Список на јазиците по општиот број на говорници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на јазици кои се поредени по бројот на луѓе кои го користат јазикот како мајчин јазик. Јазиците кои се користат како мајчини од повеќе од 1 милион луѓе се набројани на списокот, и се вметнати како секундарни локации кога ги зборува повеќе од 1% од популацијата.

100 милиони говорници[уреди]

Јазик Јазично семејство Службен статус и каде што се зборуваат во повеќе од 1% од популацијата. Број на говорници Ранг по број на говорници
Кинески Синотибетски

Службен јазик во Народна Република Кина (Стандарден мандарински; Стандарден кантонски дефакто сослужбен во Хонгконг и Макао), Тајван (Република Кина) (Мандарински; Тајвански јазик и Сингапур (Мандарински).

Голем број на заедници во Австралија (вклучувајќи ги и Божиќен Остров), Брунеи, Камбоџа, Канада , Франција (Француска Полинезија, Реинион), Индонезија, Јамајка, Малезија, Маврициус, Монголија, Бурма, Науру, Нов Зеланд, Филипини, Суринам, Тајланд, САД (Калифорнија, Гуам, Хаваи, Масачусетс, Њу Џерси, Њујорк, Северни Маријански Острови, Вашингтон), Венецуела, Виетнам

1080 милиони говорници (1999). Вклучува и:

Мандарински: 872 милиони говорници + 178 милони како втор јазик = 1050 милиони (1999 WA, 2004 ЦИА)
Ву: 87 милиони (2004 ЦИА)
кантонски: 66 милиони (2005? [непроверено])
Јужномински/Тајвански: 46 милиони (1984)
Јин: 45 милиони (1995)
Сјанг: 36 милиони (1984)
Хака: 30 милиони (1984)
Ган: 21 милиони (1984)
северномински: 10,3 милиони (1984)
Источно Мински: 9,1 милиони (2000 WCD)
Хуј: 3,2 милиони
Пусјански мински: 2,6 милиони (2000).
1
Хинди Индоевропски, Индоирански, Индоариски Службен во Фиџи (Авадхи), Индија (Кхариболи национално во државите: Арауначал Прадеш, Андамани и Никобари, Чандигар, Чатисгар, Делфи, Харијана, Химачал Прадеш, Јарканд, Мадја Прадеш, Раџастан, Утар Прадеш, Утаранчал; Маитили во Бихар).

Поголеми заедници во Белизе, Гренада, Гвајана, Маврициус, Непал [1], Јужна Африка, Суринам, Тринидад и Тобаго, Јемен
370 милиони говорници, 125 милиони како втор јазик, = вкупно 495 милиони (WA 2005). Вклучува и:

Кхариболи (180 милиони, 2004 ЦИА),
Бојпури (27 милиони, 1997),
Маитхили (25 милиони, 1981),
Авадхи (21 милиони, 1999),
Харијанави (13 милиони, 1992),
Марвари (13 милиони, 2002),
Магахи (13 милиони, 2002),
Чатисгарски (11 милиони, 1997),
Канауји (6 милиони, 1977).
2
Шпански Индоевропски, Итало јазици, Романски, Иберско Романски Службен во Аргентина, Боливија, Чиле, Колумбија, Костарика, Куба, Доминиканска Република, Еквадор, Ел Салвадор, Екваторијална Гвинеја, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагва, Panama, Парагвај, Перу, Шпанија, САД (New Мексико, Порторико), Уругвај, Венецуела.

Поголеми заедници во Андора, Аруба, Белизе, Израел, Холандија (Холандски Антили), Швајцарија, Обединето Кралство (Кејмански Острови, Гибралтар), САД
322 милиони говорници (2004 ЦИА), 70 милони како втор јазик (Универзитет на Индијанa 2003) = 390 милиони вкупно 3
Англиски Индоевропски, Германски, Западно Германски јазици, Англикански јазици Службен во Антигва и Барбуда, Австралија (вклучувајќи и Сржави и територии во Австралија), Бахами, Барбадос, Белизе, Боцвана, Брунеи, Камерун, Канада (на национално ниво и во сите провинции освен воКвебек), Доминика, Фиџи, Гамбија, Гана, Гренада, Гвајана, Народна Република Кина (Хонгконг), Индија, Ирска, Јамајка, Кенија, Кирибати, Лесото, Либерија, Малави, Малдиви, Малта, Маршалови Острови, Маврициус, Микронезија, Намбија, Науру, Кралство Нов Зеланд, Нигерија, Пакистан, Палау, Папуа Нова Гвинеја, Филипини, Руанда, Свети Китс и Невис, Света Луција, Свети Винсент и Гренадини, Самоа, Сејшели, Сиера Леоне, Сингапур, Соломонови Острови, Јужна Африка, Свазиланд, Танзанија, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу, Уганда, Обединето Кралство (и во сите Британски прекуморски територии и територии зависни од круната), САД (неслужбен национален јазик; Службен во некои држави и невклучени територии), Ванауату, Замбија, Зимбабве.

Поголеми заедници во Андора, Бангалдеш, Брунеј, Израел, Франција (Свети Пјер и Мишел), Малезија, Малдиви, Холандија (Аруба), Сомалија, Шри Ланка, Швајцарија.
308 милиони говорници (2004 ЦИА), 510-515 милиони вкупно (Универзитет на Индијана 2003, WA 2005) 4
Арапски Афропасијатски, Семитски, Централен, Јужно Централен Модерен Стандарден Арапски е службен во Алжир, Бахреин, Чад, Коморос, Џибути, Египет (заедно со Египетско Арапски како национален јазик), Еритреја, Ирак, Израел, Јордан, Кувајт, Либан, Либија, Мароко, Нигер, Оман, Палестински Територии, Катар, Саудиска Арабија, Сомалија, Судан, Сирија, Тунис, Обединети Арапски Емирати, Западна Сахара, Јемен.

