42. северен напоредник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
42. северен напоредник се наоѓа во Земја
42°
42. северен напоредник

42. северен напоредник (42° СГШ) — напоредник кој лежи 42 степени северно од Екваторот. Минува низ Европа, Средоземното Море, Азија, Тихиот Океан, Северна Америка и Атлантскиот Океан.

Места[уреди | уреди извор]

Започнувајќи од нултиот меридијан, па на исток, напоредникот 42° СГШ минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
42°00′ СГШ 0°00′ ИГД /  Шпанија Минува веднаш северно од Жирона
42°00′ СГШ 3°11′ ИГД / Средоземно Море
42°00′ СГШ 8°39′ ИГД /  Франција островот Корзика
42°00′ СГШ 9°27′ ИГД / Средоземно Море Тиренско Море
42°00′ СГШ 11°58′ ИГД /  Италија
42°00′ СГШ 15°00′ ИГД / Јадранско Море
42°00′ СГШ 19°09′ ИГД /  Црна Гора
42°00′ СГШ 19°23′ ИГД /  Албанија
42°00′ СГШ 20°37′ ИГД /  Косово делумно признаена како независна држава — полага право  Србија
42°00′ СГШ 20°46′ ИГД / Македонија Македонија Минува низ Скопје
42°00′ СГШ 22°52′ ИГД /  Бугарија
42°00′ СГШ 26°56′ ИГД /  Турција
42°00′ СГШ 27°25′ ИГД /  Бугарија
42°00′ СГШ 27°51′ ИГД /  Турција само 3 км
42°00′ СГШ 27°53′ ИГД /  Бугарија
42°00′ СГШ 28°02′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 33°17′ ИГД /  Турција
42°00′ СГШ 33°34′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 34°52′ ИГД /  Турција
42°00′ СГШ 35°07′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 41°45′ ИГД /  Грузија
42°00′ СГШ 46°05′ ИГД /  Русија Дагестан — само 2 км
42°00′ СГШ 46°07′ ИГД /  Грузија само 3 км
42°00′ СГШ 46°09′ ИГД /  Русија Дагестан
42°00′ СГШ 48°20′ ИГД / Касписко Море
42°00′ СГШ 52°27′ ИГД /  Казахстан
42°00′ СГШ 52°48′ ИГД /  Туркменистан
42°00′ СГШ 54°51′ ИГД /  Казахстан
42°00′ СГШ 56°00′ ИГД /  Узбекистан
42°00′ СГШ 57°10′ ИГД /  Туркменистан
42°00′ СГШ 60°00′ ИГД /  Узбекистан
42°00′ СГШ 66°00′ ИГД /  Казахстан
42°00′ СГШ 70°20′ ИГД /  Узбекистан
42°00′ СГШ 70°50′ ИГД /  Киргистан
42°00′ СГШ 79°50′ ИГД /  Кина
42°00′ СГШ 103°03′ ИГД / Монголија Монголија
42°00′ СГШ 105°56′ ИГД /  Кина
42°00′ СГШ 128°03′ ИГД / Северна Кореја ДНР Кореја
42°00′ СГШ 130°02′ ИГД / Јапонско Море (Источно Море) Минува веднаш северно од островот Окушири, Flag of Japan.svg Јапонија
42°00′ СГШ 140°07′ ИГД / Flag of Japan.svg Јапонија островот Хокаидо
42°00′ СГШ 140°53′ ИГД / Тихи Океан
42°00′ СГШ 143°09′ ИГД / Flag of Japan.svg Јапонија островот Хокаидо
42°00′ СГШ 143°15′ ИГД / Тихи Океан
42°00′ СГШ 124°13′ ЗГД /  САД границата на Орегон со Калифорнија
границата на Орегон со Невада
границата на Ајдахо со Невада
границата на Ајдахо со Јута
Вајоминг
Небраска
Ајова
Илиноис — минува низ Чикаго
42°00′ СГШ 87°39′ ЗГД / езерото Мичиген
42°00′ СГШ 86°33′ ЗГД /  САД Мичиген
42°00′ СГШ 83°11′ ЗГД / езерото Ири
42°00′ СГШ 82°58′ ЗГД /  Канада Онтарио
42°00′ СГШ 82°29′ ЗГД / езерото Ири
42°00′ СГШ 80°26′ ЗГД /  САД Пенсилванија — округот Ири
границата на Њујорк со Пенсилванија
Њујорк
Конектикат — минува веднаш јужно од границата со Масачусетс
Род Ајленд — минува веднаш јужно од границата со Масачусетс
Масачусетс
42°00′ СГШ 70°42′ ЗГД / заливот Кејп Код
42°00′ СГШ 70°05′ ЗГД /  САД Масачусетс — областа Кејп Код
42°00′ СГШ 70°02′ ЗГД / Атлантски Океан
42°00′ СГШ 8°53′ ЗГД /  Шпанија
42°00′ СГШ 8°39′ ЗГД /  Португалија
42°00′ СГШ 8°07′ ЗГД /  Шпанија

Поврзано[уреди | уреди извор]