Културно наследство на Македонија во Општина Битола

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Битола според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Битола Битола Стара битолска бања Стара Битолска Бања - Ќерим-бегов амам, Битола, Македонија.jpg
2 Општина Битола Битола Јени амам
3 Општина Битола Битола Хераклеја Линкестис Ancientbitola.jpg
4 Општина Битола Битола Археолошко наоѓалиште „Хераклеја Линкестис“ – Вила Субурбана II – мозаик
5 Општина Битола Битола Битолски безистен Безистен Битола.JPG
6 Општина Битола Битола Зандан куле Кула „Зандан“.JPG
7 Општина Битола Битола Библиотека „Климент Охридски“ City library.jpg
8 Општина Битола Битола Зграда на СОУ „Јосип Броз-Тито“ Gimnazija Josip Broz Tito Bitola (3).jpg
9 Општина Битола Битола Објект на Собранието на општина Битола на улица „Славко Лумбарко“ бр. 8 Објект на Собранието на општина Битола, ул.”Славко Лумбарко”бр.8.JPG
10 Општина Битола Битола Објект на Собранието на општина Битола на улица „Кирил и Методиј“ бр. 6 Објект на Собранието на општина Битола, ул.”Кирил и Методиј”бр.6.JPG
11 Општина Битола Битола Поранешен објект на Народниот музеј
12 Општина Битола Битола Објект на Заводот за урбанизам Објект на Заводот за урбанизам, ул.”Климент Охридски”бб, Битола.jpg
13 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 21 Куќа на ул. Булевар 1-ви Мај бр. 21, Битола.jpg
14 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 7 Kuka na ul.Hristo Botev -Bitola (3).jpg
15 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 37 и ул. „Пеце Матичевски“ бр. 31 Kuka na ul Kliment Ohridskibr37 Bitola.jpg
16 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 32 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр.32 Битола.jpg
17 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 38 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. Битола 38.jpg
18 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 108 Kuka na ul Kliment Ohridski br108 Bitola (1).jpg
19 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 80 Куќа на ул. Стив Наумов бр. 80, Битола.jpg
20 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Томаки Димитровски“ бр. 24 Куќа на ул. Томаќи Димитровски бр. 24, Битола.jpg
21 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 85
22 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Димитар Илиевски – Мурато“ бр. 1 Куќа на ул Димитар Илиевски Муратот бр. 1, Битола.jpg
23 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 57 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 57 , Битола.jpg
24 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 53 Куќа на ул.„Ленинова“ бр.53.JPG
25 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 22 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр 22, Битола.jpg
26 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 19 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 19, Битола.jpg
27 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 17 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр 17, Битола.jpg
28 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 44 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр. 44, Битола.jpg
29 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Пеце Матичевски“ бр. 42 Куќа на ул. Пеце Матичевски бр.42, Битола.jpg
30 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 22 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.22.JPG
31 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 33 Куќа на ул.„Кирил и Методиј“ бр.33.JPG
32 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 35
33 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 102 Kuka na ul.Kliment Ohridski br102 Bitola (1).jpg
34 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Христо Ботев“ бр. 30
35 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 51
36 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 35
37 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 94 Куќа на ул.„Кл.Охридски“ бр.94.JPG
38 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 96 Kuka na ul Kliment Ohridski br96 Bitola (1).jpg
39 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 98
40 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 100 Kuka na ul.Kliment Ohridski br100,Bitola (1).jpg
41 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Рузвелт“ бр. 16 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.16.JPG
42 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Елпида Караманди“ бр. 4
43 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 64 Куќа на ул. Булевар 1-ви Мај бр 64, Битола.jpg
44 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Борка Левата“ бр. 6
45 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 78 Куќа на ул.Широк сокак бр.78, Битола.jpg
46 Општина Битола Битола Куќа на ул. „11 Октомври“ бр. 4
47 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стево Патако“ бр. 8 Kuka na ul.Stevo Patako br8 Bitola (3).jpg
48 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Караорман“ бр. 9
49 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Климент Охридски“ бр. 5 Куќа на ул. Климент Охридски бр. 5, Битола.jpg
50 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 3 Куќа на ул. Страшо Пинџур бр. 3, Битола.jpg