Арапската варијанта хасанија е службена во Мавританија, Сенегал; и е национален јазик на Мали.

Поголеми заедници во Аргентина, Австралија, Белгија, Централно Африканска Република, Франција, Иран, Шпанија (Сеута и Мелилја), Обединето Кралство (Гибралтар).
206 милиони говорници, 24 милиони како втор јазик, = 230 милиони вкупно за цел Арапски (WA 1999); 255 милиони вкупно (2005).
Египетски Арапски: 46 милиони говорници.
Хасанија: 2,8 милиони говорници.
Модерен Стандарден Арапски е и само како втор јазик.
5
Португалски Индоевропски, Итало јазици, Романски, Иберско Романски јазици Службен во Ангола, Бразил, Кејп Верде, Источен Тимор, Гвинеја-Бисао, Народна Република Кина (Макао), Мозамбик, Португалија, Сао Томе и Принципе.

Поголеми заедници во Андора, Антигва, Франција, Германија, Гвајана, Индија (Daman и Гоа), Јамајка, Луксембург, Намбија, Парагвај, Свети Винсент и Греналдини, Јужна Африка, Шпанија, Суринамe, Швајцарија, Обединето Кралство, САД (Конетикат, Флорида, Масачусетс, Њу Џерси, Род Ајленд), Уругвај, Венецуела.
176 милиони говорници (2004 ЦИА), 10+ милиони како втор јазик, = 190 милиони вкупно (not countвоg 4 милиони Галицијански) 6
Бенгалски Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Магадхан Пракрит, Бенгалски-Асамески Службен во Бангалдеш, Индија (Трипура, Западен Бенгал).

Поголеми заедници во Мајанмар, Оман, Обединети Арапски Емирати
171 милиони говорници, 14 милиони Читангониански, 10,3 милиони Силхети (2004 ЦИА); 215 милиони вкупно (2005) 7
Руски Индоевропски, Словенски, Источно Службен во Апхазија (дејуре дел од Грузија), Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија, Трансистирја (дејуре дел од Молдавија).

Поголеми заедници во Ерменија, Азербејџан, Естонија, Грузија, Израел, Латвија, Литванија, Молдавија, Таџикистан, Туркменистан, Украина, САД (Њу Јорк), Узбекистан
145 милиони говорници (2004 ЦИА), 110 милиони како втор јазик, = 255 милиони вкупно (2000) 8
Француски Индоевропски, Итало јазици, Романски, Оил Национален или Службен во Белгија (Валонија и Брисел ), Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Камерун, Канада (Национално и во Њу Бранзвик, Квебек, и териториите), Централноафриканска Република, Чад, Коморос, Република Конго, Демократска Република Конго, Брег на Слоновата коска, Џибути, Екваторијална Гвинеја, Франција (вклучувајќи ги и териториите), Габон, Гвинеја, Хаити, Индија (области во Карикал и Пондишери), Италија (Долината Аоста), Либан, Луксембург, Мадагаскар, Мали, Мартиник, Маврициус, Монако, Нигер, Руанда, Сенегал, Сејшели, Швајцарија (Берн, Фрибур, Женева, Јура, Неучтлел, Валаис, Вауд), Того, Држави зависни од круната на Обединетото Кралство (Гуернсеј, Џерси), САД (Луизијана), Ванауату. Поголеми заедници во Нов Зеланд, САД (Маине, Њу Хемпшир, Вермонт). Креол исто значаен во Доминика, Света Луција. 119 милиони говорници + 63 како втор јазик(2005 проценка)-  ; (2)-182 милиони (2005) вкупно. 9
Јапонски Јапонска група Службен во Јапонија и Палау (Angaur Island).

Поголеми заедници во САД (Гуам, Хаваи)
127 милиони говорници (2004 ЦИА), 1 милони како втор јазик (Рјукју) 10
Пенџабски Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Централна Зона (Источнен Пенџабски) or Северно-Западна Зона (Западен Пенџабски) Службен во Индија (Пенџаб). Национален јазик во Пакистан (Пенџаб).

Поголеми заедници во Канада, Фиџи, Маврициус, Обединето Кралство, САД (Калифорнија)
Западен: 61–62 милиони (2000); Источнен: 28 милиони; Сираики 14 милиони, = 104 милиони вкупно 11
Германски Индоевропски, Германски јазици, Западно Германски јазици, Високо Германски јазици Службен во Австрија, Белгија (Германска-говорна група од Белгија), Германија, Италија (Јужен Тирол), Лихтенштајн, Луксембург, Швајцарија (Аргау, Берн, Фрибур, Гларус, Граубден, Луцерн, Кантони во Швајцарија).

