Културно наследство на Македонија во Општина Ресен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Ресен според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Ресен Асамати Археолошко наоѓалиште „Ружин Гроб“
2 Општина Ресен Болно Куќа на Мите Богоевски Спомен куќа на Мите Богоевски (02).jpg
3 Општина Ресен Брајчино Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Преспа 99.jpg
4 Општина Ресен Голем Град Црква „Св. Петар“ Црква Св. Петар на островот Голем Град во Преспанското Езеро.jpg
5 Општина Ресен Грнчари Црква „Св. Илија“ St. Elijah Monastery (Grnčari) 42.jpg
6 Општина Ресен Јанковец Куќа во Јанковец
7 Општина Ресен Коњско Село Коњско Коњско 01.JPG
8 Општина Ресен Курбиново Црква „Св. Ѓорѓи“ Kurbinovo 2.jpg
9 Општина Ресен Ресен Ресенски сарај Resne - Niyazi Bey Sarayi (Panorama).jpg
10 Општина Ресен Ресен Татарчева куќа Hristo Tatarchev Museum (Resen) 2.jpg
11 Општина Ресен Сливница Сливнички манастир Slivnicki-Manastir-MKD.jpg