Културно наследство на Македонија во Општина Гевгелија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Гевгелија според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Гевгелија Гевгелија Археолошко наоѓалиште „Сува Река“
2 Општина Гевгелија Гевгелија Археолошко наоѓалиште „Вардарски Рид“ Forum 02484.JPG
3 Општина Гевгелија Гевгелија Гевгелиски амам Stariot Turski Amam vo Gevgelija. jpg.JPG
4 Општина Гевгелија Гевгелија ЖС „Гевгелија“ Zeleznicka Stanica - Gevgelija.JPG
5 Општина Гевгелија Гевгелија Музеј „Митко Зафиров“ Народен музеј Гевгелија 1.jpg
6 Општина Гевгелија Гевгелија Куќа на ул. „Маршал Тито“ бр. 170 Starakukja.jpg
7 Општина Гевгелија Гевгелија Андреев конак Андреев конак - Гевгелија.jpg
8 Општина Гевгелија Гевгелија Библиотека „Гоце Делчев“ Бибилиотека.JPG
9 Општина Гевгелија Гевгелија Кангов конак Кангов конак - Гевгелија (1).jpg
10 Општина Гевгелија Гевгелија Зграда на Општина Гевгелија Општина Гевгелија (Зградата).JPG
11 Општина Гевгелија Гевгелија Вила Тина Вила Тина - Гевгелија (1).jpg
12 Општина Гевгелија Гевгелија Гевгелиска чаршија Град Гевгелија, Македонија 18 - panoramio.jpg
13 Општина Гевгелија Конско Училишна зграда Konjsko, uciliste, 1931.jpg
14 Општина Гевгелија Милетково Археолошко наоѓалиште „Градишор/Мрамор“ Градишор - Милетково (4).jpg
15 Општина Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Бистерна“ Бистерна - Прдејци (1).jpg
16 Општина Гевгелија Прдејци Археолошко наоѓалиште „Ветка Црква“ Ветка Црква - Прдејци (1).jpg
17 Општина Гевгелија Смоквица Црква „Св. Димитриј“ Викиекспедиција Бојмија 115.jpg
18 Општина Гевгелија Смоквица Агова чешма