Нулти меридијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Нултиот меридијан)
Ласер во опсерваторијата во Гринич прецизно го означува нултиот меридијан

Нулти меридијан или гринички меридијанмеридијанот (линијата на географска должина) на кој должината се зема како 0°. Според ова, нултиот меридијан е работа на конвенција, договор и низ историјата таа конвенција се менувала. Денес за нулти меридијан се зема линијата што минува низ Кралската опсерваторија во Гринич, Англија, близу до Лондон. Според местото и меридијанот честопати се нарекува Гринички меридијан.

За разлика од напоредниците, кои се дефинирани како замислени линии кон север и кон југ од Екваторот (при што Екваторот по конвенција е на 0°, а половите на 90°), нултиот меридијан е сосема произволен.

Нултиот меридијан минува низ Обединетото Кралство, Франција, Шпанија, Алжир, Мали, Буркина Фасо, Того и Гана.

Спротивно на нултиот меридијан на Земјината топка, на 180° географска должина се наоѓа Меѓународната датумска граница. Сите точки на Земјината топка помеѓу 0° и 180° се со западна географска должина, а оние помеѓу 180° и 0° се со источна географска должина.

Список на места[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од Северниот Пол, па на југ кон јужниот, нултиот меридијан (во 2016 г.) минува низ следниве места:

Координати
(приближно)
Земја, територија, море Белешки
90° N; 0° E / 90° СГШ; 0° ИГД / 90; 0 (Северен Пол) Северноледен Океан
85°46′ N; 0°00′ E / 85.76° СГШ; 0° ИГД / 85.76; 0 (исклучив стопански појас на Гренланд (Данска)) исклучив стопански појас (ИСП) на Гренланд (Данска)
81°39′ N; 0°00′ E / 81.65° СГШ; 0° ИГД / 81.65; 0 (Гренландско Море) Гренландско Море
80°29′ N; 0°00′ E / 80.48° СГШ; 0° ИГД / 80.48; 0 (исклучив стопански појас на Шпицбершките Острови (Норвешка)) ИСП на Шпицбершките Острови (Норвешка)
76°11′ N; 0°00′ E / 76.18° СГШ; 0° ИГД / 76.18; 0 (меѓународни води) меѓународни води
73°44′ N; 0°00′ E / 73.73° СГШ; 0° ИГД / 73.73; 0 (исклучив стопански појас на Јан Мајен) ИСП на островот Јан Мајен (Норвешка)
72°53′ N; 0°00′ E / 72.88° СГШ; 0° ИГД / 72.88; 0 (Норвешко Море) Норвешко Море
69°07′ N; 0°00′ E / 69.11° СГШ; 0° ИГД / 69.11; 0 (меѓународни води) меѓународни води
64°42′ N; 0°00′ E / 64.7° СГШ; 0° ИГД / 64.7; 0 (исклучив стопански појас на Норвешка) ИСП на Норвешка
63°29′ N; 0°00′ E / 63.48° СГШ; 0° ИГД / 63.48; 0 (исклучив стопански појас на Велика Британија) ИСП на Велика Британија
61° N; 0° E / 61° СГШ; 0° ИГД / 61; 0 (Северно Море) Северно Море
53°45′ N; 0°00′ E / 53.75° СГШ; 0° ИГД / 53.75; 0 (Обединето Кралство)  Обединето Кралство од Танстол во Источен Рајсдинг до Писхејвен, минувајќи низ Гринич
50°47′ N; 0°00′ E / 50.78° СГШ; 0° ИГД / 50.78; 0 (Ламанш) Ламанш ИСП на Велика Британија
50°14′ N; 0°00′ E / 50.23° СГШ; 0° ИГД / 50.23; 0 (исклучив стопански појас на Франција) Ламанш ИСП на Франција
49°19′ N; 0°00′ E / 49.31° СГШ; 0° ИГД / 49.31; 0 (Франција)  Франција од Вилер на Море до Гаварни
42°41′ N; 0°00′ E / 42.68° СГШ; 0° ИГД / 42.68; 0 (Шпанија)  Шпанија од врвот Силиндро до Кастељон де ла Плана
39°56′ N; 0°00′ E / 39.93° СГШ; 0° ИГД / 39.93; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море Валенсиски Залив; ИСП на Шпанија
38°52′ N; 0°00′ E / 38.86° СГШ; 0° ИГД / 38.86; 0 (Шпанија)  Шпанија од Ел Верхер до Калпе
38°38′ N; 0°00′ E / 38.63° СГШ; 0° ИГД / 38.63; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море ИСП на Шпанија
7°01′ N; 0°00′ E / 7.01° СГШ; 0° ИГД / 7.01; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море ИСП на Алжир
35°50′ N; 0°00′ E / 35.83° СГШ; 0° ИГД / 35.83; 0 (Алжир)  Алжир од Стидија до алжирско-малиската граница кај Борџ Мохтар
21°50′ N; 0°00′ E / 21.83° СГШ; 0° ИГД / 21.83; 0 (Мали)  Мали
14°59′ N; 0°00′ E / 14.98° СГШ; 0° ИГД / 14.98; 0 (Буркина Фасо)  Буркина Фасо
11°06′ N; 0°00′ E / 11.1° СГШ; 0° ИГД / 11.1; 0 (Того)  Того во должина од околу 600 м
11°06′ N; 0°00′ E / 11.1° СГШ; 0° ИГД / 11.1; 0 (Гана) Гана Гана во должина од околу 16 км
10°57′ N; 0°00′ E / 10.95° СГШ; 0° ИГД / 10.95; 0 (Того)  Того во должина од околу 39 км
10°36′ N; 0°00′ E / 10.6° СГШ; 0° ИГД / 10.6; 0 (Гана) Гана Гана од тогоанско-ганската граница кај Бункпуругу до Тема
минува низ езерото Волта во 7°48′ N; 0°00′ E / 7.8° СГШ; 0° ИГД / 7.8; 0 (езеро Волта)
5°37′ N; 0°00′ E / 5.61° СГШ; 0° ИГД / 5.61; 0 (исклучив стопански појас на Гана во Атлантскиот Океан) Атлантски Океан ИСП of Гана
1°58′ N; 0°00′ E / 1.96° СГШ; 0° ИГД / 1.96; 0 (меѓународни води) меѓународни води минуваа низ екваторот во 0° N; 0° E / 0° СГШ; 0° ИГД / 0; 0 (Екватор) („Нулти Остров“)
51°43′ N; 0°00′ E / 51.71° СГШ; 0° ИГД / 51.71; 0 (исклучив стопански појас на островот Буве) ИСП на островот Буве (Норвешка)
57°13′ N; 0°00′ E / 57.21° СГШ; 0° ИГД / 57.21; 0 (меѓународни води) меѓународни води
60° S; 0° E / 60° ЈГШ; 0° ИГД / -60; 0 (Јужен Океан) Јужен Океан
68°54′ S; 0°00′ E / 68.9° ЈГШ; 0° ИГД / -68.9; 0 (Антарктик) Антарктик Земја на Кралицата Мод, на која полага право  Норвешка
90° S; 0° E / 90° ЈГШ; 0° ИГД / -90; 0 (поларна станица Амундсен-Скот) Антарктик поларна станица Амундсен-Скот, Јужен Пол