена статија
17. Црква „Св. Јован Крстител“ - Тресонче — црква Во Тресонче.jpg подобрена статија
18. Црква „Св. Петка“ - Тресонче — црква Параклис во Тресонче (2).jpg подобрена статија
19. Тресонечка Река — река Тресонечка Река.jpg нова статија
20. Никифорово — село Поглед на Никифорово.jpg подобрена статија
21. Леуново — село Leunovo 02.JPG подобрена статија
22. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Леуново — црква Црквата во Леуново 1.jpg подобрена статија
23. Маврово — село Мавровско Езеро со Маврово 1.jpg подобрена статија
24. Црква „Св. Петка “ - Лазарополе — црква Црква Св. Петка во Лазарополе.jpg нова статија
25. Црква „Св. Никола“ - Маврово (нова) — црква Црква Св. Никола (нова) во Маврово.jpg подобрена статија
26. Лазарополе — село Панорама на Лазарополе (3).jpg подобрена статија
27. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Лазарополе — црква Поглед на црквата во Лазарополе.jpg подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Петта експедиција[уреди извор]

Општина Ранковце[уреди извор]

Фотографија од учесниците во селото Герман

На 7 ноември 2015 година беше спроведена петтата по ред експедиција за оваа календарска година, а прва во рамките на двете предвидени за до крајот на годината.

Бевме договорени да патуваме со автомобилот на Нино, зашто оф-роуд возилото на Марио, кое го користевме на минатите експедиции, имало проблеми, па така, јас најпрвин се најдов со Марио во Капиштец, каде што живеат тие двајца и се упативме да ги земеме Ѕвонко и Кирил. Околу 6:30 часот тргнавме од Скопје, при што со едно застанување на бензинска станица за бензин и храна по пат, веќе пред околу осум часот бевме во селото Герман, првата станица на нашата експедиција во Општина Ранковце. Од оваа експедиција сликавме вкупно девет села, односно една половина од сите села во општината Ранковце. Како позначајни моменти би ги издвоил посетата на внатрешноста на црквата „Св. Петка“ во Радибуш, погледот на Отошничко Езеро, посетата на Герман и погледот на планините Гоглин и Билина (најсеверната точка на Македонија), средновековниот манастир „Св. Никола“ во Псача.

Севкупно гледано имавме одличен ден и услови за сликање и успеавме да опфатиме голем број на села, иако големината на денот е сè помала во овие есенски денови.

Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Герман — село ЕкспедицијаРанковце98.jpg подобрена статија
2. Црква „Св. Троица“ - Герман — црква ЕкспедицијаРанковце91.jpg нова статија
3. П’клиште — село ЕкспедицијаРанковце09.jpg подобрена статија
4. Радибуш — село ЕкспедицијаРанковце31.jpg подобрена статија
5. Радибушка Река — река ЕкспедицијаРанковце32.jpg нова статија
6. Црква „Св. Петка“ - Радибуш — црква ЕкспедицијаРанковце37.jpg нова статија
7. Отошница — село ЕкспедицијаРанковце48.jpg подобрена статија
8. Отошничко Езеро — езеро ЕкспедицијаРанковце61.jpg нова статија
9. Црква „Св. Јован Крстител“ - Отошница — црква ЕкспедицијаРанковце49.jpg нова статија
10. Ранковце — село ЕкспедицијаРанковце72.jpg подобрена статија
11. ОУ „Христијан Тодоровски - Карпош“ - Ранковце — основно училиште ЕкспедицијаРанковце71.jpg подобрена статија
12. Црква „Св. Никола“ - Псача — црква ЕкспедицијаРанковце82.jpg нова статија
13. Псачки манастир — манастир ЕкспедицијаРанковце80.jpg нова статија
14. Псача — село ЕкспедицијаРанковце86.jpg подобрена статија
15. Станча — село Маалото Митренци на селото Станча.jpg подобрена статија
16. Гулинци — село ЕкспедицијаРанковце26.jpg подобрена статија
17. Гиновци — село ЕкспедицијаРанковце87.jpg подобрена статија
18. Црква „Св. Павле“ - Гиновци — црква Црквата во Гиновци.jpg нова статија
19. Љубинци — село ЕкспедицијаРанковце77.jpg подобрена статија
20. Славиште — област Славишко Поле.JPG подобрена статија
21. Општина Ранковце — општина ЕкспедицијаРанковце63.jpg подобрена статија
22. ПУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ - Радибуш — основно училиште ЕкспедицијаРанковце33.jpg нова статија
23. ПУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ - Герман — основно училиште ЕкспедицијаРанковце99.jpg нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Шеста експедиција[уреди извор]

