Културно наследство на Македонија во Општина Крушево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Крушево според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Крушево Алданци Археолошко наоѓалиште „Градиште“
2 Општина Крушево Белушино Црква „Св. Никола“
3 Општина Крушево Бучин Стар мост Мостот во село Бучин.jpg
4 Општина Крушево Крушево Куќа на Никола Карев Куќата од Никола Карев.JPG
5 Општина Крушево Крушево Куќа на Крушевската Република
6 Општина Крушево Крушево Работилница за оружје Krushevo - bullet foundry - P1100249.JPG
7 Општина Крушево Крушево Споменик „Илинден“ Македониум - Крушево.jpg
8 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 4
9 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 13
10 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 14 - Крушево (1).jpg
11 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 15
12 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 22
13 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 27
14 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 29
15 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32 Куќа на ул. „Коча Миленку“ бр. 32 - Крушево (2).jpg
16 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 52 Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 52 - Крушево (1).jpg
17 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 55
18 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 56
19 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 65 Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 65 - Крушево (1).jpg
20 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 66
21 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 67
22 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Нико Доаѓа“ бр. 68
23 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 6
24 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 28
25 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 30
26 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38 Куќа на ул. „Партизанска“ бр. 38 - Крушево (2).jpg
27 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 28
28 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 32
29 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Манчу Матак“ бр. 34
30 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 16
31 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Тома Никле“ бр. 18
32 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 100
33 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 101
34 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 16
35 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Таки Бербер“ бр. 17
36 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 1
37 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Питу Гули“ бр. 29
38 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 15
39 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 25
40 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Благој Целев“ бр. 28
41 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтимов“ бр. 63
42 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Никола Ѓурковиќ“ бр. 11
43 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Шула Мина“ бр. 34
44 Општина Крушево Крушево Куќа на Градскиот народен комитет
45 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „8 Септември“ бр. 23
46 Општина Крушево Крушево Куќа на ул. „Мише Ефтим“ бр. 20
47 Општина Крушево Крушево Иконостасот од црквата „Св. Јован Крстител“
48 Општина Крушево Крушево Спомен-куќа на Тоше Проески Спомен куќа на Тодор Проески, Крушево.jpg
49 Општина Крушево Крушево Дом на културата „Наум Наумовски–Борче“ Kruševo - panoramio (7).jpg
50 Општина Крушево Крушево Музеј на НОВ