Список на збратимени градови во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на Германија

Ова е список на места во Германија, што имаат врски со локални заедници во други држави, или, соодветно со другите делови на Германија (најмногу со градови од поранешната Источна Германија). Во повеќето случаи, соработката, особено кога е формализирана од локалните влади, е позната како „збратимување“ (понекогаш и други термини, како „партнерски градови“ или „збратимени градови“ се користат) и додека повеќето од местата се градови, списокот исто така вклучува села, градови, окрузи, итн. со слични врски.

Содржина

А[уреди]

Грција Парга, Грција (1986)
Италија Лониго, Италија (1999)
Малта Мелиеха, Малта
  • Ален, Баден-Виртемберг:
Франција Сен Ло, Франција (1978)
Велика Британија Крајстчерч, Велика Британија (1981)
Унгарија Татабања, Унгарија (1987)
Турција Антакија, Турција (1995)
Италија Червија, Италија (2011)
  • Ален, Северна Рајна-Вестфалија:
Германија Темпелхоф-Шенеберг, Берлин
Германија Телтов, Германија
Германија Пенцберг, Германија
Луксембург Диферданж, Луксембург
Велика Британија Њу Милс, Велика Британија (1962)
Данска Наксков, Данска (1963)
Франција Шавил, Франција (1974)
Австрија Амштетен, Австрија (1979)
Словачка Спишка Нова Вес, Словачка (1992)
  • Алцај, Рајнска област-Пфалц:
Велика Британија Харпенден, Велика Британија (1963)
Франција Жослен, Франција (1973)
Франција Ламбе, Франција (1980)
Австрија Рехниц, Австрија (1981)
Полска Кошчјан, Полска (1990)
Германија Каменц, Германија (1990)
Германија Бад Бергцаберн, Германија
Германија Фрајберг, Германија
Полска Бистрица Клодска, Полска
Италија Дезенцано дел Гарда, Италија
Франција Перигуо, Франција
Грција Трикала, Грција
Чешка Усти на Орлици, Чешка
Франција Сен Аман-лез-О, Франција (1959)
Австрија Штокерау, Австрија
Белгија Екерен, Белгија
Велика Британија Фарнем, Велика Британија
Израел Димона, Израел
Германија Цела-Мелис, Германија
  • Анклам, Мекленбург-Западна Померанија:
Германија Хајде, Германија
Полска Устка, Полска
Латвија Лимбажи, Летонија
Шведска Бурлев, Шведска
САД Беј Сити, САД (1960)
Франција Англе, Франција (1968)
Кина Јингјианг, Кина (2004)
Италија Фермо, Италија (2006)
Германија Лудвигслуст, Германија
Шпанија Есплугес де Лобрегат, Шпанија
Естонија Виљанди, Естонија
Австрија Фелдкирхен, Австрија
Велика Британија Бексли, Велика Британија
Франција Фо сир Мер, Франција
Холандија Девентер, Холандија
Романија Алба Јулија, Романија (1974)
Полска Олесно, Полска
Велика Британија Инвернес, Велика Британија (1956)
Јапонија Нагахама, Јапонија (1959)
Јапонија Амагасаки, Јапонија (1959)
САД Дејтон (1964)
Франција Бурж, Франција (1967)
Чешка Либерец, Чешка (2001)
Кина Џинан, Кина (2004)
Холандија Апингедам, Холандија (1989)
  • Ахен, Северна Рајна-Вестфалија:
Белгија Лиеж, Белгија (1955)
Франција Ремс, Франција (1967)
Велика Британија Халифакс, Велика Британија (1979)
Шпанија Толедо, Шпанија (1985)
Кина Нингбо, Кина (1986)
Германија Наумбург, Германија (1988)
САД Арлингтон, САД (1993)
ЈАР Кејптаун, Јужна Африка (1999)
Русија Кострома, Русија (2001)
Израел Рош-ха-Аин, Израел (2007)
Ирска Балтимор, Ирска (2010)
Велика Британија Перт, Велика Британија (1956)
Франција Сен Жермен ан Ле, Франција (1975)
Унгарија Мишколц, Унгарија (1996)

Б[уреди]

