Список на споменици на природата на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова e список на спомениците на природата на Македонија. Некои од нив се прогласени со посебен закон донесен во Собранието на РМ, а некои со одлуки на општините.

Список на споменици на природата[уреди | уреди извор]

Име на споменикот Површина
(км2)[1]
Прогласен[1] Место и општина Координати
Бањичко Кале 0,02 1983 Бањица, Чашка 41°41′41″ N; 21°37′41″ E / 41.6947° N; 21.6280° E / 41.6947; 21.6280 (Бањичко Кале)
Белешничка Река 39,06 2002 Белица, Македонски Брод 41°41′16″ N; 21°18′39″ E / 41.6878° N; 21.3107° E / 41.6878; 21.3107 (Белешничка Река)
Вевчански Извори 13,76 1999 Вевчани, Вевчани 41°14′27″ N; 20°33′44″ E / 41.2408° N; 20.5622° E / 41.2408; 20.5622 (Вевчански Извори)
Висока Чука (Див Прнар) 1977 Петрово и Габрово, Гевгелија 41°16′26″ N; 22°19′26″ E / 41.2738° N; 22.3238° E / 41.2738; 22.3238 (Висока Чука)
Гол човек (шума) 0,05 1987[2] Ново Конско, Гевгелија 41°10′00″ N; 22°25′00″ E / 41.1666° N; 22.4166° E / 41.1666; 22.4166
Горна Слатинска Пештера 0,02 1953 Слатина, Македонски Брод 41°35′00″ N; 21°29′00″ E / 41.5833° N; 21.4833° E / 41.5833; 21.4833 (Горна Слатинска Пештера)
Градешка Река ? 1996[2] Зовиќ, Новаци 41°06′32″ N; 21°43′51″ E / 41.1088° N; 21.7309° E / 41.1088; 21.7309 (Градешка Река)
Демиркаписка Клисура 3,34 1960 Демир Капија 41°24′07″ N; 22°15′41″ E / 41.4019° N; 22.2615° E / 41.4019; 22.2615 (Демиркаписка Клисура)
Дојранско Езеро 26,96 1977 Дојран 41°12′42″ N; 22°44′49″ E / 41.2116° N; 22.7469° E / 41.2116; 22.7469 (Дојранско Езеро)
Дреновска Клисура 2,41 1991 Дреново и Раец, Росоман 41°26′12″ N; 21°52′10″ E / 41.4366° N; 21.8694° E / 41.4366; 21.8694 (Дреновска Клисура)
Дувало 1979 Косел, Охрид 41°10′09″ N; 20°50′14″ E / 41.1693° N; 20.8371° E / 41.1693; 20.8371 (Дувало)
Зрзе 1,35 1996 Зрзе, Долнени 41°30′45″ N; 21°20′00″ E / 41.5126° N; 21.3334° E / 41.5126; 21.3334 (Зрзе)
Ѕвегор 0,05 1986 Ѕвегор, Делчево 41°58′25″ N; 22°48′54″ E / 41.9737° N; 22.8150° E / 41.9737; 22.8150 (Ѕвегор)
Калница 0,01 1960 Ваташа, Кавадарци 41°25′21″ N; 22°01′37″ E / 41.4226° N; 22.0270° E / 41.4226; 22.0270 (Калница)
Камени Кукли 0,55 2006 Куклица, Кратово 42°06′19″ N; 22°03′18″ E / 42.1052° N; 22.0551° E / 42.1052; 22.0551 (Камени Кукли)
Караслари 1,53 1983 Горно и Долно Караслари, Велес 41°41′48″ N; 21°49′08″ E / 41.6968° N; 21.8189° E / 41.6968; 21.8189 (Караслари)
Карши Бавчи 0,15 1967 Кратово, Кратово 42°04′34″ N; 22°10′43″ E / 42.0760° N; 22.1785° E / 42.0760; 22.1785 (Карши Бавчи)
Катлановски Предел 57,17 1991 Петровец 41°52′05″ N; 21°42′32″ E / 41.8681° N; 21.7088° E / 41.8681; 21.7088 (Катлановски Предел)
Колешински Водопади 2,54 1985 Колешино, Ново Село 41°21′06″ N; 22°48′00″ E / 41.3516° N; 22.8001° E / 41.3516; 22.8001 (Колешински водопади)
Конопиште 0,69 1986 Конопиште, Кавадарци 41°14′12″ N; 22°05′01″ E / 41.2366° N; 22.0835° E / 41.2366; 22.0835 (Конопиште)
Конче 0,66 1986 Конче, Конче 41°29′49″ N; 22°22′44″ E / 41.4969° N; 22.3788° E / 41.4969; 22.3788 (Конче)