Поголеми заедници во Аргентина, Австралија, Белизе, Боливија, Бразил, Канада, Чешка, Франција, Унгарија, Израел, Казахстан, Киргистан, Намбија, Холандија, Нов Зеланд, Полска, Парагвај, САД.
100 милиони говорници (95 милиони Стандарден Германски [2004 ЦИА], 5 милиони Швајцарско Германски), 22 милони како втор јазик = 123 милиони вкупно 12

30–100 милиони говорници[уреди]

Јазик Јазично семејство Службен статус и каде што се зборуваат во повеќе од 1% од популацијата. Број на говорници Ранг по број на говорници
Корејски Изолат Службен во Народна Република Кина (Јанбиан ), Северна Кореја , Јужна Кореја . Поголеми заедници во Австралија, Јапонија, САД (Гуам, Хаваи, Северни Маријански Острови) 78 милиони 13
Јаванески Австронезиски, Малајско-полинезиски, Сундско-сулавески Мајчин во Индонезија (оригинално Јава). Поголеми заедници во Франција (Нова Каледонија), Малезија, Суринам 76 милиони 14
Виетнамски Австорасијатски, Виетски Службен во Виетнам. Поголеми заедници во Австралија, Камбоџа, Лаос, Франција (Нова Каледонија), Норвешка, САД (Калифорнија), Ванауату. 70 милиони говорници, можеби и најмногу 16 милиони како втор јазик, = ~ 86 милиони вкупно 15
Телугу Дравидски, Јужно Централни Службен во Индија (Андхра Прадеш, област во Јанам). Поголеми заедници во Бахреин, Фиџи, Маврициус 70 милиони говорници, 5 милиони како втор јазик, = 75 милиони вкупно (1997) 16
Маратхи Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Централна Зона Службен во Индија (Даман и Диу, Гоа, Махараштра). Поголеми заедници во Маврициус. 68 милиони говорници, 3 милиони како втор јазик, = 71 милиони вкупно 17
Тамилски Дравидски, Јужни Службен во Индија (Тамилски Наду, (области во Карикал и Пондишери), Сингапур, Шри Ланка. Поголеми заедници во Бахреин, Фиџи, Малезија, Маврициус, Франција (Реинион). 68 милиони говорници, 9 милиони како втор јазик, = 77 милиони вкупно 18
Персиски Индоевропски, Индоирански, Ирански, Западно Ирански јазици, Јужно Западно Службен во Авганистан, Иран, Таџикистан. Поголеми заедници во Бахреин, Ирак, Израел, Оман, Катар, Обединети Арапски Емирати, Узбекистан 61-71 милиони говорници (вклучувајќи и 50-60% од Иран, 40% од Авганистан, 15-30% од Узбекистан), може да вклучува и Мазендерански и гилански 19
Урду Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Хиндустански Службен во Индија (Џаму и Кашмир {да се потврди и дали е Службен во Делфи и Утар Прадеш}), Пакистан. Поголеми заедници во Бахреин, Боцвана, Фиџи, Малави?, Маврициус, Оман, Катар, Саудиска Арабија, Јужна Африка? 61 милиони говорници, 43 милиони како втор јазик, = 104 милиони вкупно 20
Италијански Индоевропски, Итало јазици, Романски, Италијански Службен во Хрватска (Истра), Италија, Сан Марино, Словенија, Швајцарија (Граубден, Тичино). Поголеми заедници во Аргентина, Австралија, Белгија, Бразил, Канада, Франција, Грција, Лихтенштајн, Луксембург, Монако, САД (Конетикат, Масачусетс, Њу Џерси, Њу Јорк, Уругвај, Ватикан 61 милиони говорници (вклучувајќи и 7 милиони Наполитанци и Калабријци, 5 милиони Сицилијанци [види подоле], но не и Сардинијаn) 21
Турски Алтајски, Турски јазици, Јужно Западно, Oghuz Службен во Бугарија (регионално), Кипар, Турска Република Северен Кипар (дефакто дел од Кипар), Турција. Поголеми заедници во Австралија, Австрија, Грузија, Германија, Грција, Иран, Македонија, Молдавија, Холандија. 60 милиони говорници, 15 милиони како втор јазик, = 75 милиони вкупно (2005 проценка). Вкупно for Огхуз Турски, вклучувајќи и Азербејџански јазик, Туркменски јазик, и Кушкаи, тоа се 100 милиони говорници. 22
Гујарати Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Централна Зона Службен во Индија (Гујарат, Даман и Диу, Дагра и Нагар Хавели). Поголеми заедници во Фиџи. 46 милиони 23
Полски Индоевропски, Словенски, Западно Службен во Полска. Поголеми заедници во Белорусија, Израел, Латвија, Литванија, Украина, САД 46 милиони 24
Украински Индоевропски, Словенски, Источно Службен во Украина, Трансистирја (дејуре дел од Молдавија). Поголеми заедници во Белорусија, Естонија, Грузија, Унгарија, Казахстан, Киргистан, Латвија, Литванија, Молдавија, Русија, Словачка 39 милиони 25
Малајалам Дравидски, Јужни Службен во Индија (Керала, Лакшадвип, област во Махе). Поголеми заедници во Бахреин, Обединети Арапски Емирати 36 милиони (1997) 26
Канада Дравидски, Јужни Службен во Индија (Karnataka). 35 милиони говорници, 9 милиони како втор јазик, = 44 милиони вкупно (1997) 27
Орија Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Магади Службен во Индија (Ориса ). 32 милиони говорници (1997) 28
бурмански Синотибетски, Тибетско-бурмански, Лоло-бурмански Службен во Мајанмар. 32 милиони говорници, 10 милиони како втор јазик, = 42 милиони вкупно 29
Тајлански Тајско-кадајски, Кам-Таи, Бе-Таи, Таи-Сек, Тајски Службен во Тајланд. ~31 милиони говорници = ~60 милиони како прв и како втор јазик (2001 A. Diller). Вклучува и Јужен Таи, Северен Таи/Западен Лао, но не Шан. исан или Лао. 30

10–30 милиони говорници[уреди]