Велика Британија Хелмсфорд, Велика Британија
Франција Аноне, Франција
Унгарија Бачалмаш, Унгарија
Италија Кавајон Веронезе, Италија (1986)
Германија Бад Швартау, Германија (1989)
Унгарија Енч, Унгарија
Франција Кодбек лез Елбеф, Франција
Полска Цехоцинек, Полска
Германија Меле, Германија
Велика Британија Дротвич Спа, Велика Британија
Франција Кон Кур сир Лур, Франција
Германија Бланкенфелде-Малов, Германија
Италија Абано Терме, Италија
Белгија Ротселар, Белгија
Велика Британија Скегнес, Велика Британија
Австрија Фризах, Австрија (2006)
Швајцарија Хур, Швајцарија
Хрватска Дубровник, Хрватска
Велика Британија Ексетер, Велика Британија (1965)
Чешка Маријанске Лазње, Чешка
Австрија Мајрхофен, Австрија
Русија Петерхоф, Русија
Италија Терачина, Италија
Луксембург Мондорф ле Бен, Луксембург
Франција Кабур, Франција
Австрија Ајзенштат, Австрија
Италија Маса, Италија
Франција Вернон, Франција
САД Арлингтон, САД
Германија Ремхилд, Германија

Бад Кецтинг е основачки член на Дузелаж,[1] асоцијација на збратимени градови со 23 градови-членки низ Европската Унија. Ова активно збратимување започна во 1991 и се одржуваат редовни настани, како што се фестивалите.[1][2]