51 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Охридска“ бр. 100
52 Општина Битола Битола Објект „Дом на ЈНА“ Bitola - panoramio (2).jpg
53 Општина Битола Битола Објект на Стопанска банка Objekt na stopanska banka-filijala Bitola,.jpg
54 Општина Битола Битола Објект на ОК на СКМ Објект на ОК на СКМ, Битола.jpg
55 Општина Битола Битола Објект на поранешната касарна „Стив Наумов“, ул. „Партизанска“ и ул. „Климент Охридски“ (сега ЗЗСК-Битола) NI Istitute and Museum Bitola.JPG
56 Општина Битола Битола Објект на Митрополијата Objekt na Mitropolijata Bitola002.jpg
57 Општина Битола Битола Објект на старата Општина Објект на старата општина, Битола.jpg
58 Општина Битола Битола Куќа на ул. Пецо Божиновски” бр. 11 – Меморијален музеј „Стив Наумов“ Memorijalem muzej Stiv Naumov-Bitola (3).jpg
59 Општина Битола Битола Спомен-музеј на Гоце Делчев Спомен музеј на Гоце Делчев, Битола.jpg
60 Општина Битола Битола Основно училиште „Кирил и Методиј“ Osnovno uciliste Kiril i Metodij Bitola (2).jpg
61 [1]
62 Општина Битола Битола Спомен-чешма во дворот на поранешната богословија
63 Општина Битола Битола Саат-кула Саат кула и фонтана.jpg
64 Општина Битола Битола Старо градско јадро Staro gradsko jadro Bitola018.jpg
65 Општина Битола Битола Адвентистичка црква Адвентистичка црква, ул.”Ленинова” бр.37.JPG
66 Општина Битола Битола Црква „Св. Димитриј“ Crkva Sv.Dimitrie Bitola003.jpg
67 Општина Битола Битола Црква „Св. Богородица“ Bitolj - crkva svete bogorodice.jpg
68 Општина Битола Битола Битолска чаршија Čaršija.JPG
69 Општина Битола Битола Коџа-кади џамија Djamija Kodja Kadi-Bitola (1).jpg
70 Општина Битола Битола Хамза-бегова џамија Djamija Hamza Bej-Bitola.jpg
71 Општина Битола Битола Ајдар-кади џамија Hajdar Kadi Mosque (Bitola).jpg
72 Општина Битола Битола Јени џамија Jeni djamija Bitola (6).jpg
73 Општина Битола Битола Исак џамија Bitola 037.JPG
74 Општина Битола Битола Дебој амам Амамот во Битола, сега стоковна куќа.jpg
75 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 102 со спомен плоча за Милтон Манаки Куќа на ул.”Маршал Тито” 102 (со спомен плоча за Милтон Манаки), Битола 005.jpg
76 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Далматинска“ бр. 18 Куќа на ул. Далматинска бр. 18, Битола.jpg
77 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 6 Kuka na ul.Slavko Lumbarko br6 Bitola (3).jpg
78 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 26 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 26, Битола 001.jpg
79 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Браќа Мингови“ бр. 5 Куќа на ул. Браќа Мингови бр. 5, Битола.jpg
80 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Кирил и Методиј“ бр. 14 Ul.Kiril i Metodij14 Bitola (1).jpg
81 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Титов Велес“ бр. 3 и 5
82 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 179 и ул. „Браќа Мингови“ Куќа на ул. 1-ви Мај бр.179 и Браќа Мингови, Битола.jpg
83 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 110 Kuka na bul Prvi maj br110 Bitola,(6).jpg
84 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 112 Kuka na bul Prvi maj br112,Bitola(9).jpg
85 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Белградска“ бр. 8 Kuka na ul.Beogradska br.8, Bitola (1).jpg
86 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Трст“ бр. 3 Куќа на ул. Трст бр. 3, Битола.jpg
87 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 86 Kuka na ul.Nikola Tesla br86 Bitola (3).jpg
88 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Белградска“ бр. 21 Kuka na ul.Beogradska br.21, Bitola (1).jpg
89 Општина Битола Битола Археолошко наоѓалиште „Гургур Тумба“
90 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 3 Kuka na Ul. Dobrivoe Radosavljevic br3 Bitola (3).jpg
91 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 2 Куќа на ул.„Добривое Радосављевиќ“ бр.2.JPG
92 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Никола Тесла“ бр. 103 Kuka na ul.Nikola Tesla br103 Bitola (2).jpg
93 Општина Битола Битола Амбиентална улица „Широк сокак“ Bitola Širok Sokak.JPG
94 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 58
95 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 56 Куќа на ул.Широк сокак бр. 56, Битола.jpg
96 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 54 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.54, Битола 003.jpg
97 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42, Битола 004.jpg
98 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-а Куќа на ул. “Маршал Тито” бр.42а, Битола 003.jpg
99 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 44-а Куќа на ул. Широк сокак бр.44 а, Битола.jpg
100 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52 Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 52, Битола, Македонија.jpg
101 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 48 Куќа на ул. Широк сокак, бр. 48, Битола.jpg
102 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 32 Куќа на ул. Широк сокак бр 32, Битола.jpg
103 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 34 Куќа на ул. Широк сокак бр.34 Битола.jpg
