Прејди на содржината

Список на премиери на Обединетото Кралство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Премиер на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска
Функционер
Кир Стармер

од 5 јули 2024 година г.
Влада на Обединетото Кралство
Канцеларија на премиерот
Кабинетска канцеларија
Звање
ВидШеф на влада
СтатусГлавен министер на круната
Големата државна канцеларија
Членува воКабинет
Приватниот совет
Британско-ирскиот совет
Совет за национална безбедност
Премиер и раководители на Советот на деволуирани влади
Отчетен пред
Седиште
НазначувачМонарх
(со нивниот избор ограничен на личноста која може да командува со доверба на Домот на општините)[1]
МандатНа задоволство на Неговото Височество
Прв функционерРоберт Волпол
Плата£166,786 (Годишно)

Премиерот (англиски: Prime Minister - „Главен министер“) е политичкиот водач на Обединетото Кралство и шеф на британската влада. Има задача да ги одбере сите други членови на владата, да претседава на состаноците на кабинетот и да решава дали да се свикаат нови парламентарни избори за домот на општините (долниот дом).[2][3] Премиерот исто така има право да назначува лица на високи функции во Англиканската црква, да назначува судии и да предлага прогласување на нови доживотни перства.[4]

Канцеларијата на премиерот не е воспоставена со ниту еден статут или уставен документ, туку постои само со одамна воспоставена конвенција , според која монархот го назначува за премиер лицето кое најверојатно ќе ја има довербата на Долниот дом.  Во пракса, ова е лидер на политичката партија која има најголем број места во Заедницата. Премиерот по службена должност е и прв господар на Министерството за финансии (пред 1905 година, исто така, официјалното име на функцијата), министер за државна служба , министер одговорен за национална безбедност ,  и министер за Унијата .  Официјалната резиденција и канцеларија на премиерот, по силата на тоа што е прв господар на Министерството за финансии, е Даунинг стрит 10 во Лондон.

58 луѓе (55 мажи и 3 жени) служеа како премиер, од кои првиот беше Роберт Волпол кој ја презеде функцијата на 3 април 1721 година. Премиер со најдолг стаж беше и Волпол, кој беше над 20 години, а најкраток беше Лиз Трас со 7 недели. Актуелниот премиер е Кир Стармер , кој го наследи Риши Сунак на 5 јули 2024 година, по општите избори во 2024 година .

насликан портрет на Роберт Волпол
насликан портрет на Вилијам Пит Помладиот
фотопортрет на Бенџамин Дизраели
фотопортрет на Хенри Кемпбел-Банерман

Историја[уреди | уреди извор]

Позицијата премиер не беше создадена; тој еволуираше бавно и органски во текот на триста години поради бројните акти на парламентот , политичките случувања и несреќите во историјата. Затоа канцеларијата најдобро се разбира од историска перспектива. Потеклото на позицијата се наоѓа во уставните промени што се случија за време на Револуционерното решение (1688–1720) и како резултат на промената на политичката моќ од суверен кон парламентот.  Иако на суверенот не му беа одземени своите древни прерогативни овластувања и легално остана на чело на владата, политички постепено стана неопходно тој или таа да владее преку премиер кој може да има мнозинство во Парламентот.

До 1830-тите, се појави Вестминстерскиот систем на владеење (или владина влада); премиерот стана primus inter pares или прв меѓу еднаквите во кабинетот и шеф на владата во Обединетото Кралство, додека монархот се повеќе се сметаше за навреда на уставот директно да се меша во работата на владата. Политичката позиција на премиерот беше зајакната со развојот на современите политички партии и воведувањето на масовна комуникација .До почетокот на 20 век се појави модерната премиера; функцијата стана истакната позиција во уставната хиерархија во однос на суверенот, Парламентот и Кабинетот.

Пред 1902 година, премиерот понекогаш седеше во домот на лордовите , под услов неговата влада да формира мнозинство во општините. Меѓутоа, како што моќта на аристократијата слабеела во текот на 19 век, конвенцијата се развила дека премиерот секогаш треба да седи како пратеник во долниот дом, правејќи ги да одговараат само пред општините во парламентот. Авторитетот на премиерот беше дополнително зајакнат со Парламентарниот закон од 1911 година , кој го маргинализираше влијанието на домот на лордовите во процесот на донесување закони.

Авторитет, овластувања и ограничувања[уреди | уреди извор]

Премиерот е шеф на владата на Обединетото Кралство . Како таков, модерниот премиер го води кабинетот (извршната власт). Покрај тоа, премиерот води голема политичка партија и генерално владее со мнозинството во Долниот дом (долниот дом на парламентот). Актуелниот претседател има и значајни законодавни и извршни овластувања. Според британскиот систем, постои единство на силите наместо поделба .

