Културно наследство на Македонија во Општина Дебрца

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Дебрца според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Дебрца Белчишта Споменик на слободата, братството и единството на бригадите Spomenik palim borcima-Belcista.jpg
2 Општина Дебрца Белчишта Основно училиште Викиекспедиција Дебарца 67.jpg
3 Општина Дебрца Белчишта Куќа со спомен-плоча
4 Општина Дебрца Велмеј Археолошко наоѓалиште „Кутлина“
5 Општина Дебрца Велмеј Црква „Св. Богородица Пречиста Ќелија“ Church of St Bogorodica Kelia-Velmej.jpg
6 Општина Дебрца Врбјани Црква „Св. Ѓорѓи“
7 Општина Дебрца Врбјани Споменик на паднатите борци од НОБ Vrbjani spomenik na NOB borci.jpg
8 Општина Дебрца Годивје Црква „Св. Ѓорѓи“
9 Општина Дебрца Горенци Археолошко наоѓалиште „Требеништа-Сува Чешма“
10 Општина Дебрца Горно Средоречие Археолошко наоѓалиште „Зластрана“
11 Општина Дебрца Злести Црква „Св. Богородица“ Викиекспедиција Дебарца 55.jpg
12 Општина Дебрца Издеглавје Црква „Св. Никола“
13 Општина Дебрца Лешани Црква „Сите Светители“ Викиекспедиција Дебарца 98.jpg
14 Општина Дебрца Лешани Лешанска воденица
15 Општина Дебрца Оздолени Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Дебарца 191.jpg
16 Општина Дебрца Слатино Основно училиште
17 Општина Дебрца Сливово Спомен-чешма
18 Општина Дебрца Требеништа Археолошко наоѓалиште „Требеништа“ Golden mask from the treasure found at Trebeništa.png
19 Општина Дебрца Требеништа Требенишко кале
20 Општина Дебрца Турје Црква „Св. Богородица“
21 Општина Дебрца Црвена Вода Основно училиште