Културно наследство на Македонија во Општина Куманово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Куманово според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Куманово Довезенце Црква „Вознесение Христово“ („Св. Спас“)
2 Општина Куманово Куманово Црква „Св. Никола“ Sv.Nikola-Kumanovo.JPG
3 Општина Куманово Куманово Спомен-костурница „Спомен костурница“ 04.jpg
4 Општина Куманово Куманово Куќа на ул. „Моша Пијаде“ бр. 138 Куќа на ул. „Моша Пијаде“ бр. 138 (Куманово) (02).jpg
5 Општина Куманово Куманово Спомен-куќа на Христијан Тодоровски-Карпош Куќа на Христијан Тодоровски - Карпош (Куманово).jpg
6 Општина Куманово Куманово Македонка, споменик на Револуцијата Плоштад „Маршал Тито“ (Куманово).jpg
7 Општина Куманово Куманово Татар Синан Бег џамија Татар Синан Бег Џамија“ 01.jpg
8 Општина Куманово Табановце Џамија Коџа Мегмед Бег Tabanovce-Mosque-B&W.jpg