Франција Бург ан Брес, Франција (1963)
Германија Нојрупин, Германија (1990)
Велика Британија Ашфорд, Велика Британија (1964)
Франција Фужер, Франција (1967)
Германија Бад Лангензалца, Германија
Велика Британија Бакстон, Велика Британија
Франција Шомон, Франција
Белгија Осткамп, Белгија
САД Манитовок, САД
Франција Фисм, Франција
Велика Британија Вир Вали, Велика Британија (1977)
Полска Иновроцлав, Полска
Италија Анцио, Италија (1958)
Германија Бад Фрајенвалде, Германија (1990)
Холандија Хемстеде, Холандија (2000)
Унгарија Еделењ, Унгарија
Франција Лувр, Франција
Јапонија Јоро-хо, Јапонија (2004)
Чешка Франтишкови Лазне, Чешка (1992)
Австрија Кицбил, Австрија (1984)
Франција Руел Малмезон, France (1975)
Велика Британија Глосоп, Велика Британија
Франција Мулен, Франција
Германија Бротероде, Германија
Велика Британија Сафрон Валден, Велика Британија
Франција Сен Жан де Морин, Франција
Кина Ичун, Кина
Италија Монкалери, Италија
Франција Ментон, Франција
Германија Фрајтал, Германија
Чешка Карлови Вари, Чешка
Украина Јалта, Украина
Велика Британија Валингфорд, Велика Британија
Франција Локсеј ле Бен, Франција
Велика Британија Сен Хелие, Велика Британија
Велика Британија Изингтон, Велика Британија (1975)
Франција Монтесон, Франција
Франција Роајан, Франција (1980)
Велика Британија Бедфорд, Велика Британија
Унгарија Естергом, Унгарија
Австрија Фелдкирхен, Австрија
Чешка Прага, Чешка
Франција Родез, Франција
Австрија Филах, Австрија
Јапонија Нагаока, Јапонија
Велика Британија Ромси, Велика Британија
Франција Сенонш, Франција
Чешка Литвинов, Чешка
Чешка Хорни Јиретин, Чешка
Холандија Лон оп Занд, Холандија
Германија Вормс, Германија (1990)
Германија Хајделберг, Германија (1991)
Франција Дре, Франција (1992)
Чешка Јаблонец на Ниси, Чешка (1993)
Полска Јеленја Гора, Полска (1993)
Франција Анеси, Франција (1966)
Италија Ла Специја, Италија (1999)
Германија Рудолштат, Германија (1990)
Чешка Шестиот округ во Прага, Чешка
  • Белм, Долна Саксонија:
Германија Елтерлајн, Германија (2004)
Полска Колно, Полска (2006)
САД Инглвуд, САД (2007)
Франција Бон, Франција (1960)
Велика Британија Амерсхем, Велика Британија (1977)
Унгарија Мохач, Унгарија (1987)
Италија Рива дел Гарда, Италија (1989)
Полска Клоџко, Полска (1996)
Чешка Хостине, Чешка (2002)
Велика Британија Лутон, Велика Британија (1956)
Франција Бургоан Жалије, Франција (1956)
Холандија Велсен, Холандија (1956)
Франција Жуенвил ле Пон, Франција (1960)
Велика Британија Ранимед, Велика Британија (1965)
Литванија Маријамполе, Литванија (1989)
Кипар Лимасол, Кипар (1991)
Полска Пшчина, Полска (1993)
Израел Беит Џала, Израел, Палестински територии (2010)
САД Лос Анџелес, САД (1967)
Франција Париз, Франција (1987)
Шпанија Мадрид, Шпанија (1988)
Турција Истанбул, Турција (1988)
Русија Москва, Русија (1990)
Полска Варшава, Полска (1991)
Унгарија Будимпешта, Унгарија (1991)
Белгија Брисел, Белгија (1992)
Индонезија Џакарта, Индонезија (1993)
Узбекистан Ташкент, Узбекистан (1993)
Мексико Мексико, Мексико (1993)
Кина Пекинг, Кина (1994)
Јапонија Токио, Јапонија (1994)
Аргентина Буенос Аирес, Аргентина (1994)
Бразил Бразилија, Бразил (1994)
Чешка Прага, Чешка (1995)
Намибија Виндхук, Намибија (2000)
Велика Британија Лондон, Велика Британија (2000)
Иран Шираз, Иран (2007)
Израел Сдерот, Израел
Унгарија Шилвасварад, Hungary
САД Андерсон, САД
Чешка Хомутов, Чешка
Франција Фурми, Франција
Германија Рајне, Германија
Полска Тарновске Гори, Полска
Литванија Тракај, Литванија
Чешка Карлови Вари, Чешка
Германија Штат Велен, Германија
Полска Отмухов, Полска
Франција Валанс, Франција
Велика Британија Тендринг, Велика Британија
Италија Асти, Италија
Полска Свидница, Полска
Грузија Телави, Грузија
Велика Британија Гернзи, Велика Британија
Јапонија Кусацу, Јапонија (1962)
Франција Саси ан Бри, Франција (1967)
Велика Британија Сари Хит, Велика Британија (1971)
Унгарија Сексард, Унгарија (1989)
САД Оверланд Парк, Канзас, САД (1999)
Италија Салтара, Италија (2000)
САД Шелбивил, САД (1962)
Луксембург Дикирх, Луксембург (1962)
Белгија Арлон, Белгија (1965)
Франција Ретел, Франција (1965)
Германија Бад Кестриц, Германија (1992)
Франција Верзон, Франција (1959)
Германија Мари, Германија
Русија Дзержинск, Русија (1996)
Полска Камена Гора, Полска (2006)
Данска Гладсаксе, Данска (1962)
Франција Ле Крезо, Франција (1989)
Италија Кастелабате, Италија (2008)
  • Бохум, Северна Рајна-Вестфалија:
Велика Британија Шефилд, Велика Британија (1950)
Шпанија Овиедо, Шпанија (1980)
Украина Донецк, Украина (1987)
Германија Нордхаузен, Германија (1990)
Кина Сујчжоу, Кина (1994)
Франција Понтуаз, Франција (1956)
Холандија Ситард-Гелен, Холандија (1962)
Турција Бергама, Турција, (1967)
Велика Британија Гленротс, Велика Британија (1971)
Австрија Кремс на Дунав, Австрија (1972)
Италија Алба, Италија (1985)
Германија Земерда, Германија (1988)
  • Бон, Северна Рајна-Вестфалија:
Германија Потсдам, Германија (1988)
Велика Британија Оксфорд, Велика Британија (1947)
збратимени со Бад Годесберг:
Франција Сен Клу, Франција (1957)
Италија Фраскати, Италија (1960)
Велика Британија Виндзор и Мејденхед, Велика Британија (1960)
Белгија Кортрејк, Белгија (1964)
збратимени со Хартберг:
Франција Париз-Вилмомбл, Франција
збратимени со Бојел:
Франција Миркурт, Франција
  • Ботроп, Северна Рајна-Вестфалија:
Велика Британија Блекпул, Велика Британија (2000)
Велика Британија Тодморден, Велика Британија
САД Њу Браунфелс, САД
Велика Британија Њубери, Велика Британија
Индонезија Бандунг, Индонезија (1960)
Франција Ним, Франција (1962)
Велика Британија Бат, Велика Британија (1971)
Тунис Сус, Тунис (1980)
Израел Кирјат Тивон, Израел (1985)
Германија Магдебург, Германија (1987)
Полска Гдањск, Полска (1976)
Латвија Рига, Летонија (1985)
Кина Далијан, Кина (1985)
Германија Росток, Германија (1987)
Израел Хаифа, Израел (1988)
Турција Измир, Турција (1995)
Франција Шербур-Октевил, Франција (1960)
Велика Британија Гримсби, Велика Британија (1963)
Финска Пори, Финска (1969)
Данска Фредериксхавн, Данска (1979)
Полска Шчеќин, Полска (1990)
Русија Калининград, Русија (1992)
  • Брилон, Северна Рајна-Вестфалија:
Велика Британија Тарсо, Велика Британија
Франција Сабле сур Сарт, Франција (1966)
Холандија Ниверкерк на Ејсел, Netherlands (1974)
Франција Фумел, Франција
Словенија Птуј, Словенија
Германија Хоенштајн-Ернстал, Германија
Италија Сулмона, Италија
Унгарија Казинцбарцика, Унгарија
Германија Ајленбург, Германија
Франција Сен сир л'Екол, Франција
Франција Блањак, Франција
Германија Рибниц-Дамгартен, Германија

