Културно наследство на Македонија во Општина Кратово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Кратово според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Кратово Коњух Црква „Св. Ѓорѓи“ Св. Ѓорѓи-Коњух (Транупара) 11.jpg
2 Општина Кратово Кратово Симиќева кула Симиќева кула Кратово.jpg
3 Општина Кратово Кратово Саат-кула Саат кула во Кратово.JPG
4 Општина Кратово Кратово Хаџи-Костова кула Kratovo vo 2010 (67).JPG
5 Општина Кратово Кратово Крстева кула Една од кулите во Кратово.JPG
6 Општина Кратово Кратово Еминбегова кула Емин-бегова кула.jpg
7 Општина Кратово Кратово Златкова кула Златкова Кула Кратово.jpg
8 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Коце Харалампиев“ бр. 1, ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 58 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 58, Кратово.jpg
9 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Христијан Тодоровски – Карпош“ бр. 1 20201010-IMG 2835.jpg
10 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 56 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 56, Кратово.jpg
11 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 80
12 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 61
13 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 59 Реставрирана куќа на ул. Јосиф Даскалов бр 59. Кратово.jpg
14 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Јосиф Даскалов“ бр. 66 Стара Куќа на ул Јосиф Даскалов бр. 66, Кратово.jpg
15 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Планинска“ бр. 17 Стара куќа на улица Планинска бр. 17, Кратово, Македонија.jpg
16 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 17 Реставрирана куќа на улица Глигор Пазавански бр. 17, Кратово, Македонија.jpg
17 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Глигор Пазавански“ бр. 22 Стара куќа на улица Глигор Пазавански бр. 22, Кратово.jpg
18 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ (или „Ѓуро Салај“) бр. 4 Куќа на ул. Гоце Делчев бр.4, Кратово.jpg
19 Општина Кратово Кратово Куќа на ул. „Цветко Танев“ Стара Куќа на ул. Цветко Тонев бб, Кратово.jpg
20 Општина Кратово Кратово Гровчански мост Гровчански Мост Кратово.jpg
21 Општина Кратово Кратово Чаршиски мост Чаршиски Мост Кратово.jpg
22 Општина Кратово Кратово Јокширски мост Јокширски мост и куќа со традиционална градба во Кратово.JPG
23 Општина Кратово Кратово Радин мост Радин Мост во Кратово 1.JPG
24 Општина Кратово Кратово Горен мост Горен мост, Кратово, Македонија.jpg
25 Општина Кратово Кратово Аргулички мост Аргулички мост.JPG
26 Општина Кратово Кратово Ајдучка чаршија Ајдучка Чаршија Кратово.jpg
27 Општина Кратово Кратово Стар ан
28 Општина Кратово Кратово Црква „Св. Јован Крстител“ Задната страна на црквата „Св. Јован Крстител“ - Кратово.jpg
29 Општина Кратово Кратово Соколова куќа Соколова куќа, Кратово, Македонија.jpg
30 Општина Кратово Шлегово Камени споменици околу гробјанската црква „Свети Никола“ Шлегово (6).JPG
31 Општина Кратово Шопско Рударе Црква „Св. Никола“ Црква „Св. Никола“ - Шопско Рударе.jpg