Манастир 0,35 1961 Манастир, Прилеп 41°10′59″ N; 21°43′31″ E / 41.1831° N; 21.7252° E / 41.1831; 21.7252 (Манастир)
Маркови Кули 36,47 2006 Прилеп, Долнени 41°24′36″ N; 21°33′30″ E / 41.4101° N; 21.5584° E / 41.4101; 21.5584 (Маркови Кули)
Матка 65,75 1944 Сарај (Скопје), Сопиште, Желино 41°55′12″ N; 21°14′28″ E / 41.9200° N; 21.2410° E / 41.9200; 21.2410 (Матка)
Мајдан 2003 Мајден, Кавадарци 41°09′29″ N; 21°56′43″ E / 41.1581° N; 21.9452° E / 41.1581; 21.9452 (Мајдан)
Млечник 0,21 1964 Ташмаруништа, Струга 41°16′48″ N; 20°39′01″ E / 41.2800° N; 20.6502° E / 41.2800; 20.6502 (Млечник)
Моноспитовско Блато 8,51 1987 Моноспитово и Банско, Струмица 41°23′39″ N; 22°46′21″ E / 41.3941° N; 22.7725° E / 41.3941; 22.7725 (Моноспитовско Блато)
Мурите 0,62 1987 кај Бреза, Берово 41°41′30″ N; 22°58′37″ E / 41.6916° N; 22.9769° E / 41.6916; 22.9769 (Мурите)
Орашац 0,03 ? Орашац, Куманово 42°03′34″ N; 21°47′45″ E / 42.0594° N; 21.7958° E / 42.0594; 21.7958 (Орашац)
Орлово Брдо 22,41 2003 Криволак и Шеоба, Неготино 41°34′12″ N; 22°07′53″ E / 41.5700° N; 22.1313° E / 41.5700; 22.1313 (Орлово Брдо)
Охридско Езеро 247 1977 Охрид 41°02′14″ N; 20°43′08″ E / 41.0372° N; 20.7188° E / 41.0372; 20.7188 (Охридско Езеро)
Платанови стебла во Мородвис ? 1984, 2016[3] Мородвис, Зрновци 41°50′59″ N; 22°24′51″ E / 41.8497° N; 22.4141° E / 41.8497; 22.4141 (Платанови стебла)
Превалец 0,14 1960 Превалец, Велес 41°42′18″ N; 21°45′09″ E / 41.7049° N; 21.7524° E / 41.7049; 21.7524 (Превалец)
Преспанско Езеро 188,30 1977 Ресен 40°53′07″ N; 21°00′32″ E / 40.8852° N; 21.0088° E / 40.8852; 21.0088 (Преспанско Езеро)
Речица 1986 Голема Речица, Тетово 41°59′24″ N; 20°56′39″ E / 41.9900° N; 20.9443° E / 41.9900; 20.9443 (Речица)
Скопска тврдина 0,02 1987 Центар (Скопје) 42°00′09″ N; 21°26′00″ E / 42.0025° N; 21.4334° E / 42.0025; 21.4334 (Скопска тврдина)
Слатински Извор 4,29 2011 Македонски Брод 41°35′42″ N; 21°11′23″ E / 41.5949° N; 21.1897° E / 41.5949; 21.1897 (Слатински Извор)
Смоларски Водопад 6,95 2006 Смолари, Ново Село 41°21′24″ N; 22°53′40″ E / 41.3568° N; 22.8945° E / 41.3568; 22.8945 (Смоларски водопад)
Трубаревски дендропарк (Арборетум) - Острово 0,29 1976 Трубарево, Гази Баба (Скопје) 41°58′48″ N; 21°30′45″ E / 41.9801° N; 21.5126° E / 41.9801; 21.5126 (Острово)
Убавица (Ѓоновица) 1,21 1968 Горна Ѓоновица, Гостивар 41°42′08″ N; 20°55′07″ E / 41.7023° N; 20.9187° E / 41.7023; 20.9187 (пештера Убавица)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „2018 United Nations List of Protected Areas of Macedonia, The former Yugoslav Republic of“. protectedplanet.net. јули 2018.
  2. 2,0 2,1 „Прилог 7: Список на Природни заштитени зони и преглед на постојните акти со кои се уредуваат заштитените области и предмети“ (PDF). ЦеПроСАРД. Посетено на 13 јуни 2019.
  3. Службен весник на РМ (PDF): 24–25. 5 април 2016 http://www.slvesnik.com.mk/Issues/8bb9824cbc5c4c6daa1db0ea3588839f.pdf. Отсутно или празно |title= (help)