Културно наследство на Македонија во Општина Старо Нагоричане

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Старо Нагоричане според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Старо Нагоричане Жегљане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 128.jpg
2 Општина Старо Нагоричане Кокино Кокино Kokino opservatorija.JPG
3 Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Зебрњак Зебрњак, Старо Нагоричане 07.jpg
4 Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Костоперска Карпа Викиекспедиција Козјачија 183.jpg
5 Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Младо Нагоричане 4.jpg
6 Општина Старо Нагоричане Младо Нагоричане Црква „Св. Петка“ Црква „Св. Петка“ - Младо Нагоричане 2.jpg
7 Општина Старо Нагоричане Орах Црква „Св. Никола и Св. Ѓорѓи“ Church of St.George and St. Nikolas (village Orah).jpg
8 Општина Старо Нагоричане Старо Нагоричане Црква „Св. Ѓорѓи“ Викиекспедиција Козјачија 056.jpg
9 Општина Старо Нагоричане Старо Нагоричане Забелски манастир Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Забелскиот манастир 4.jpg
10 Општина Старо Нагоричане Стрезовце Црква „Св. Никола“
11 Општина Старо Нагоричане Челопек Црква „Св. Троица“