Јазик Јазично семејство Службен статус и каде што се зборуваат во повеќе од 1% од популацијата. Број на говорници Ранг по број на говорници
Амхарик Афропасијатски, Семитски, Јужно Службен во Етиопија. Поголеми заедници во Израел. 27 милиони говорници (32.7% Етиопија [1994 попис] и 2,7 милиони емигранти), 10% (7 милиони) a како втор јазик = 34 милиони вкупно 31
Судански Австронезиски, Малајско-полинезиски, Сундско-сулавески Мајчин во Индонезија (оригинално Западна Јава) 27 милиони (1990) 32
Азербејџански јазик Алтајски, Турски јазици, Јужно Западно, Огхуз Службен во Азербејџан. Мајчин во Иран. Поголеми заедници во Ерменија, Естонија, Грузија, Ирак. 21-33 милиони говорници, вклучувајќи и Кушкаи 8 милони како втор јазик (надвор од Иран) 33
Курдски Индоевропски, Индоирански, Ирански, Западно, Северо Западно Службен во Ирак. Мајчин во Ерменија, Иран, Сирија, Турција. Поголеми заедници во Германија, Либан. ~26 милиони 34
Пашто Индоевропски, Индоирански, Ирански, Источноern, Јужно Источни Ирански јазици Службен во Авганистан. Мајчин во Пакистан. Поголеми заедници во Иран, Обединети Арапски Емирати. 21–27 милиони 35
Хауса Афропасијатски, Чадски, Западно Службен во Нигер, Северна Нигерија. Поголеми заедници во Чад, Бенин, Гана, Судан 24 милиони говорници, ~ 15 милиони како втор јазик, = ~ 40 милиони вкупно 36
Оромски Афропасијатски, Кушитски, источнокушитски Национален јазик во Етиопија. Поголеми заедници во Кенија 24 милиони говорници (31,6% од Етиопија [1994 попис]), ~ 2 милиони како втор јазик, = 26 милиони вкупно (1998 попис) 37
Романски Индоевропски, Итало јазици, Романски, Источно Романски јазици Службен во Молдавија, Романија, Србија (Војводина). Поголеми заедници во Грција, Унгарија, Израел, Шпанија. 24–26 милиони (2002) 38
Индонезиски Австронезиски, Малајско-полинезиски, Сундско-сулавески јазици Малајски јазици Службен во Индонезија. Поголеми заедници во Холандија, Тимор-Лесте 23 милиони говорници, 140+ милиони како втор јазик, = 165 милиони вкупно; 175 милиони вкупно 39
Тагалог Австронезиски, Малајско-полинезиски, Борнео-Филипини, Central Филипини Службен во Филипини. Поголеми заедници во Канада, Народна Република Кина (Хонгконг), Катар, Саудиска Арабија, Обединети Арапски Емирати, САД (Аљаска, Калифорнија, Гуам, Хаваи, Северни Маријански Острови). 22 милиони говорници (2000 попис), ~65 милиони како втор јазик, = 85 милиони вкупно 40
Холандски Индоевропски, Германски, Западно, Ниско Француски Службен во Белгија (Брисел и Фландер), Холандија, Суринам. 22 милиони [2] [3] 41
Узбекистански Алтајски, Турски јазици, Источно Службен во Узбекистан. Мајчин во Авганистан, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан 20 милиони (1995) 42
Сводхи Индоевропски, Индоирански, Индоариски Службен во Индија, Пакистан. Поголеми заедници во Народна Република Кина (Хонгконг) ?, Оман?. 20 милиони говорници, 1 милиони како втор јазик, = 21 милиони вкупно (2001 Johnstone и Mandryk) 43
Јоруба Нигер-Конгоански, Бенуе-Конгоански, Дефоид, Јорубоидни Службен во Нигерија. Мајчин во Бенин 19 милиони говорници, 2 милиони како втор јазик, = 21 милиони вкупно (1993) 44
Сомалиски Афропасијатски, Кушитски, Централно Кушитски Службен во Сомалија. Мајчин во Џибути, Етиопија, Кенија. Поголеми заедници во Обединети Арапски Емирати, Јемен 13-25 милиони (2004 WCD) 45
Лао Тајско-кадајски, Кам-Таи, Тајски Службен во Лаос. Мајчин во Тајланд. ~19 милиони Лао-Футаи дијалекти (вклучувајќи и Исан) 46
Цебуано Австронезиски, Малајско-полинезиски, Борнео-Филипини, Централно Филипински Мајчин во Филипини 18,5 милиони (2000 попис) 47
Малау Австронезиски, Малајско-полинезиски, Сундско-сулавески, Малајски Службен во Брунеи, Малезија, Сингапур. Мајчин во Малезија, Индонезија, Тајланд. Поголеми заедници во Австралија, Бахреин. 18 милиони говорници, 3 милиони како втор јазик, = 21 милиони вкупно (не броејќи Индонезиски) 48
Игбо Нигер-Конгоански, Бенуе-Конгоански, Игбоидски Службен во Нигерија 18 милиони говорници (1999), Непознат број како втор јазик. 49
Малгашки Австронезиски, Малајско-полинезиски, Борнео-Филипини, Барито Службен во Мадагаскар. Поголеми заедници во Мајоте, Реинион. 17 милиони 50
Непалски Индоевропски, Индоирански, Индоариски Службен во Непал, Индија (Сиким). Поголеми заедници во Бутан. 17 милиони говорници (2001 попис), можеби 10–15 милиони како втор јазик 51
Асамески Индоевропски, Индоирански, Индоариски, Магадхан Пракрит, бенгалско-асамски Службен во Индија (Асам). Поголеми заедници во Бутан. 15 милиони (1997) 52
Шона Нигер-Конгоански, Бенуе-Конгоански, Банту Национален јазик во Зимбабве. Поголеми заедници во Боцвана, Мозамбик. 15 милиони говорници, 1,8 милиони како втор јазик, = 16-17 милиони вкупно, вклучувајќи и Ндау, Мануика 53
Кмерски Австорасијатски, Мон-кмерски јазици Службен во Камбоџа. Поголеми заедници во Тајланд, САД (Калифорнија), Виетнам 14 милиони говорници, 1 милиони како втор јазик, = 15 милиони вкупно (2004) 54
Зхуанг Тајско-кадајски, Кам-Таи, Тајски Службен во Народна Република Кина (Гуангхи) 14 милиони говорници (1992), Непознат број како втор јазик 55
Мадура Австронезиски, Малајо-Полинезиски, Сундско-сулавески Мајчин во Индонезија (Оригинално Јава, Мадура) 14 милиони (1995) 56
Унгарски Уралски, Фино-Угарски, Угарски Службен во Унгарија, Србија (Војводина), Словенија. Поголеми заедници во Израел, Романија, Словачка, Украина 14 милиони говорници (1995) 57
Синхала Индоевропски, Индоирански, Индоариски Службен во Шри Ланка. Поголеми заедници во Обединети Арапски Емирати 13 милиони говорници, 2 милиони како втор јазик, = 15 милиони вкупно (1993) 58
Фула Нигер-конгоански, Атлантички, Северно, Сенегамбиански Службен во Нигер, Нигерија, Сенегал. Национален јазик во Гвинеја, Мали. Поголеми заедници во Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Централноафриканска Република, Чад, Гамбија, Гвинеја-Бисао, Мавританија, Сиера Леоне. ~13 милиони (со сите дијалекти) 59
Тамазигхт Афропасијатски, Берберски, Северно Берберски јазици Национален јазик во Алжир (Кабуле), Мароко. Поголеми заедници во Франција, Холандија, Шпанија (Сеута и Мелилја). 13+ милиони (1998) 60
Чешки Индоевропски, Словенски, Западно Службен во Чешка. 12 милиони (1990). 61
Грчки Индоевропски, Грчки Службен во Кипар, Грција. Поголеми заедници во Албанија, Австралија, Канада, Египет, Грузија. 12 милиони (2004), околу 5-6 милиони како втор јазик 62
Српски Индоевропски, Словенски, Јужно Службен во Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија. Поголеми заедници во Австралија,Хрватска, Шведска, Швајцарија. 11 милиони (1981); Србија = 7 милиони 63
Куечуански Куечуански Службен во Боливија, Еквадор, Перу. Поголеми заедници во Аргентина 10,4 милиони, со сите дијалекти 64

