Културно наследство на Македонија во Општина Кичево

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Кичево според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Кичево Кичево Китино Кале Китино кале.jpg
2 Општина Кичево Кичево Спомен-костурница Spomen-kosturnica u Kičevu.JPG
3 Општина Кичево Кичево Куќа на НОБ
4 Општина Кичево Кичево Зграда на Музејот „Западна Македонија во НОБ“ Kichevo X11.JPG
5 Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 58
6 Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „29 Ноември“ бр. 32
7 Општина Кичево Кичево Куќа на ул. „Тане Целески“ бр. 19 и 21
8 Општина Кичево Кичево Станбен објект на ул. „Јанко Михајловски“ бр. 11 и 13
9 Општина Кичево Кичево Кичевска чаршија
10 Општина Кичево Лазаровци Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква „Св. Ѓорѓи“ - Лазаровци 4.jpg
11 Општина Кичево Подвис Стара училишна зграда Викиекспедиција во Копачка 268.jpg
12 Општина Кичево Цер Археолошко наоѓалиште „Црквиште/Зад Забел“
13 Општина Кичево Цер Спомен-гробница на Христо Узунов Викиекспедиција во Копачка 12.jpg
14 Општина Кичево Цер Црква „Мицеви“
15 Општина Кичево Цер Црква „Св. Никола“ Викиекспедиција во Копачка 07.jpg
16 Општина Кичево Цер Црква „Св. Спас“
17 Општина Кичево Цер Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција во Копачка 45.jpg
18 Општина Кичево Манастирско Доленци Кичевски манастир Викиекспедиција во Копачка 310.jpg
19 Општина Кичево Јагол Доленци Археолошко наоѓалиште „Суви Ливади“
20 Општина Кичево Миокази Археолошко наоѓалиште „Градиште“ Muzejot vo Džepcište 012.jpg
21 Општина Кичево Вранештица Црква „Св. Илија“ Црква „Св. Илија“ - Вранештица.jpg
22 Општина Кичево Вранештица Црква „Св. Ѓорѓи“ Црква „Св. Ѓорѓи“ - Вранештица.jpg
23 Општина Кичево Длапкин Дол Археолошко наоѓалиште „Чукаре“
24 Општина Кичево Длапкин Дол Археолошко наоѓалиште „Св. Ѓорѓи“