Семитски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Семитски
Геог.
распростр.:
Близок Исток, Северна Африка, Североисточна Африка и Малта
Класификација: афроазиски
  • семитски
Прајазик: прасемитски
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5: sem
Semitic languages mk.svg
Приближна историска распределба на семитските јазици.

Семитските јазици се посебна група на јазици и се дел од афроазиската група на јазици. Во оваа група спаѓаат следните јазици:

Источносемитски јазици[уреди]

Западносемитски јазици[уреди]

Централносемитски јазици[уреди]

Северозападносемитски јазици[уреди]
Арапски јазици[уреди]


Јужносемитски јазици[уреди]

Западни и јужни[уреди]
Останати[уреди]

Поврзано[уреди]