3–10 милиони говорници[уреди]

Јазик Јазично семејство Службен статус и каде што се зборуваат во повеќе од 1% од популацијата. Број на говорници Ранг по број на говорници
Зулу Нигер-Конгоански, Банту Службен во Јужна Африка. Поголеми заедници во Лесото, Свазиланд 9,6 милиони говорници, ~16 милиони како втор јазик, = ~25 милиони вкупно (1996 попис) 65
Њанџа (чичева) Нигер-Конгоански, Банту Службен во Малави, Замбија. Поголеми заедници во Мозамбик, Зимбабве. 9,3 милиони говорници (2001), 0.4 милони како втор јазик (1999), = 9,7 милиони вкупно 66
Белоруски Индоевропски, Словенски, Источно Службен во Белорусија. Поголеми заедници во Казахстан, Латвија, Литванија 9,1 милиони (2001) 67
Шведски Индоевропски, Германски, Север Национален јазик во Шведска. Службен во Фбонланд. 8,8 милиони (1986), ~9 милиони (2005) 68
Конгоански Нигер-Конгоански, Банту Национален јазик во Ангола, Република Конго (Китуба), Демократска Република Конго. 8,7 милиони, сите дијалекти, вклучувајќи и Јомбеански и креолизиран Китуба (1986-2002) 69
Акански Нигер-Конгоански, Ква Национален јазик во Гана 8,3 милиони говорници, ~1 милиони како втор јазик, = ~10 милиони вкупно (2004) 70
Казахски Алтајски, Турски јазици Службен во Казахстан. Поголеми заедници во Народна Република Кина (Кинјанг), Монголија, Туркменистан, Узбекистан 8,2 милиони 71
Хмонг Хмонг-Миен Чвоа. Поголеми заедници во Франција (Француска Гваијана), Лаос, САД (Минесота, Висконсин), Виетнам ~8 милиони, сите дијалекти (1999) 72
Ји Синотибетски|Тибетско-бурмански јазици|Тибетско-бурмански Народна Република Кина 7,8 милиони етнички Ји(2000 попис) 73
Тшилуба Нигер-Конгоански, Банту Национален јазик во Демократска Република Конго Килуба]]. 74
Илокано Австронезиски, Борнео-Филипини, Северeн Лузон, Северно Филипински Филипини. Поголеми заедници во САД (Хаваи). 7,7 милиони говорници (2000 попис), Непознат број како втор јазик (1991) 75
Бугарски Индоевропски, Словенски, Јужно Службен во Бугарија. Поголеми заедници во Молдавија. 7,6 милиони во Бугарија (2005) и ~1 во странство 76
Ујгур Алтајски, Турски јазици Службен во Народна Република Кина (Кинјанг). Поголеми заедници во Казахстан 7,6 милиони 77
Хаитанско Креолски Индоевропски, Романски, Креол Службен во Хаити. Поголеми заедници во Бахами, Канада (Квебек), Кејмански Острови (Велика Британија), Доминиканска Република, Франција (Гваделуп), САД (Конетикат, Флорида, Масачусетс, Њу Јорк). 7,4 милиони (2001) 78
Kвоya Руанда Нигер-Конгоански, Банту Службен во Руанда. Поголеми заедници во Демократска Република Конго, Уганда 7,3 милиони (1998) 79
коса Нигерконгоански, Банту Службен во Јужна Африка. Поголеми заедници во Лесото 7,2 милиони (1996 попис) 80
Балочи Индоевропски, Ирански Мајчин во Авганистан, Иран, Пакистан. Поголеми заедници во Оман, Обединети Арапски Емирати 7,0 милиони (1998) 81
Еврејски Афропасијатски, Семитски Службен во Израел. Поголеми заедници во Западниот Брег (Палестински Територии). ~7 милиони говорници (2004), 5,1 милиони (1998) (10 милиони се писмени) 82
Хилигајонски Австронезиски, Борнео-Филипини, Централно Филипински, Висајански, Централно Висајански Филипини 6,9 милиони (2000 попис), Непознат број како втор јазик 83
Тригвоја Афропасијатски, Семитски Службен во Еритреја, Етиопија 4,5 милиони во Етиопија (6% од популацијата-1994 попис), ~2.25 милиони во Еритреја (50% од популацијата-ЦИА) = 6.75 го зборуваат како мајчин, 146,934 и како втор јазик (1994 попис) = 6,9 милиони вкупно 84
Каталански Индоевропски, Романски Службен во Андора, Шпанија (Балеарички Острови, Каталуња, Валенсија). Мајчин во Франција, Италија (Алгеро). 6,7 милиони говорници, ~5 милиони како втор јазик, = ~12 милиони вкупно (1996) (Вклучувајќи ја и Валенсија) 85
Ерменски Индоевропски, изолат Службен во Ерменија, Нагорно Карабак (дејуре дел од Азербејџан). Поголеми заедници во Грузија, Либан, Сирија. 6,7 милиони (2001) 86
Минангкабау Австронезиски јазици|Австронезиски јазици|Австронезиски, Сундско-сулавески, Малајски Индонезија (Суматра) 6,5 милиони (1981) 87
Туркменски јазик Алтајски, Турски јазици Службен во Туркменистан. Поголеми заедници во Авганистан, Иран, Ирак. 6,4 милиони (1995) 88
