Културно наследство на Македонија во Општина Сарај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Сарај според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Сарај Глумово Спомен-гробница на паднатите борци
2 Општина Сарај Матка Црква „Св. Андреја“ St.andrea crop.jpg
3 Општина Сарај Матка Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Црква Св. Богородица - Матка.jpg
4 Општина Сарај Сарај Хусеин-шахова џамија Hüseyin Şah Mosque in Saraj.jpg
5 Општина Сарај Шишево Црква „Св. Атанасиј“ Црква Св. Атанасие.jpg
6 Општина Сарај Шишево Шишевски манастир Sv.Nikola-Shishevo.jpg