Википедија на украински јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украинска Википедија
Wikipedia-logo-v2-uk.png
Вид место
Енциклопедиски интернет проект
Достапно наукраински
СопственикФондација Викимедија
Адресаhttp://uk.wikipedia.org
Комерцијалноне
Зачленувањенезадолжително

Украинската Википедија е издание на Википедија на украински јазик, дел од фондацијата Викимедија. Ова издание има над 361.448 регистрирани корисници и над 1.000.000 статии заклучно со 4 јуни 2017 година, додека до 6 јуни имало 602 добри статии, 217 избрани статии и 124 избрани список.

историја[уреди | уреди извор]

 • 30 јануари 2004 — прва статија (Атом);
 • 16 декември 2004 — 10.000 статии;
 • 16 јануари 2007 — 50.000 статии;
 • 28 март 2008 - 100.000 статии;
 • 30 мај 2009 - 150.000 статии;
 • 7 април 2010 - 200.000 статии;
 • 20 декември 2010 - 250.000 статии;
 • 7 јули 2011 - 300.000 статии;
 • декември 2011 - 350 000 статии;
 • 12 мај 2014 - 500.000 статии.
 • 13 ноември 2015 - 600.000 статии.
 • 4 јуни 2017- 700.000 статии.
 • 23 март 2020 - 1.000.000 статии.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]