Список на споменици на природата на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова e список на спомениците на природата на Македонија, кои на целата територија на земјата ги има вкупно 33. Секој од овие споменици на природата се прогласени со посебен закон донесени во Собранието.

Список на споменици на природата[уреди | уреди извор]

Име на споменикот Површина
(км2)[1]
Прогласен[1] Место Координати
Бањичко Кале 0,02 1983 Бањица, Чашка 41°41′41″ СГШ; 21°37′41″ ИГД / 41.6947° СГШ; 21.6280° ИГД / 41.6947; 21.6280 (Бањичко Кале)
Белешничка Река 39,06 2002 Белица, Македонски Брод 41°41′16″ СГШ; 21°18′39″ ИГД / 41.6878° СГШ; 21.3107° ИГД / 41.6878; 21.3107 (Белешничка Река)
Вевчански Извори 13,76 1999 Вевчани, Вевчани 41°14′27″ СГШ; 20°33′44″ ИГД / 41.2408° СГШ; 20.5622° ИГД / 41.2408; 20.5622 (Вевчански Извори)
Висока Чука (Див Прнар) 1977 Петрово и Габрово, Гевгелија 41°16′26″ СГШ; 22°19′26″ ИГД / 41.2738° СГШ; 22.3238° ИГД / 41.2738; 22.3238 (Висока Чука)
Гол човек (шума) 0,05 1987[2] Ново Конско, Гевгелија 41°10′00″ СГШ; 22°25′00″ ИГД / 41.1666° СГШ; 22.4166° ИГД / 41.1666; 22.4166
Горна Слатинска Пештера 0,02 1953 Слатина, Македонски Брод 41°35′00″ СГШ; 21°29′00″ ИГД / 41.5833° СГШ; 21.4833° ИГД / 41.5833; 21.4833 (Горна Слатинска Пештера)
Градешка Река ? 1996[2] Зовиќ, Новаци 41°06′32″ СГШ; 21°43′51″ ИГД / 41.1088° СГШ; 21.7309° ИГД / 41.1088; 21.7309 (Градешка Река)
Демиркаписка Клисура 3,34 1960 Демир Капија 41°24′07″ СГШ; 22°15′41″ ИГД / 41.4019° СГШ; 22.2615° ИГД / 41.4019; 22.2615 (Демиркаписка Клисура)
Дојранско Езеро 26,96 1977 Дојран 41°12′42″ СГШ; 22°44′49″ ИГД / 41.2116° СГШ; 22.7469° ИГД / 41.2116; 22.7469 (Дојранско Езеро)
Дреновска Клисура 2,41 1991 Дреново и Раец, Росоман 41°26′12″ СГШ; 21°52′10″ ИГД / 41.4366° СГШ; 21.8694° ИГД / 41.4366; 21.8694 (Дреновска Клисура)
Дувало 1979 Косел, Охрид 41°10′09″ СГШ; 20°50′14″ ИГД / 41.1693° СГШ; 20.8371° ИГД / 41.1693; 20.8371 (Дувало)
Зрзе 1,35 1996 Зрзе, Долнени 41°30′45″ СГШ; 21°20′00″ ИГД / 41.5126° СГШ; 21.3334° ИГД / 41.5126; 21.3334 (Зрзе)
Ѕвегор 0,05 1986 Ѕвегор, Делчево 41°58′25″ СГШ; 22°48′54″ ИГД / 41.9737° СГШ; 22.8150° ИГД / 41.9737; 22.8150 (Ѕвегор)
Калница 0,01 1960 Ваташа, Кавадарци 41°25′21″ СГШ; 22°01′37″ ИГД / 41.4226° СГШ; 22.0270° ИГД / 41.4226; 22.0270 (Калница)
Камени Кукли 0,55 2006 Куклица, Кратово 42°06′19″ СГШ; 22°03′18″ ИГД / 42.1052° СГШ; 22.0551° ИГД / 42.1052; 22.0551 (Камени Кукли)
Караслари 1,53 1983 Горно и Долно Караслари, Велес 41°41′48″ СГШ; 21°49′08″ ИГД / 41.6968° СГШ; 21.8189° ИГД / 41.6968; 21.8189 (Караслари)
Карши Бавчи 0,15 1967 Кратово, Кратово 42°04′34″ СГШ; 22°10′43″ ИГД / 42.0760° СГШ; 22.1785° ИГД / 42.0760; 22.1785 (Карши Бавчи)
Катлановски Предел 57,17 1991 Петровец 41°52′05″ СГШ; 21°42′32″ ИГД / 41.8681° СГШ; 21.7088° ИГД / 41.8681; 21.7088 (Катлановски Предел)
