Културно наследство на Македонија во Општина Демир Хисар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Демир Хисар според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Демир Хисар Вирово Стопанска целина Викиекспедиција Железник 133.jpg
2 Општина Демир Хисар Жван Топлички манастир Топлички манастир.jpg
3 Општина Демир Хисар Жван Црква „Св. Димитриј“
4 Општина Демир Хисар Жван Црква „Св. Петка“ Викиекспедиција Железник Дополнителни 06.jpg
5 Општина Демир Хисар Железнец Рурална целина Викиекспедиција Железник 55.jpg
6 Општина Демир Хисар Журче Амбар
7 Општина Демир Хисар Журче Журчевски манастир Викиекспедиција Железник 233.jpg
8 Општина Демир Хисар Обедник Влашки гробишта
9 Општина Демир Хисар Слепче Црква „Св. Јован Претеча“ ManastirSlepce.JPG
10 Општина Демир Хисар Слоештица Црква „Св. Атанасиј“ Викиекспедиција Железник 151.jpg
11 Општина Демир Хисар Смилево Историска целина Викиекспедиција Железник 257.jpg