Во домот на општините, премиерот го води процесот на донесување закони со цел да се донесе законодавната агенда на нивната политичка партија. Во извршна функција, премиерот ги назначува (и може да ги разрешува) сите други членови и министри на Кабинетот и ги координира политиките и активностите на сите владини оддели и персоналот на државната служба. Премиерот делува и како јавно „лице“ и „глас“ на Владата на Неговото Височество, и дома и во странство. Само по совет на премиерот, суверенот врши многу законски и прерогативни овластувања, вклучително и високи судски, политички, официјални и црковни назначувања на Црквата на Англија ; доделување врсници и некои витешки признанија, одликувања и други важни почести.

Уставна позадина[уреди | уреди извор]

Британскиот систем на владеење се заснова на некодифициран устав , што значи дека не е наведен во ниту еден документ.  Британскиот устав се состои од многу документи и што е најважно за еволуцијата на функцијата премиер, тој се заснова на обичаи познати како уставни конвенции кои станаа прифатена практика. Во 1928 година, премиерот г.г. Асквит ја опиша оваа карактеристика на британскиот устав во своите мемоари:

Во оваа земја живееме ... под непишан Устав. Вистина е дека имаме во книгата на Статутот големи инструменти како Магна Карта, Петицијата за правата и Бил на правата кои дефинираат и обезбедуваат многу од нашите права и привилегии; но најголемиот дел од нашите уставни слободи и ... нашите уставни практики не ја црпат својата валидност и санкција од кој било предлог-закон што добил формална согласност од кралот, лордовите и општините. Тие се потпираат на употреба, обичај, конвенција, често со бавен раст во раните фази, не секогаш униформни, но кои со текот на времето добиваа универзално почитување и почит.

Односите меѓу премиерот и суверенот, Парламентот и Кабинетот во голема мера се дефинирани со овие непишани уставни конвенции. Многу од извршните и законодавните овластувања на премиерот се всушност кралски прерогативи кои сè уште формално му се доделени на суверенот , кој останува шеф на државата .  И покрај нејзината растечка доминација во уставната хиерархија, на премиерата и беше дадено мало формално признавање до 20 век; се задржа правната фикција дека суверенот сè уште управува директно. Позицијата првпат беше спомната во статутот дури во 1917 година, во распоредот на Законот за имот на Чекерите . Сè повеќе во текот на 20 век, функцијата и улогата на премиер се појавуваа во статутните закони и официјалните документи; сепак, овластувањата и односите на премиерот со другите институции сè уште во голема мера продолжуваат да произлегуваат од античките кралски прерогативи и историските и модерните уставни конвенции. Премиерите продолжуваат да ја имаат позицијата на прв господар на Министерството за финансии и, од ноември 1968 година, на министер за државна служба , а вториот им дава овластување над државната служба .

Според овој аранжман, Британија може да изгледа дека има двајца извршни директори: премиерот и суверенот. Концептот на „ Круната “ го решава овој парадокс.  Круната го симболизира авторитетот на државата да управува: да донесува закони и да ги извршува, да наметнува даноци и да ги собира, да објавува војна и да склучува мир. Пред „ Славната револуција “ од 1688 година, суверенот исклучиво ги користел овластувањата на круната; потоа, Парламентот постепено ги принуди монарсите да заземат неутрална политичка позиција. Парламентот ефективно ги дисперзира овластувањата на круната, доверувајќи ги своите овластувања на одговорните министри (премиерот и кабинетот), одговорни за нивните политики и активности пред Парламентот, особено избраниот Дом на општините .

Иако многу од прерогативните овластувања на суверенот сè уште се законски недопрени,  уставните конвенции го отстранија монархот од секојдневното владеење, при што министрите ги користат кралските прерогативи, оставајќи го монархот во пракса со три уставни права: да се задржи информирани, да советуваат и предупредуваат.

Боја Партија Боја Партија
Виговци Либерали
Националлабуристи Пилити
Лабуристи Ториевци / Конзервативци
 


Премиери од XVIII век[уреди | уреди извор]

Премиерите од XVIII век биле Премиер на Англија, Велс и Шкотска (Кралство Велика Британија, формирано со законот „Закон за Унијата 1707“.


Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Роберт Волпол
(од 1742 како Ерл од Орфорд)
4 април 1721 11 февруари 1742 Виговци
Ерлот од Вилмингтон 16 февруари 1742 2 јули 1743 Виговци
Хенри Пелхем 27 август 1743 6 март 1754 Виговци
Војводата од Њукасл
(прв мандат)
16 март 1754 16 ноември 1756 Виговци
Војводата од Девоншир 16 ноември 1756 25 јуни 1757 Виговци
Војводата од Њукасл
(втор мандат)
2 јули 1757 26 мај 1762 Виговец
Ерлот од Бјут 26 мај 1762 16 април 1763 Ториевци
Џорџ Гренвил 16 април 1763 13 јули 1765 Виговци
Маркизот од Рокингем
(прв мандат)
Податотека:Charles-Wentworth.jpg 13 јули 1765 30 јули 1766 Виговци
Ерлот од Четем, „Вилијам Пит Постариот“ 30 јули 1766 14 октомври 1768 Виговци
Војводата од Графтон 14 октомври 1768 28 јануари 1770 Виговци
Лорд Норт 28 јануари 1770 22 март 1782 Ториевци
Маркизот од Рокингем
(втор мандат)
Податотека:Charles-Wentworth.jpg 27 март 1782 1 јули 1782 Виговци
Ерлот од Шелбурн 4 јули 1782 2 април 1783 Виговци
Војводата од Портленд
(прв мандат)
2 април 1783 19 декември 1783 Виговци
Вилијам Пит Помладиот
(прв мандат)
19 декември 1783 14 март 1801 Ториевци

Премиери од XIX век[уреди | уреди извор]

Премиерите за време на XIX век биле Премиер на Англија, Велс, Шкотска и Ирска, по Законот за Унијата 1800 (со кој Кралството Ирска се присоединило кон Кралството Велика Британија, така создавајќи ја државата Обединето Кралство на Велика Британија и Ирска, почнувајќи од 1 јануари 1801).

Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Хенри Адингтон 17 март 1801 10 мај 1804 Ториевци
Вилијам Пит Помладиот
(втор мандат)
10 мај 1804 23 јануари 1806 Ториевци
Лордот Гренвил 11 февруари 1806 31 март 1807 Виговци
Војводата од Портленд
(втор мандат)
31 март 1807 4 октомври 1809 Ториевци
Спенсер Персевал 4 октомври 1809 11 мај 1812 Ториевци
Ерлот од Ливерпул 8 јуни 1812 9 април 1827 Ториевци
Џорџ Кенинг 10 април 1827 8 август 1827 Ториевци
Виконтот Годрич 31 август 1827 21 јануари 1828 Ториевци
Војводата од Велингтон
(прв мандат)
22 јануари 1828 16 ноември 1830 Ториевци
Ерлот Греј 22 ноември 1830 9 јули 1834 Виговци
Виконтот Мелбурн
(прв мандат)
16 јули 1834 14 ноември 1834 Виговци
Војводата од Велингтон
(втор мандат)
14 ноември 1834 10 декември 1834 Ториевци
Роберт Пил
(прв мандат)
10 декември 1834 8 април 1835 Конзервативци
Виконтот Мелбурн
(втор мандат)
18 април 1835 30 август 1841 Виговци
Роберт Пил
(втор мандат)
30 август 1841 29 јуни 1846 Конзервативци
Лордот Џон Расел
(прв мандат)
(отоа премиер како Ерл Расел)
30 јуни 1846 21 февруари 1852 Виговци
Ерлот од Дерби
(прв мандат)
23 февруари 1852 17 декември 1852 Конзервативци
Ерлот од Абердин 19 декември 1852 30 јануари 1855 Пилити
Виконтот Палмерстон
(прв мандат)
6 февруари 1855 19 февруари 1858 Виговци
Ерлот од Дерби
(втор мандат)
20 февруари 1858 11 јуни 1859 Конзервативци
Виконтот Палмерстон
(втор мандат)
12 јуни 1859 18 октомври 1865 Либерали
Ерлот Расел
(втор мандат)
(претходно премиер како Лорд Џон Расел)
29 октомври 1865 26 јуни 1866 Либерали
Ерлот од Дерби
(трет мандат)
28 јуни 1866 25 февруари 1868 Конзервативци
Бнеџамин Дизраели
(прв мандат)
27 февруари 1868 1 декември 1868 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(прв мандат)
3 декември 1868 17 февруари 1874 Либерали
Бнеџамин Дизраели
(втор мандат)
(од 1876 како Ерл од Биконсфилд)
20 февруари 1874 21 април 1880 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(втор мандат)
23 април 1880 9 јуни 1885 Либерали
Маркизот од Солсбери
(прв мандат)
23 јуни 1885 28 јануари 1886 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(трет мандат)
1 февруари 1886 20 јули 1886 Либерали
Маркизот од Солсбери
(втор мандат)
25 јули 1886 11 август 1892 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(четврт мандат)
15 август 1892 2 март 1894 Либерали
Ерлот од Роузбери 5 март 1894 22 јуни 1895 Либерали
Маркизот од Солсбери
(трет мандат)
25 јуни 1895 11 јули 1902 Конзервативци