Makua Нигер-Конгоански, Банту Major јазик of Мозамбик. Поголеми заедници во Танзанија 6,4 милиони, сите дијалекти, вклучувајќи и Lomwe 89
Хрватски Индоевропски, Словенски, Јужно Службен во Босна и Херцеговина, Хрватска. Поголеми заедници во Австрија, Словенија 6,2 милиони 90
Санаталиски Австорасијатски, Мундански Службен во Индија 6,2 милиони (1997) 91
Батак Австронезиски, Борнео-Филипински Сундско-сулавески, Северно Суматрански Индонезија ~6,2 милиони, сите дијалекти (1991). Вклучува и Тоба, Даири, Сималунгун 92
Албански Индоевропски, изолат Службен во Албанија, (Косово). Поголеми заедници во Грција. 6,0 милиони 93
Африкаан Индоевропски, [[Германски јазици] Службен во Јужна Африка. Поголеми заедници во Намбија. 6,0 милиони говорници, 10,3 милиони како втор јазик, = 16 милиони вкупно (1996 попис) 94
Монголски Алтајски, Монголски Службен во Народна Република Кина (Бонер Монголија), Монголија 5,7 милиони 95
Бхили Индоевропски, Бодик Индија 5,6 милиони, сите дијалекти (1994). Вклучува и 1,6 милиони Вадги, итн. 96
Дански Индоевропски, Германски, Северно Службен во Данска, Фаровски острови (Данска), Гренланд (Данска). Поголеми заедници во Германија 5,6 милиони (2006?) 97
Македонски Индоевропски, Словенски Службен во Македонија Поголеми заедници во Албанија, Бугарија, Србија, Австралија, САД, Грција, Бразил, Аргентина 1,6 милиони (2001) во Македонија + 4 милиони во останатите земји ~ 5,6 милиони) 97
Фбониш Уралски, Фбоник Службен во Фбонланд, Русија (Република Карелија). Поголеми заедници во Шведска. 5,4 милиони (1993) (потвдени со сегашност податоци) 98
Гикују Нигер-Конгоански, Банту Користен јазик во Кенија 5,3 милиони (1994) 99
Словачки Индоевропски, Словенски, Западно Службен во Словачка. 5,0 милиони (1990) 100
Море Нигер-Конгоански, Гур Национален јазик во Буркина Фасо ~5 милиони (1991) 101
Свахили Нигер-Конгоански, Банту Службен во Демократска Република Конго, Кенија, Танзанија. Поголеми заедници во Коморос, Мајоте, Оман, Реинион. ~5 милиони говорници, ~40 милони како втор јазик 102
Гварански Тупи Службен во Парагвај. Поголеми заедници во Аргентина. 4,9 милиони (1995) 103
Kirundi Нигер-Конгоански, Банту Службен во Бурунди. 4,9 милиони (1986) (потвдени со сегашност податоци) 103
сото (Јужни) Нигер-Конгоански, Банту Службен во Лесото, Јужна Африка. 4,9 милиони (1996 попис) 103
Аромански Индоевропски, Романски Службен во Македонија Поголеми заедници во Албанија, Бугарија, Грција, Србија, Австралија, САД, Германија, Франција 4 милиони
Ромски Индоевропски, Бодик Поголеми заедници во Албанија, Босна и Херцеговина Бугарија, Хрватска, Чешка, Унгарија, Иран, Македонија, Црна Гора, Холандија, Романија, Србија, Словачка, Турција 4,8 милиони, сите дијалекти, вклучувајќи и Домари. 106
Норвешки Индоевропски, Германски, Северно Службен во Норвешка. 4,7 милиони (2006) 107
Тибетски Синотибетски|Тибетско-бурмански јазици|Тибетско-бурмански Службен во Народна Република Кина (Тибет, Чингхај, делови од Сечуан, Гансу) 4,6 милиони, сите дијалекти 108
цвана Нигер-Конгоански, Банту Службен во Боцвана, Јужна Африка. Национален јазик во Намбија 4,4 милиони говорници, 0,2 милиони како втор јазик, = 4,6 милиони вкупно (1993) (потвдени со сегашност податоци) 108
Канури Нило-Сахарски, Сахарски Службен во Нигер, Нигерија. Поголеми заедници во Чад (Канембу) 4,4 милиони говорници, 0,5 милиони како втор јазик, = 4,9 милиони вкупно (1985) (потвдени со сегашност податоци) 110
Кашмирски Индоевропски, Бодик Службен во Индија (Џаму и Кашмир), Мајчин во Пакистан. 4,6 милиони (1997) 111
Бикол Австронезиски, Борнео-Филипини, Централно Филипински Филипини 4.5 го зборуваат како мајчин, сите дијалекти (2000 попис), Непознат број како втор јазик 112
Грузиски Картавелиански Службен во Грузија. Поголеми заедници во Израел. 4,2 милиони (1993) 113
Умбунди Нигер-Конгоански, Банту Национален јазик во Ангола ~4 милиони говорници, Непознат број како втор јазик (1995) 114
Конкани Индоевропски, Бодик Службен во Индија (Гоа).Поголеми заедници во Уттара Каннада,Дакшвина Каннада. ~4 милиони (1999) 114
Балиски Австронезиски, Сундско-сулавески, Балиско-сасачки Индонезија (Бали, Lombok) 3,9 милиони (2001) 116
северeн сото (сеПеди) Нигер-Конгоански, Банту Службен во Јужна Африка. Поголеми заедници во Боцвана 3,7 милиони (1996 попис) 117

