Културно наследство на Македонија во Општина Кавадарци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Кавадарци според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Кавадарци Ваташа Моклишки манастир Црква „Св. Никола“ - Ваташа.jpg
2 Општина Кавадарци Ваташа Спомен-куќа на Страшо Пинџур Спомен-куќа на Страшо Пинџур во Ваташа 3.jpg
3 Општина Кавадарци Ваташа Споменик на дванаесетте ваташки младинци Mokliste spomenik.jpg
4 Општина Кавадарци Дабниште Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква „Св. Богородица“ - Дабниште.jpg
5 Општина Кавадарци Драдња Црква „Св. Никола“
6 Општина Кавадарци Дреново Црква „Св. Богородица“
7 Општина Кавадарци Кавадарци Маркова кула Markova kula.jpg
8 Општина Кавадарци Кавадарци Куќа на ул. „Браќа Џунови“ бр. 12
9 Општина Кавадарци Полошко Црква „Св. Ѓорѓи“ Sveti gjorgi.JPG
10 Општина Кавадарци Ресава Археолошко наоѓалиште „Градот“ Тиквешко Езеро.jpg