Премиери од XX век[уреди | уреди извор]

Немало промени на јурисдикцијата на Парламентот (и затоа премиерот бил Премиер на териТориевциите каде бил) сѐ до 1922, кога по Англо-ирската војна, 26 грофовии во Ирска се отцепиле од Обединетото Кралство и ја формирале Ирската Слободна Држава. Останатите 6 грофовии на североистокот од Ирска останале, формирајќи ја Северна Ирска. Официјаното име на Обединетото Кралство сега било Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Име Портрет Стапил ма должност Отстапил должност Политичка партија
Артур Балфур 11 јули 1902 5 декември 1905 Конзервативци
Хенри Кемпбел-Банерман 5 декември 1905 3 април 1908 Либерали
Х. Х. Асквит 5 април 1908 5 декември 1916 Либерали
Дејвид Лојд Џорџ 6 декември 1916 19 октомври 1922 Либерали
Ендрју Бонар Ло 23 октомври 1922 20 мај 1923 Конзервативци
Стенли Болдвин
(прв мандат)
23 мај 1923 16 јануари 1924 Конзервативци
Ремзи МекДоналд
(прв мандат)
22 јануари 1924 4 ноември 1924 Лабуристи
Стенли Болдвин
(втор мандат)
4 ноември 1924 5 јуни 1929 Конзервативци
Ремзи МекДоналд
(втор мандат)
5 јуни 1929 24 август 1931 Лабуристи
Ремзи МекДоналд
(трет мандат)
24 август 1931 7 јуни 1935 Националлабуристи
Стенли Болдвин
(трет мандат)
7 јуни 1935 28 мај 1937 Конзеревативци
Невил Чемберлен Податотека:Arthur-Neville-Chamberlain.jpg 28 мај 1937 10 мај 1940 Конзервативци
Винстон Черчил
(прв мандат)
10 мај 1940 27 јули 1945 Конзервативци
Клемент Етли 27 јули 1945 26 октомври 1951 Лабуристи
Винстон Черчил
(втор мандат)
26 октомври 1951 7 април 1955 Конзервативци
Ентони Идн 7 април 1955 9 јануари 1957 Конзервативци
Харолд Мекмилан 11 јануари 1957 19 октомври 1963 Конзервативци
Ерлот од Хоум
(од 1963 како Алек Даглас-Хоум)
19 октомври 1963 16 октомври 1964 Конзервативци
Харолд Вилсон
(прв мандат)
16 октомври 1964 19 јуни 1970 Лабуристи
Едвард Хит 19 јуни 1970 4 март 1974 Конзервативци
Харолд Вилсон
(втор мандат)
4 март 1974 5 април 1976 Лабуристи
Џејмс Калаган 5 април 1976 4 мај 1979 Лабуристи
Маргарет Тачер 4 мај 1979 28 ноември 1990 Конзервативци
Џон Мејџор 28 ноември 1990 2 мај 1997 Конзервативци
Тони Блер 2 мај 1997 27 јуни 2007 Лабуристи

Премиери од XXI век[уреди | уреди извор]

Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Гордон Браун 27 јуни 2007 11 мај 2010 Лабуристи
Дејвид Камерон 12 мај 2010 13 јули 2016 Конзервативци
Тереза Меј 13 јули 2016 24 јули 2019 Конзервативци
Борис Џонсон 24 јули 2019 6 септември 2022 Конзервативци
Лиз Трас 6 септември 2022 25 октомври 2022 Конзервативци
Риши Сунак 25 октомври 2022 5 јули 2024 Конзервативци
Кир Стармер 5 јули 2024 на функција Лабуристи

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Предлошка:Наведете вести
  2. „Government and Opposition roles“. Парламент на Обединетото Кралство. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)
  3. „Премиер“. БиБиСи Вести. БиБиСи. 16 октомври 2008. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)
  4. „Поимник — Објаснувања на парламентарниот жаргон; Премиер“. Парламент на Обединетото Кралство. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)

Извори[уреди | уреди извор]