1–3 милиони говорници[уреди]

Јазик Јазично семејство Подрачје на говор Број на говорници
Брахујски Дравидски Пакистан, Авганистан 2,2 милиони
Гбаја Нигер-Конгоански, Убангиански Централноафриканска Република, Демократска Република Конго 2,2 милиони, сите дијалекти, вклучувајќи и Нгбака (2000)
Зарма Нило-Сахарски, сонгајски Службен во Нигер 2,2 милиони (1998)
Баул Нигер-Конгоански, Ква Брег на Слоновата коска 2,1 милиони (1993) (потвдени со сегашност податоци)
Догри Индоевропски, Бодик Службен во Индија (Џаму и Кашмир) 2,1 милиони (1997)
Лингала Нигер-Конгоански, Банту Национален јазик во Република Конго, Демократска Република Конго. 2,1 милиони говорници (2000), 7 милони како втор јазик во Киншаса (1999), непознато дополнително како втор јазик во Конго-Бразавиле, = 9+ милиони вкупно.
Сасачки Австронезиски Индонезија 2,1 милиони (1989) (потвдени со сегашност податоци)
Курукс Дравидски Индија, Непал 2,1 милиони (1997)
Мундански Австорасијатски, Мундански Индија 2,1 милиони (1997)
Динка Нило-Сахарски, Нилотички Јужен Судан 2+ милиони
Словенски Индоевропски, Словенски Службен во Австрија, Италија, Словенија. 2,0 милиони (1991 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Бујеи Тајско-кадајски Чвоа ~2 милиони (1990 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Бети-Пахуин Нигер-Конгоански, Банту Користен јазик во Габон, Екваторијална Гвинеја. Поголеми заедници во Камерун, Сао Томе и Принципе. ~2 милиони. Вклучува и Фанг, Евондо, etc.
Димли Индоевропски, Ирански Турција 1,5 to 2,5 милиони (сите дијалекти) (1998)
Тулу Дравидски Индија 1,9 милиони (1997)
Сидамо Афропазијатски, Кушитски Етиопија 1,9 милиони, 0,1 милиони како втор јазик, = 2,0 милиони вкупно (1998 попис)
Башкир Алтајски, Турски јазици Службен во Русија (Башкортостан) 1,9 милиони (2001 Johnstone и Mandryk)
Јао Нигер-Конгоански, Банту Малави, Танзанија, Мозамбик ~1,9 милиони (2001)
Чувашки Алтајски, Турски јазици Службен во Русија (Чувашија) 1,8 милиони говорници, 0,2 милиони како втор јазик, = 2,0 милиони вкупно (2001)
Ијав Нигер-Конгоански, Некласифициран Нигерија 1,8 милиони (сите дијалекти)
Фон Нигер-Конгоански, Ква Национален јазик во Бенин Поголеми заедници во Того 1,7 милиони говорници (2000), Непознат број како втор јазик
Свази Нигер-Конгоански, Банту Службен во Јужна Африка, Свазиланд. Поголеми заедници во Лесото 1,7 милиони (1996 попис)
Нјанкоре Нигер-Конгоански, Банту Уганда 1,6 милиони (1991 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Татарски Алтајски, Турски јазици Службен во Русија (Татарстан). Поголеми заедници во Башкортостан, Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Узбекистан 1,6 милиони (1989 попис) [6,6 милиони етнички Татари]
Макасар Австронезиски Индонезија 1,6 милиони говорници, 0,4 милиони како втор јазик, = 2 милиони вкупно (1989) (потвдени со сегашност податоци)
Гуси Нигер-Конгоански, Банту Кенија 1,6 милиони (1994 I) (потвдени со сегашност податоци)
Кхандеси Индоевропски, Бодик Индија 1,6 милиони (1997)
Чин Синотибетски|Тибетско-бурмански Мајанмар, Индија 1,6 милиони (1990) (потвдени со сегашност податоци). Сите дијалекти, но не и вклучувајќи Мизо и тн.
Сара Нило-Сахарски, Централно Судански, Бонго-Багирми Национален јазик во Чад. Поголеми заедници во Централно Африканска Република. 1,5 милиони говорници, сите дијалекти, голем број го користат како втор јазик (потвдени со сегашност податоци)
Пангасинански Австронезиски Филипини 1,5 милиони (2000 попис)
