ОУ „Гоце Делчев“ - Неготино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„ООУ „Гоце Делчев“ - Неготино“

Официјалниот влез на ОУ „Гоце Делчев“ - Неготино.jpg
Место
Општина: Неготино
Нас. место: Неготино
Адреса: бул. Маршал Тито 117, 1440 Неготино
Основни информации
Директор: Петар Мантев
Настава на: македонски
Контактни информации
Мреж. место gdnegotino.weebly.com

Основно училиште „Гоце Делчев“ — едно од двете основни училишта во градот Неготино, во истоимената општина, Македонија. Училиштето се наоѓа на булеварот „Маршал Тито“.

Училиштето својот патронен празник секоја година го прославува на 4 мај.

Историја[уреди | уреди извор]

Општинското основно училиште „Гоце Делчев“ од Неготино започнало со работа во 1972 година во месец ноември.

Подрачни училишта[уреди | уреди извор]

Во рамките на општинското основно училиште „Гоце Делчев“ се наоѓаат и четири подрачни основни училишта од прво до петто одделение (освен тоа во Долни Дисан, кое е со девет одделенија), а чии ученици подоцна наставата ја продолжуваат во средишниот објект на училиштето во градот Неготино. Овие училишта се:

  1. Подрачно основно училиште „Гоце Делчев“ во село Тимјаник
  2. Подрачно основно училиште „Гоце Делчев“ во село Тремник
  3. Подрачно основно училиште „Гоце Делчев“ во село Долни Дисан
  4. Подрачно основно училиште „Гоце Делчев“ во село Курија

Поради зголемување на бројот на учениците, во учебната 1987/88 година подрачното основно училиштето во селото Војшанци, кое дотогаш било подрачно училиште на ова училиште му било отстапено на ОУ „Страшо Пинџур“ - Неготино.

Организација[уреди | уреди извор]

Во училиштето учат околу 1000 ученици од градот и приградските места, распоредени во 55 паралелки. На почетокот во училиштето биле вработени 52 наставници, а денес во него работат вкупно 64 наставници од кои 35 во предметна, а 29 во одделенска настава.

Опременост[уреди | уреди извор]

Училиштето располага со вкупно 3.580 м2 работна површина, која ја сочинуваат 17 училници, 6 кабинети, 2 занимални, 1 фискултурна сала, 5 канцеларии и 3 простории за друга намена.

Натпревари[уреди | уреди извор]

Училиштето постојано учествува на разни училишни, регионални, државни или меѓународни натпревари и постигнува солидни резултати. Традиционално неколку години по ред (2005 - 2007 г.), во училиштето во месец март по повод месецот на франкофонијата се спроведува републичкиот натпревар по француски јазик.[1]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Училиштето е добитник на наградата Осми Ноември.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°28′53″N 22°5′0″E / 41.48139° N; 22.08333° E / 41.48139; 22.08333