Википедија на норвешки јазик (нинорск)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Норвешка Википедија на нинорск
Вид место
Енциклопедиски интернет проект
Достапно нанинорск
СопственикФондација Викимедија
Адресаnn.wikipedia.org
Зачленувањенезадолжително

Норвешката Википедија на нинорск е издание на Википедија на норвешки јазик, на правописен нинорск стандард, дел од фондацијата Викимедија. Ова издание има над 45.000 регистрирани корисници, 41 избрани статии и над 92.000 статии заклучно со 5 ноември 2012 година.

Историја[уреди | уреди извор]

  • 31 јули 2004 — потекнува;
  • 7 август 2005 — 10.000 статии;
  • 4 февруари 2007 — 20.000 статии;
  • 9 јули 2009 - 50.000 статии;
  • 3 јули - 70.000 статии;
  • 15 октомври 2012 - 90.000 статии;

Надворешни врски[уреди | уреди извор]