Општина Градско[уреди извор]

Фотографија од учесниците покрај езерото во селото Подлес
Фотографија од учесниците со единствените деца во селото Подлес

На 8 декември 2015 година, за време на празникот „Св. Климент“, членовите се упатиле кон Општина Градско со цел посета на повеќе села.

Уште на самото тргнување нè пречека густа магла во Скопје, но се упативме со мисла дека таму ќе се разведри и дека самата магла ќе се крене. За жал, тоа не се случи, поради што повеќе се насочивме на сликање внатрешности на цркви; објекти и само нешто од селата.

Најпрвин, се упативме кон селото Грнчиште, а понатаму да продолжиме и кон Кочилари и Свеќани, ама поради лошиот пат, маглата, го изменивме планот и со Марио договоривме пробна велоекспедиција во тој крај во почетокот на мај, кога би ги посетиле овие села.

Подоцна, го посетивме првото село, Виничани, каде ја сликавме и новата црква „Св. Илија“. По ова село, одминувајќи го Градско, се упативме кон Подлес, каде што конечно нè огреа сонце и имавме одлични услови за сликање на планината Клепа, езерото Подлес со неговата брана, црквата во селото, убавите староградски куќи. По ова село, повторно во маглата го посетивме најпрвин Долно, а подоцна и Горно Чичево, заедно со нивните стари цркви, како и убавиот и голем Чичевски манастир. На крај ги сликавме поважните установи во селото Градско, како и негова панорама од горе.

Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Подлес — село ЕкспедицијаГрадско13.jpg значително подобрена статија
2. Подлешко Езеро — езеро ЕкспедицијаГрадско43.jpg нова статија
3. Хемиска индустрија Велес — фабрика ЕкспедицијаГрадско02.jpg нова статија
4. Згрополци — село Згрополци.jpg значително подобрена статија
5. Виничани — село ЕкспедицијаГрадско11.jpg значително подобрена статија
6. Црква „Св. Илија“ - Виничани — црква ЕкспедицијаГрадско07.jpg нова статија
7. Црква „Св. Троица“ - Подлес — црква ЕкспедицијаГрадско31.jpg значително подобрена статија
8. Клепа — планина ЕкспедицијаГрадско35.jpg значително подобрена статија
9. Чичевски манастир — манастир ЕкспедицијаГрадско50.jpg значително подобрена статија
10. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Чичево — црква ЕкспедицијаГрадско61.jpg нова статија
11. Долно Чичево — село ЕкспедицијаГрадско45.jpg значително подобрена статија
12. Црква „Св. Атанасиј“ - Долно Чичево — црква Св. Атанасиј, надворешен поглед.jpg значително подобрена статија
13. Горно Чичево — село ЕкспедицијаГрадско64.jpg значително подобрена статија
14. Црква „Св. Спас“ - Горно Чичево — црква ЕкспедицијаГрадско70.jpg значително подобрена статија
15. Градска парохија — црковна парохија ЕкспедицијаГрадско50.jpg нова статија
16. Градско — село ЕкспедицијаГрадско73.jpg значително подобрена статија
17. Општина Градско — општина ЕкспедицијаГрадско90.jpg подобрена статија
18. ОУ „Даме Груев“ - Градско — основно училиште ЕкспедицијаГрадско88.jpg значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]