Културно наследство на Македонија во Општина Тетово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Тетово според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Тетово Тетово Чифте амам Star Amam Tetovo (9).JPG
2 Општина Тетово Тетово Тетовско кале Тетовско Кале (53).JPG
3 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Кузман Јосифовски-Питу“ бр. 130
4 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 93
5 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 93
6 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 111
7 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 164
8 Општина Тетово Тетово Куќа на ул. „Браќа Миладинови“ бр. 166
9 Општина Тетово Тетово Куќа на Јовановци Historic buildings 82.jpg
10 Општина Тетово Тетово Спомен-куќа на Ѓоце Стојчевски Historic buildings 68.JPG
11 Општина Тетово Тетово Камен мост Historic architectural facility 16.jpg
12 Општина Тетово Тетово Арабати баба-теќе Arabati Baba Tekke.jpg
13 Општина Тетово Тетово Шарена џамија Tetovo Bunte Moschee.jpg
14 Општина Тетово Тетово Алимбегова куќа Historic architectural facility 37.JPG
15 Општина Тетово Џепчиште Археолошко наоѓалиште „Латинска Црква“