В[уреди]

САД Асторија (Орегон), САД
Велика Британија Петерсфилд, Обединето Кралство
Велика Британија Хебден Бриџ, Обединето Кралство
Франција Кодри, Франција
Данска Вејен, Данска
Танзанија, Округ Макете, Танзанија
Германија Волгаст, Германија
Франција Блоа, Франција
Финска Хеменлина, Финска
Иран Шираз, Иран
Италија Сиена, Италија
Германија Трир, Германија
САД Вајмар (Тексас), САД
Холандија Ехт-Сустерен, Холандија
Белгија Маасејк, Белгија
Велика Британија Довентри, Обединето Кралство
Германија Нојкелн, округ од Берлин, Германија (1959)
Франција Авињон, Франција (1960)
Велика Британија Колчестер, Англија (1969)
Австрија Шладминг, Австрија (1974)
Австрија Рајт, Австрија (1976; збратимен со округот Гарбенхајм)
Италија Сиена, Италија (1987)
Германија Илменау, Германија (1990)
Чешка Писек, Чешка (1981)
Австрија Клагенфурт, Австрија (1930)
Швајцарија Монтро, Швајцарија (1953)
Белгија Гент, Белгија (1969)
Франција Фондет, Франција (1975; збратимен со округот Норо)
Словенија Љубљана, Словенија (1977)
Израел Кфар Саба, Израл (1981)
Шпанија Сан Себастијан, Шпанија (1981)
Полска Вроцлав, Полска (1987)
Велика Британија Ројал Танбриџ Велс, Обединето Кралство (1989)
Германија Герлиц, Германија (1990)
Никарагва Окотал, Никарагва (1990)
Германија Фридриксхајн-Кројцберг, округ на Берлин, Германија (1964/2001)
Филипини Каламба, Филипини (2008)
САД Шинер (Тексас), САД
Данска Олборг, Данска (1961)
Норвешка Мос, Норвешка
Велика Британија Лутон, Англија (1950)
Босна и Херцеговина Сараево, Босна и Херцеговина (1985)
  • Волгаст, Мекленбург-Западна Померанија
Германија Ведел, Германија
Франција Осер, Франција (1968)
Германија Бауцен, Германија (1990)
САД Мобајл (Алабама), САД
Италија Парма, Италија (1984)
Велика Британија Сен Олбанс, Обединето Кралство (1957)
Израел Тиберијада, Израел (1986)
Израел Бершеба, Израел, од 29 септември 1977
Германија Берлин-Темпелхоф-Шенеберг, Германија
Словачка Кошице, Словачка, од 1980
Полска Легница, Полска
Шаблон:Country data НИК Матагалпа, Никарагва
Франција Сен Етјен, Франција
Германија Шверин, Германија
Русија Екатеринбург, Русија
Велика Британија Саут Тинсајд, Обединето Кралство
Франција Кан, Нормандија, Франција (1962)
Велика Британија Данди, Обединето Кралство (1962)
САД Рочестер (Њујорк), САД (1964)
Танзанија Мванза, Танзанија (1966)
Јапонија Оцу, Јапонија (1979)
Шпанија Саламанка, Шпанија (1980)
Германија Зул, Германија (1988)
Шведска Умео, Шведска (1992)
Чешка Трутнов, Чешка (1998)
Ирска Бреј (Ирска) и Округ Виклоу, Ирска (1998)

