Културно наследство на Македонија во Општина Карпош

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Карпош според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Карпош Бардовци Хавзипашини конаци
2 Општина Карпош Горно Нерези Црква „Св. Пантелејмон“
3 Општина Карпош Злокуќани Археолошко наоѓалиште „Скупи“
4 Општина Карпош Карпош Куќа на ул. „Кнез Хацон“ бр. 2
5 Општина Карпош Карпош Спомен-гробница на Кузман Јосифовски-Питу
6 Општина Карпош Скопје Скопски аквадукт
7 Општина Карпош Тафталиџе Историски архив