Колешински водопади 2,54 1985 Колешино, Ново Село 41°21′06″ СГШ; 22°48′00″ ИГД / 41.3516° СГШ; 22.8001° ИГД / 41.3516; 22.8001 (Колешински водопади)
Конопиште 0,69 1986 Конопиште, Кавадарци 41°14′12″ СГШ; 22°05′01″ ИГД / 41.2366° СГШ; 22.0835° ИГД / 41.2366; 22.0835 (Конопиште)
Конче 0,66 1986 Конче, Конче 41°29′49″ СГШ; 22°22′44″ ИГД / 41.4969° СГШ; 22.3788° ИГД / 41.4969; 22.3788 (Конче)
Манастир 0,35 1961 Манастир, Прилеп 41°10′59″ СГШ; 21°43′31″ ИГД / 41.1831° СГШ; 21.7252° ИГД / 41.1831; 21.7252 (Манастир)
Маркови Кули 36,47 2006 Прилеп, Долнени 41°24′36″ СГШ; 21°33′30″ ИГД / 41.4101° СГШ; 21.5584° ИГД / 41.4101; 21.5584 (Маркови Кули)
Матка 65,75 1944 Сарај (Скопје), Сопиште, Желино 41°55′12″ СГШ; 21°14′28″ ИГД / 41.9200° СГШ; 21.2410° ИГД / 41.9200; 21.2410 (Матка)
Мајдан 2003 Мајден, Кавадарци 41°09′29″ СГШ; 21°56′43″ ИГД / 41.1581° СГШ; 21.9452° ИГД / 41.1581; 21.9452 (Мајдан)
Млечник 0,21 1964 Ташмаруништа, Струга 41°16′48″ СГШ; 20°39′01″ ИГД / 41.2800° СГШ; 20.6502° ИГД / 41.2800; 20.6502 (Млечник)
Моноспитовско Блато 8,51 1987 Моноспитово и Банско, Струмица 41°23′39″ СГШ; 22°46′21″ ИГД / 41.3941° СГШ; 22.7725° ИГД / 41.3941; 22.7725 (Моноспитовско Блато)
Мурите 0,62 1987 кај Бреза, Берово 41°41′30″ СГШ; 22°58′37″ ИГД / 41.6916° СГШ; 22.9769° ИГД / 41.6916; 22.9769 (Мурите)
Орашац 0,03 ? Орашац, Куманово 42°03′34″ СГШ; 21°47′45″ ИГД / 42.0594° СГШ; 21.7958° ИГД / 42.0594; 21.7958 (Орашац)
Орлово Брдо 22,41 2003 Криволак и Шеоба, Неготино 41°34′12″ СГШ; 22°07′53″ ИГД / 41.5700° СГШ; 22.1313° ИГД / 41.5700; 22.1313 (Орлово Брдо)
Охридско Езеро 247 1977 Охрид 41°02′14″ СГШ; 20°43′08″ ИГД / 41.0372° СГШ; 20.7188° ИГД / 41.0372; 20.7188 (Охридско Езеро)
Превалец 0,14 1960 Превалец, Велес 41°42′18″ СГШ; 21°45′09″ ИГД / 41.7049° СГШ; 21.7524° ИГД / 41.7049; 21.7524 (Превалец)
Преспанско Езеро 188,30 1977 Ресен 40°53′07″ СГШ; 21°00′32″ ИГД / 40.8852° СГШ; 21.0088° ИГД / 40.8852; 21.0088 (Преспанско Езеро)
Речица 1986 Голема Речица, Тетово 41°59′24″ СГШ; 20°56′39″ ИГД / 41.9900° СГШ; 20.9443° ИГД / 41.9900; 20.9443 (Речица)
Скопска тврдина 0,02 1987 Центар (Скопје) 42°00′09″ СГШ; 21°26′00″ ИГД / 42.0025° СГШ; 21.4334° ИГД / 42.0025; 21.4334 (Скопска тврдина)
Слатински Извор 4,29 2011 Македонски Брод 41°35′42″ СГШ; 21°11′23″ ИГД / 41.5949° СГШ; 21.1897° ИГД / 41.5949; 21.1897 (Слатински Извор)
Смоларски водопад 6,95 2006 Смолари, Ново Село 41°21′24″ СГШ; 22°53′40″ ИГД / 41.3568° СГШ; 22.8945° ИГД / 41.3568; 22.8945 (Смоларски водопад)
Трубаревски дендропарк (Арборетум) - Острово 0,29 1976 Трубарево, Гази Баба (Скопје) 41°58′48″ СГШ; 21°30′45″ ИГД / 41.9801° СГШ; 21.5126° ИГД / 41.9801; 21.5126 (Острово)
Убавица (Ѓоновица) 1,21 1968 Горна Ѓоновица, Гостивар 41°42′08″ СГШ; 20°55′07″ ИГД / 41.7023° СГШ; 20.9187° ИГД / 41.7023; 20.9187 (пештера Убавица)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]