Културно наследство на Македонија во Општина Штип

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Штип според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Градба Фотографија
1 Општина Штип Ново Село Ново Село (градителска целина) Novo Selo od Isarot.JPG
2 Општина Штип Ново Село Новоселско училиште Школото во кое учителствувал Гоце Делчев во Штип9.jpg
3 Општина Штип Ново Село Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ново Село Штипско (4).jpg
4 Општина Штип Ново Село Црква „Св. Троица“ Гробјанска црква Св. Троица, Ново село - Штип.jpg
5 Општина Штип Ново Село Црква „Св. Спас“ Црква „Св. Спас“ - Ново Село (2).jpg
6 Општина Штип Ново Село Црква „Св. Јован Крстител“ Црква „Св. Јован Крстител“ - Ново Село (3).jpg
7 Општина Штип Ново Село Еврејски гробишта Еврејски гробишта - Штип (2).jpg
8 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Никола Карев“ бр. 2 (срушена градба) Куќа на ул. „Никола Карев“ бр. 2 во Ново Село -Штип.jpg
9 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 6 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 6 - Ново Село.jpg
10 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 8 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 8 - Ново Село.jpg
11 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 12 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 12 - Ново Село.jpg
12 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 14 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 14 - Ново Село.jpg
13 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 26 Градбата не постои; нова градба на нејзино место
14 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 30 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 30 - Ново Село Штипско (1).jpg
15 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 34 Музеј на ВМРО во Ново Село, Штип.jpg
16 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 45 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 45 - Ново Село Штипско (4).jpg
17 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 67 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 67 - Ново Село Штипско (3).jpg
18 Општина Штип Ново Село Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 69 Куќа на ул. „Крсте Мисирков“ бр. 69 - Ново Село Штипско (3).jpg
19 Општина Штип Ново Село Куќа на Михајло Апостолски Куќа на Михајло Апостолски (2).jpg
20 Општина Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Балабаница“
21 Општина Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Крушки“
22 Општина Штип Стар Караорман Археолошко наоѓалиште „Орлови Чуки“
23 Општина Штип Штип Штипска тврдина Isarot-Štip 12.JPG
24 Општина Штип Штип Штипски безистен Безистен (Штип).jpg
25 Општина Штип Штип Куќа на Славчо Стојменски Куќа на Славчо Стојменски, Штип, Македонија.jpg
26 Општина Штип Штип Куќа на Ванчо Прќе
27 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 15 Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 15, Штип, Македонија.jpg
28 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Љубен Иванов“ бр. 11 Куќа на ул. „Љубен Иванов“ бр. 11, Штип, Македонија.jpg
29 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 2
30 Општина Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 18 Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 18 - Штип (1).jpg
31 Општина Штип Штип Куќа на ул. Маршал Тито бр. 20 Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 20 - Штип (1).jpg
32 Општина Штип Штип Зграда на Хотел Гарни Štip 14.JPG
33 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 2 Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 2 - Штип (2).jpg
34 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 4 Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 4 - Штип (1).jpg
35 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 8 Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 8 - Штип (1).jpg
36 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 62 Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 62 - Штип (1).jpg
37 Општина Штип Штип Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 68 Куќа на ул. „Тошо Арсов“ бр. 68 - Штип.jpg
38 Општина Штип Штип Магаза на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 54 Магаза на ул. „Иво Рибар Лола“ бр. 54, Штип, Македонија.jpg
39 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 3 Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 3 - Штип (2).jpg
40 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 7 Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 7 - Штип (2).jpg
41 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 31 Податотека:Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 31, Штип, Македонија.jpg
42 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 33 Податотека:Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 33, Штип, Македонија.jpg
43 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 41 Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 41 (1).jpg
44 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 45 Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 45 (2).jpg
45 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 55 Податотека:Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 55, Штип, Македонија.jpg
46 Општина Штип Штип Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 57 Објект на ул. „Гоце Делчев“ бр. 57 (3).jpg
47 Општина Штип Штип Емир Ќучук Султанов мост Каменит мост.JPG
48 Општина Штип Штип Саат-кула Саат-кула-Штип.jpg
49 Општина Штип Штип Црква „Св. Архангел Михаил Главатов“ Štip 44.JPG
50 Општина Штип Штип Црква „Св. Архангел Михаил - Фитијата“ Sv. Arhangel Mihail vo Štip 8.JPG
51 Општина Штип Штип Црква „Св. Никола“ Sv. Nikola - Štip 2.JPG
52 Општина Штип Штип Џамија Хусамедин Паша Husa Medin Pasha Mosque in Štip.jpg
53 Општина Штип Штип Административна зграда - банка Административна зграда - банка Штип (1).jpg
54 Општина Штип Штип Митрополија на Брегалничката епархија Митрополија на Брегалничката епархија, Штип, Македонија.jpg
55 Општина Штип Штип Училишна зграда
56 Општина Штип Штип Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ НУ-УБ „Гоце Делчев“ - Штип (1).jpg