Список на заштитени природни подрачја во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова претставува список на заштитени природни подрачја во Република Македонија, кој содржи три национални парка (108.338 хектари), четири строги национални резервати (12.855 хектари), три области со исклучителни природни обележја (2.338 хектари), 14 различни растителни и животински видови коишто живеат во области надвор од природните резервати (2.709 хектари) и на 33 природни области во категоријата на т.н. „споменици на природата“ (61.655 хектари).[1] Севкупно, системот на заштитени подрачја вклучува 82 подрачјa, кои зафаќаат површина од 357.778,05 хектари или околу 13,92% од територијата на државата.[2]

Категоризација[уреди | уреди извор]

Според Законот за заштита на природата, заштитените подрачја се поделени на:[3]

Строги природни резервати (Iа)[уреди | уреди извор]

Досега, во Македонија се прогласени четири строги природни резервати:[4]

Национални паркови (II)[уреди | уреди извор]

Молики во Националниот парк Пелистер

Споменици на природата (III)[уреди | уреди извор]

Вардар низ Демиркаписката Клисура

Споменици на природата кои се прогласени со законски акт како споменици на културата или како ботанички резервати:

Паркови на природата (IV)[уреди | уреди извор]

Заштитени предели (V)[уреди | уреди извор]

 • Осоговски Планини - прогласено на 17 ноември 2020 година, за заштита на дел од планината со површина од 48.807,16 хектари[6]
 • Малешево - прогласено на 14 декември 2021 година, за заштита на дел од планината со површина од 11.460,89 хектари[7]

Повеќенаменски подрачја (VI)[уреди | уреди извор]

Друго[уреди | уреди извор]

Во Македонија се сретнуваат и други облици на заштита, кои не влегуваат во овој список. Низ територијата на Републиката се сретнуваат заштитени поединечни дрвја, група на дрвја, парк-шуми, повеќенаменски подрачја и слично. Вакви примери се:

 • Парк-шума „Водно
 • Повеќенаменското подрачје „Јасен

Природни реткости[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Природни богатства“. Мисија на Република Македонија при Европската Унија. Министерство за надворешни работи. Архивирано од изворникот на 2013-11-13. Посетено на 26 април 2014.
 2. Сектор за природа при Министерството за животна средина и просторно планирање
 3. „Закон за заштита на природата (член 66)“ (PDF). Министерство за животна средина и просторно планирање. Архивирано од изворникот (PDF) на 12 јули 2019. Посетено на 16 март 2022.
 4. Гоце Трпковски. „Природата е заштитена, ако никој не и се намерачи“. Нова Македонија. Нова Македонија. Посетено на 26 април 2014.[мртва врска]
 5. „Указ за прогласување на Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк и Закон за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк“ (PDF). Службен весник на Република Македонија (151): 23–31. 6 јули 2021. Архивирано (PDF) од изворникот 2022-04-08. Посетено на 8 април 2022.
 6. „Одлука за прогласување на дел од Осоговските Планини за заштитено подрачје во категорија V - заштитен предел“ (PDF). Службен весник на Република Македонија (277): 2–8. 20 ноември 2020. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 јануари 2021. Посетено на 8 април 2022.
 7. „Одлука за прогласување на дел од Малешево за заштитено подрачје во категорија V - заштитен предел“ (PDF). Службен весник на Република Македонија (286): 4–8. 20 декември 2021. Архивирано од изворникот (PDF) на 8 април 2022 2021. Посетено на 8 април 2022. Проверете ги датумските вредности во: |archive-date= (help)