Гарска Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гарска Река
Гарска Река во Гари (Маврово).jpg
Реката во селото Гари
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
УстиеМала Река
ТечениеМала РекаРадикаЦрн ДримЈадранско Море
Сливна повр.23,74 км2[1]
Физички особености
Должина13,2 км[1]
Проток
  • Просечен:
    1,008 м³с[2]
Гарска Река на Ризницата

Гарска Рекарека која потекнува од селото Гари, по кое и го добила своето име. Реката се наоѓа во малореканскиот крај, западна Македонија. Реката заедно со Тресонечка Река ја создава Мала Река, збирно име за сите реки од подрачјето на планините Бистра и Стогово, која подоцна се влева во реката Радика (Голема Река).

Притоки[уреди | уреди извор]

Главни притоки на Гарска Река се реките Валовница, Лазарополска, Ѕвончица и Белешница, кои ги собираат водите на планината Стогово.[2]

Природен резерват[уреди | уреди извор]

Реката била прогласена за ботанички резерват со решение број 03-167-2/60 издадено од Националниот институт за заштита на спомениците на културата. Со ова решение биле прогласени насадите на див костен долж течението на Гарска Река за ботанички резерват.[3]

Воден потенцијал[уреди | уреди извор]

Реката отсекогаш изобилува со воден потенцијал, кој бил искористуван на различни начини, тргнувајќи од големиот број на воденици и валавница на самата река изградени во селото Гари. Во поново време била изградена и хидроцентрала, која била замислена како проточна, но сепак, никогаш не била ставена во функција.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Геинг КуК (јули 2011). „Студија за оцена на влијанието врз животната средина и социјални аспекти“ (PDF). Електрани на Македонија. Скопје. Посетено на 22 ноември 2015. Недостасува |author1= (help)
  2. 2,0 2,1 „ХЕ „Бошков Мост" (PDF). Електрани на Македонија. Посетено на 16 ноември 2015.
  3. „Список на Прирпдни заштитени зпни и преглед на ппстпјаните акти сп кпи се уредуваат заштитените пбласти и предмети“ (PDF). Цепросард. Посетено на 16 ноември 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°30′50″N 20°40′19″E / 41.51389° N; 20.67194° E / 41.51389; 20.67194