Г[уреди]

Франција Анмас, Франција (1970)
Полска Серадз, Полска (2000)
САД Фармерс Бранч (Тексас), САД
Холандија Хогезанд-Сапемер, Холандија (1966)
Велика Британија Олдхем, Обединето Кралство (1966–2004)
Франција Плезир, Франција (1975)
Латвија Кулдига, Летонија (1991)
Германија Бишофсверда, Германија (1990)
Франција Монсо ле Мин, Франција (1993)
Израел Рамат Хашарон, Израел (2005)
Франција Сен Дени, Франција (1950)
Бугарија Сливен, Бугарија (1965)
Полска Скерневице, Полска (1965)
Русија Псков, Русија (1969, обновено 1996)
Чешка П’лзењ, Чешка (1970)
Финска Куопио, Финска (1972)
Романија Темишвар, Романија (1984)
Холандија Арнхем, Холандија (1987, обновено 1991)
Русија Ростов, Русија (1987)
Германија Нирнберг, Германија (1988, обновено 1997)
САД Форт Вејн (Индијана), САД (1992)
Босна и Херцеговина Горажде, Босна и Херцеговина (2002)
Италија Ферара, Италија
Унгарија Геделе, Унгарија
Чешка Храдец Кралове, Чешка
Холандија Керкраде, Холандија
Израел Нетања, Израел
Никарагва Сан Хуан дел Сур, Никарагва
Франција Версај, Франција (до 1985)
САД Ватерлу (Ајова), САД
Велика Британија Винчестер, Обединето Кралство
Франција Аркашон, Франција (1965)
Велика Британија Виндзор и Мејденхед, Обединето Кралство (1969)
Чешка Бероун, Чешка (1989)
Полска Бжег, Полска (2000)
Велика Британија Челтенхем, Обединето Кралство (1951)
Полска Торуњ, Полска (1978)
Франција По, Франција (1982)
Германија Лутерштат Витенберг, Германија (1988)
Австрија Шердинг, Австрија (1976)
Чешка Кашперске Хори, Чешка (1991)
Финска Котка, Финска (1959)
Германија Оснабрик, Германија (1988)
Шведска Лунд, Шведска (1990)
Норвешка Хамар, Норвешка (1997)
САД Њупорт Њус (Вирџинија), САД (2007)
  • Гронау, Северна Рајна-Вестфалија:
Холандија Епе, Холандија
Франција Брињол, Франција (1959)
Италија Брунек (Брунико), Италија (1959)
Белгија Тилт, Белгија (1959)
Полска Шамотули, Полска (2000)
Грција Олимпија, Грција
Франција Кондом, Франција (1973)
Полска Мрагово, Полска (1993)
САД Бонита Спрингс (Флорида), САД
Франција Шатору, Франција (1977)
Велика Британија Брокстоу, Обединето Кралство (1978)
Полска Груѓондз, Полска (1989)
Шведска Фалун, Шведска (1994)
Русија Ржев, Русија (2008)
Франција Ла Рош сур Јон, Франција (1968)
Германија Бург, Германија (1990)
Грција Афандоу, Родос, Грција (2001)

Д[уреди]