Латвијски Индоевропски, Baltic Службен во Латвија. Поголеми заедници во Австралија. 1,5 милиони
Тонгански Нигер-Конгоански, Банту Замбија, Зимбабве 1,5 милиони (2001)
Лампуншки Австронезиски Индонезија ~1,5 милиони (1981) (потвдени со сегашност податоци)
Сардински Индоевропски, Романски Службен во Италија (Сардинија) ~1,5 милиони (1977 M. Ibba, Rutgers University) (потвдени со сегашност податоци)
Шкотски Индоевропски, Германски, Западно, Англички Шкотска, Поголеми заедници во Северна Ирска ~1,5 милиони говорници (1996)
Донг Тајско-кадајски Чвоа 1,5 милиони
Менде Нигер-Конгоански, Манде Национален јазик во Сиера Леоне 1,5 милиони говорници, Непознат број како втор јазик (1987) (потвдени со сегашност податоци)
Tày Тајско-кадајски Виетнам 1,5 милиони во Виетнам (1999 попис)
Нахуати Уто-Азтекански, изолат Мексико 1,4 милиони (сите дијалекти) (потвдени со сегашност податоци)
Афар Афропазијатски, Кушитски Етиопија, Еритреја, Џибути 1,4 милиони (1998 попис)
Дагбани Нигер-Конгоански, Гур Национален јазик во Гана 1,4 милиони, вклучувајќи и Кусал, Мампрули (2004)
Коли Индоевропски, Бодик Индија, Пакистан 1,4 милиони, сите дијалекти.
Чига Нигер-Конгоански, Банту Уганда 1,4 милиони (1991 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Сога Нигер-Конгоански, Банту Уганда 1,4 милиони (1991 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Сена Нигер-Конгоански, Банту Мозамбик, Малави 1,2 милиони, сите дијалекти
Азанде Нигер-Конгоански, Убангиански Демократска Република Конго, Јужни Судан, Централно Африканска Република 1,1 милиони (потвдени со сегашност податоци)
Валонски Индоевропски, Романски Белгија 1,1 милиони (1998)
Анји Нигер-Конгоански, Ква Брег на Слоновата коска, Гана 1,2 милиони (1993) (потвдени со сегашност податоци)
Малви Индоевропски, Бодик Индија 1,1 милиони (1997)
Кинараја Австронезиски Филипини 1,1 милиони говорници (2000 попис)
Сонинке Нигер-Конгоански, Mande Службен во Сенегал. Национален јазик во Мали. Поголеми заедници во Буркина Фасо, Брег на Слоновата коска, Гамбија, Мавританија. 1.10 милиони (1991) (потвдени со сегашност податоци)
Хо Австоразијатски, Мундански Индија 1.08 милиони (1997)
Естонски Уралски, Фбоник Службен во Естонија 1.08 милиони (1989 попис) (потвдени со сегашност податоци)
Њаќуса Нигер-Конгоански, Банту Танзанија, Малави 1.05 милиони (1992) (потвдени со сегашност податоци)
Маранао Австронезиски Филипини 1,0 милиони говорници (2000 попис)
Сонге Нигер-Конгоански, Банту Демократска Република Конго ~1 милиони (1991) (потвдени со сегашност податоци)
Рејанг Австронезиски Индонезија ~1 милиони (1981) (потвдени со сегашност податоци)
Бои Нигер-Конгоански, Едо Службен во Нигерија ~1 милиони (1999)
Ебира Нигер-Конгоански, Nupe Нигерија ~1 милиони (1989) (потвдени со сегашност податоци)
Дагаре Нигер-Конгоански, Гур Национален јазик во Гана. Поголеми заедници во Буркина Фасо. ~1 милиони (2003)
Гујари Индоевропски, Бодик Авганистан, Индија, Пакистан 0.99 милиони (2000)
Тхару Индоевропски, Бодик Непал 0.99 милиони, сите дијалекти
Чеченски Кавкаски јазици, Накх Службен во Русија (Чеченија). 0.96 милиони (1989 попис) (потвдени со сегашност податоци!)
Венда Нигер-Конгоански, Банту Службен во Јужна Африка 0.96 милиони (1996 попис)
Араканскиесе Синотибетски|Тибетско-бурмански Мајанмар, Бангалдеш 0.95 милиони (2001)

Забелешки[уреди]

  • Податоците во оваа табела подложат на постојани измени

Поголеми извори: Етнолог, 15та онлајн едиција


Поврзано[уреди]