Културно наследство на Македонија во Општина Центар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Центар според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Центар Скопје Даут-пашин амам Skopje-Daut Pashin Hamam.jpg
2 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Илинденска“ бр. 53
3 Општина Центар Скопје Стара градска куќа
4 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Славеј Планина“ бр. 2
5 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Охридска“ бр. 4
6 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „8 Ударна Бригада“ бр. 22
7 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „150“ бр. 15
8 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „178“
9 Општина Центар Скопје Ристиќева палата Risticpalace.JPG
10 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Првомајска“ бр. 41
11 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Севастополска“ бр. 5
12 Општина Центар Скопје Куќа на ул. „Цетинска“ бр. 2
13 Општина Центар Скопје Споменик на паднатите борци
14 Општина Центар Скопје Споменик на Гоце Делчев Goce Delcev Sk.jpg
15 Општина Центар Скопје Феудална кула Feudalna Kula Skopje 02.JPG
16 Општина Центар Скопје Камен мост Stonebridgeskopje.JPG
17 Општина Центар Скопје Скопско кале KaleFortress-Skopje1.JPG
18 Општина Центар Скопје Адем баба-теќе
19 Општина Центар Скопје Дебар Маало Wood monument in Debar Maalo in Skopje.jpg
20 Општина Центар Скопје Централно градско подрачје II
21 Општина Центар Скопје Црква „Св. Спас“ Skopje $ (60).JPG
22 Општина Центар Скопје Црква „Св. Димитар“ St. Demetrious Church (Skopje) (18).JPG
23 Општина Центар Скопје Џамија Кебир Мехмед Челеби
24 Општина Центар Скопје Кури чешма
25 Општина Центар Скопје Чешма на улица „110“
26 Општина Центар Скопје Чешма кај Стара нова бања
27 Општина Центар Скопје Зграда на Музејот на македонската борба Skopje - Museum of the Macedonian Struggle.jpg
28 Општина Центар Скопје Зграда на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ НУБСК-Поглед.jpg
29 Општина Центар Скопје Поранешна зграда на Државниот архив на Македонија
30 Општина Центар Скопје Зграда на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“
31 Општина Центар Скопје Зграда на „Вардар филм“
32 Општина Центар Скопје Спомен-куќа на Мајка Тереза Спомен куќа на Мајка Тереза 17.jpg
33 Општина Центар Скопје Зграда на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Bibl Braka Miladinovci.jpg
34 Општина Центар Скопје Зграда на Музејот на современата уметност Muzej na sovremenata umetnost - Skopje (2).jpg
35 Општина Центар1 Скопје Скопска чаршија Skopje OldBazaar.jpg

1 Заедно со Општина Чаир.