104 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 37 Bilding Magnolia - panoramio.jpg
105 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 46 Куќа на ул. Широк сокак бр. 46, Битола.jpg
106 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 65 Куќа на ул. Широк сокак, бр 65, Битола.jpg
107 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 28 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 28, Битола 001.jpg
108 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 30 Куќа на ул. Широк сокак бр. 30, Битола.jpg
109 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 42-б, Битола, Македонија.jpg
110 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 41
111 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 49
112 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 77 Куќа на ул. Широк сокак бр 77, Битола.jpg
113 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Стерјо Георгиев“ бр. 40 Куќа на ул. Стерјо Ѓорѓиев бр. 40, Битола.jpg
114 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 43 Куќа на ул. “Маршал Тито” бр. 43, Битола 003.jpg
115 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 126 и 126-а Kuka na bul Prvi maj br126 Bitola (2).jpg
116 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Солунска“ бр. 268 Куќа на ул.„Солунска“бр.268.JPG
117 Општина Битола Битола Куќа на бул. „Први мај“ бр. 53 Kuka na bul Prvi maj br53,Bitola(1).jpg
118 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 111 Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 111 Битола.jpg
119 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 82 Куќа на ул. Широк сокак, бр. 82, Битола.jpg
120 Општина Битола Битола Магаза на ул. „27 март“ бр. 3 и ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 4 Магаза на ул. 27 Март бр. 3 и ул. Добривое Радосавлевиќ бр. 4, Битола.jpg
121 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 99 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.99, Битола 005.jpg
122 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 97 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.97.JPG
123 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 84-а Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.84-а.JPG
124 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 88 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.88.JPG
125 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 103 Куќа на ул.„Маршал Тито“ бр.103.JPG
126 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 105 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.105, Битола 005.jpg
127 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Широк сокак“ бр. 109 Куќа на ул.”Маршал Тито” бр.109, Битола 001.jpg
128 Општина Битола Битола Куќа на ул. „Добривое Радосављевиќ“ бр. 6 Куќа на ул.„Добривое Радосављевиќ“ бр.6.JPG
129 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 67 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 67, Битола.jpg
130 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 90 Станбен објект на ул. Широк сокак бр.90, Битола.jpg
131 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 61 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 61, Битола.jpg
132 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 45 Станбен објект на ул. Широк сокак бр. 45, Битола.jpg
133 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Широк сокак“ бр. 6 Станбен објект на ул .Широк сокак. бр. 6, Битола.jpg
134 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 26 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.26.JPG
135 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 7 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.7.JPG
136 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Рузвелтова“ бр. 24 Куќа на ул.„Рузвелтова“ бр.24.JPG
137 Општина Битола Битола Станбен објект на ул. „Славко Лумбарко“ бр. 3 Куќа на ул.„Славко Лумбарко“ бр.3.JPG
138 Општина Битола Буково Археолошко наоѓалиште „Тумба“
139 Општина Битола Велушина Велушка Тумба
140 Општина Битола Велушина Археолошко наоѓалиште „Света Богородица Пречиста“
141 Општина Битола Велушина Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Crkva Uspenie na Presveta Bogorodica Velusina (5).jpg
142 Општина Битола Велушина Манастир „Свети Ѓорѓи“ Dvor na crkvata Sv Georgi Velusina.jpg
143 Општина Битола Гопеш Црква „Свето Преображение“ Црква Св.Богородица,Гопеш.jpg
144 Општина Битола Канино Тумба
145 Општина Битола Крстоар Манастир „Свети Христофор“ Крстоарски манастир (1).jpg
146 Општина Битола Породин Тумба
147 Општина Битола Рамна Раменска Тумба
148 Општина Битола Рамна Раменска Грмада
149 Општина Битола Српци Висои
150 Општина Битола Српци Грамадиште
151 Општина Битола Трн Тумба
152 Општина Битола Цапари Црква „Св. Петка“
153 Општина Битола Оптичари Тумба
154 Општина Битола Долно Егри Тумба
155 Општина Битола Средно Егри Лагитница
156 Општина Битола Средно Егри Црква „Св. Архангел Михаил“
157 Општина Битола Маловиште Куќа на Ванку на Папе
158 Општина Битола Стрежево Кале

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Според Националниот регистар на објекти кои се заштитено културно наследство, под реден број 61 е наведена Црквата „Св. Петар“ - Кајмакчалан, но истата ѝ припаѓа на Општина Новаци