Гуљелмо Маркони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гуљелмо Маркони

Гуљелмо Маркони (италијански: Guglielmo Marconi; 25 април 1874 во Болоња - 20 јули 1937 во Рим) — италијански инжењер и пронаоѓач, еден од основачите на безжичната телеграфија. Во 1897 година ја испратил првата безжична телеграфска порака на 5 километри (за тоа време спектакуларно одредиште). Во 1898 година испратена била првата платена бежична телеграма. На 20 јули истата година испратена била првата новинарска вест преку бежичен телеграф. За првпат успеал да предаде СОС-сигнал преку Атлантскиот Океан во 1901 година.