Австрија Клагенфурт, Австрија
Италија Фонди, Италија
Холандија Алкмар, Холандија (1958)
Франција Троа, Франција (1958)
Велика Британија Честерфилд, Обединето Кралство (1959)
Австрија Грац, Австрија (1968)
Норвешка Трондхејм, Норвешка (1968)
Турција Бурса, Турција (1971)
Полска Плоцк, Полска (1988)
Унгарија Сегедин, Унгарија (1990)
Унгарија Гјенк, Унгарија (1990)
Германија Фрајберг, Германија (1990)
Италија Бреша, Италија (1991)
Украина Ужгород, Украина (1992)
Латвија Лијепаја, Летонија (1993)
Швајцарија Санен, Швајцарија (1993)
Шпанија Логроњо, Шпанија (2002)
Велика Британија Канок, Обединето Кралство
Германија Гентин, Германија
Австрија Нојзидл ам Зе, Австрија (1978)
САД Толедо (Охајо), САД (2002)
Франција Аржантеј, Франција (1959)
Австрија Клагенфурт ам Вертерзе, Австрија (1971)
Германија Лудвигсхафен, Германија (1988)
Германија Ибенбирен, Германија (1990)
Полска Гливице, Полска (1992)
Литванија Неменчине, Литванија (1995)
Чешка Роуднице на Лаба, Чешка (2004)
Франција Сен Омер, Франција (1969)
Белгија Хаселт, Белгија (1976)
Германија Цајц, Германија (1990)
Финска Савонлина, Финска (2004)
Белгија Дист, Белгија (1963)
Германија Еденкобен, Германија
Финска Порвоо, Финска
Франција Геранд, Франција
Романија Сегешвар, Романија
Кина Јингјианг, Кина
Германија Шмалкалден, Германија
Франција Ажен, Франција (1963)
Израел Арад, Израел (1989)
Чешка Вишков, Чешка
Франција Живор, Франција
Германија Уна, Германија
Германија Хајденхајм, Германија
САД Абилен (Тексас), САД
Велика Британија Кроли, Обединето Кралство
Франција Амјен, Франција (1960)
Велика Британија Лидс, Обединето Кралство (1969)
Русија Ростов, Русија (1973)
САД Бафало (Њујорк), САД (1977)
Израел Нетања, Израел (1980)
Србија Нови Сад, Србија (1981)
Германија Цвикау, Германија (1988)
Кина Си‘ан, Кина (1989)
Велика Британија Ковентри, Обединето Кралство (1959)
Русија Санкт Петербург, Русија (1961)
Полска Вроцлав, Полска (1963)
Македонија Скопје, Македонија (1967)
Италија Фиренца, Италија (1971)
Чешка Острава, Чешка (1971)
Република Конго Бразавил, Република Конго (1975)
Германија Хамбург, Германија (1987)
Холандија Ротердам, Холандија (1988)
Франција Стразбур, Франција (1990)
Австрија Салцбург, Австрија (1991)
САД Колумбус (Охајо), САД (1992)
Велика Британија Портсмут, Обединето Кралство (од 1950)[3][4][5][6][7]
Франција Кале, Франција (1964)[3][4]
САД Форт Лодердејл, САД (2011)
Того Ломе, Того (1973)[3]
Кина Вухан, Кина (1982)[3]
Литванија Вилниус, Литванија (1985)[3][4]
Турција Газиантеп, Турција (2005)[3][4]
Русија Перм, Русија[4]
Велика Британија Гринок, Обединето Кралство
Хондурас Сан Педро Сула, Хондурас
  • Дирен, Северна Рајна-Вестфалија:
Франција Валенсијен, Франција (1959)
Франција Кормеј, Франција (1970)
Австрија Алтминстер, Австрија (1971)
Босна и Херцеговина Градачац, Босна и Херцеговина (2001)
Украина Стриј, Украина (2001)
Кина Јинхуа, Кина (2002)
Турција Ерегли, Турција (2009)
Велика Британија Рединг, Обединето Кралство (1975)
Германија Хемниц, Германија (1988)
Израел Хаифа, Израел (1988)
Полска Варшава, Полска (1989)
Русија Москва, Русија (1992)
Кина Чонгкинг, Кина (2004)

Наводи[уреди]