Список на премиери на Обединетото Кралство

Од Википедија — слободната енциклопедија
насликан портрет на Роберт Волпол
насликан портрет на Вилијам Пит Помладиот
фотопортрет на Бенџамин Дизраели
фотопортрет на Хенри Кемпбел-Банерман

Премиерот (англиски: Prime Minister - „Главен министер“) е политичкиот водач на Обединетото Кралство и шеф на британската влада. Има задача да ги одбере сите други членови на владата, да претседава на состаноците на кабинетот и да решава дали да се свикаат нови парламентарни избори for the Домот на општините (долниот дом).[1][2] Премиерот исто така има право да назначува лица на високи функции во Англиканската црква, да назначува судии и да предлага прогласување на нови доживотни перства.[3]

Не се знае точниот датум на прогласувањето на првиот премиер на земјата, бидејќи оваа функција не е создадена, туку еволуирала низ извесен временски период.[4] Денешните исТориевцичари за прв премиер го сметаат Роберт Волпол, кој ја предводел земјата 21 година (1721-1742).[5][6] Волпол се задржал на функцијата најголго од сите досегашни премиери.[7]

Актуелен премиер на државата е Риши Сунак кој стапил на функцијата на 25 октомври 2022 со оставката на неговата сопартијка, Лиз Трас.


Боја Партија Боја Партија
Виговци Либерали
Националлабуристи Пилити
Лабуристи Ториевци / Конзервативци
 


Премиери од XVIII век[уреди | уреди извор]

Премиерите од XVIII век биле Премиер на Англија, Велс и Шкотска (Кралство Велика Британија, формирано со законот „Закон за Унијата 1707“.


Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Роберт Волпол
(од 1742 како Ерл од Орфорд)
Jean-Baptiste van Loo - Robert Walpole.jpg 4 април 1721 11 февруари 1742 Виговци
Ерлот од Вилмингтон Earl of wilmington.png 16 февруари 1742 2 јули 1743 Виговци
Хенри Пелхем Henry Pelham.jpg 27 август 1743 6 март 1754 Виговци
Војводата од Њукасл
(прв мандат)
Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle-under-Lyne.jpg 16 март 1754 16 ноември 1756 Виговци
Војводата од Девоншир William Cavendish, 4th Duke of Devonshire.JPG 16 ноември 1756 25 јуни 1757 Виговци
Војводата од Њукасл
(втор мандат)
Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle-under-Lyne.jpg 2 јули 1757 26 мај 1762 Виговец
Ерлот од Бјут JohnStuartBute.jpg 26 мај 1762 16 април 1763 Ториевци
Џорџ Гренвил George Grenville.png 16 април 1763 13 јули 1765 Виговци
Маркизот од Рокингем
(прв мандат)
Податотека:Charles-Wentworth.jpg 13 јули 1765 30 јули 1766 Виговци
Ерлот од Четем, „Вилијам Пит Постариот“ Elderpitt.jpg 30 јули 1766 14 октомври 1768 Виговци
Војводата од Графтон 14 октомври 1768 28 јануари 1770 Виговци
Лорд Норт Nathaniel Dance Lord North.jpg 28 јануари 1770 22 март 1782 Ториевци
Маркизот од Рокингем
(втор мандат)
Податотека:Charles-Wentworth.jpg 27 март 1782 1 јули 1782 Виговци
Ерлот од Шелбурн Shelburne.jpg 4 јули 1782 2 април 1783 Виговци
Војводата од Портленд
(прв мандат)
W h cavendish-bentinck.jpg 2 април 1783 19 декември 1783 Виговци
Вилијам Пит Помладиот
(прв мандат)
Pitt the Younger.jpg 19 декември 1783 14 март 1801 Ториевци

Премиери од XIX век[уреди | уреди извор]

Премиерите за време на XIX век биле Премиер на Англија, Велс, Шкотска и Ирска, по Законот за Унијата 1800 (со кој Кралството Ирска се присоединило кон Кралството Велика Британија, така создавајќи ја државата Обединето Кралство на Велика Британија и Ирска, почнувајќи од 1 јануари 1801).

Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Хенри Адингтон Henry Addington.jpg 17 март 1801 10 мај 1804 Ториевци
Вилијам Пит Помладиот
(втор мандат)
Pitt the Younger.jpg 10 мај 1804 23 јануари 1806 Ториевци
Лордот Гренвил Epmis05Wyndham.jpg 11 февруари 1806 31 март 1807 Виговци
Војводата од Портленд
(втор мандат)
W h cavendish-bentinck.jpg 31 март 1807 4 октомври 1809 Ториевци
Спенсер Персевал Spencerperceval.jpg 4 октомври 1809 11 мај 1812 Ториевци
Ерлот од Ливерпул Robert Jenkinson, 2nd Earl of Liverpool by Sir Thomas Lawrence (cropped).jpg 8 јуни 1812 9 април 1827 Ториевци
Џорџ Кенинг George Canning.jpg 10 април 1827 8 август 1827 Ториевци
Виконтот Годрич FrederickJohnRobinson.jpg 31 август 1827 21 јануари 1828 Ториевци
Војводата од Велингтон
(прв мандат)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 22 јануари 1828 16 ноември 1830 Ториевци
Ерлот Греј Charlesgrey2.jpg 22 ноември 1830 9 јули 1834 Виговци
Виконтот Мелбурн
(прв мандат)
William Lamb, 2nd Viscount Melbourne, painted by John Partridge.jpg 16 јули 1834 14 ноември 1834 Виговци
Војводата од Велингтон
(втор мандат)
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg 14 ноември 1834 10 декември 1834 Ториевци
Роберт Пил
(прв мандат)
Robert Peel.jpg 10 декември 1834 8 април 1835 Конзервативци
Виконтот Мелбурн
(втор мандат)
William Lamb, 2nd Viscount Melbourne, painted by John Partridge.jpg 18 април 1835 30 август 1841 Виговци
Роберт Пил
(втор мандат)
Robert Peel.jpg 30 август 1841 29 јуни 1846 Конзервативци
Лордот Џон Расел
(прв мандат)
(отоа премиер како Ерл Расел)
Lord john russell.jpg 30 јуни 1846 21 февруари 1852 Виговци
Ерлот од Дерби
(прв мандат)
14th Earl of Derby.jpg 23 февруари 1852 17 декември 1852 Конзервативци
Ерлот од Абердин George Hamilton Gordon, 4th Earl of Aberdeen by John Partridge.jpg 19 декември 1852 30 јануари 1855 Пилити
Виконтот Палмерстон
(прв мандат)
Palmerston.jpg 6 февруари 1855 19 февруари 1858 Виговци
Ерлот од Дерби
(втор мандат)
14th Earl of Derby.jpg 20 февруари 1858 11 јуни 1859 Конзервативци
Виконтот Палмерстон
(втор мандат)
Palmerston.jpg 12 јуни 1859 18 октомври 1865 Либерали
Ерлот Расел
(втор мандат)
(претходно премиер како Лорд Џон Расел)
Lord john russell.jpg 29 октомври 1865 26 јуни 1866 Либерали
Ерлот од Дерби
(трет мандат)
14th Earl of Derby.jpg 28 јуни 1866 25 февруари 1868 Конзервативци
Бнеџамин Дизраели
(прв мандат)
27 февруари 1868 1 декември 1868 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(прв мандат)
Gladstone.jpg 3 декември 1868 17 февруари 1874 Либерали
Бнеџамин Дизраели
(втор мандат)
(од 1876 како Ерл од Биконсфилд)
20 февруари 1874 21 април 1880 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(втор мандат)
Gladstone.jpg 23 април 1880 9 јуни 1885 Либерали
Маркизот од Солсбери
(прв мандат)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 23 јуни 1885 28 јануари 1886 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(трет мандат)
Gladstone.jpg 1 февруари 1886 20 јули 1886 Либерали
Маркизот од Солсбери
(втор мандат)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 јули 1886 11 август 1892 Конзервативци
Вилијам Еварт Гладстон
(четврт мандат)
Gladstone.jpg 15 август 1892 2 март 1894 Либерали
Ерлот од Роузбери Archibaldprimrose1847.jpg 5 март 1894 22 јуни 1895 Либерали
Маркизот од Солсбери
(трет мандат)
3rd Marquess of Salisbury.jpg 25 јуни 1895 11 јули 1902 Конзервативци

Премиери од XX век[уреди | уреди извор]

Немало промени на јурисдикцијата на Парламентот (и затоа премиерот бил Премиер на териТориевциите каде бил) сѐ до 1922, кога по Англо-ирската војна, 26 грофовии во Ирска се отцепиле од Обединетото Кралство и ја формирале Ирската Слободна Држава. Останатите 6 грофовии на североистокот од Ирска останале, формирајќи ја Северна Ирска. Официјаното име на Обединетото Кралство сега било Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Име Портрет Стапил ма должност Отстапил должност Политичка партија
Артур Балфур A.J. Balfour LCCN2014682753 (cropped).jpg 11 јули 1902 5 декември 1905 Конзервативци
Хенри Кемпбел-Банерман Campbell-bannerman.jpg 5 декември 1905 3 април 1908 Либерали
Х. Х. Асквит Herbert Henry Asquith.jpg 5 април 1908 5 декември 1916 Либерали
Дејвид Лојд Џорџ David Lloyd George.jpg 6 декември 1916 19 октомври 1922 Либерали
Ендрју Бонар Ло Bonar law.jpg 23 октомври 1922 20 мај 1923 Конзервативци
Стенли Болдвин
(прв мандат)
Stanley baldwin.jpg 23 мај 1923 16 јануари 1924 Конзервативци
Ремзи МекДоналд
(прв мандат)
22 јануари 1924 4 ноември 1924 Лабуристи
Стенли Болдвин
(втор мандат)
Stanley baldwin.jpg 4 ноември 1924 5 јуни 1929 Конзервативци
Ремзи МекДоналд
(втор мандат)
5 јуни 1929 24 август 1931 Лабуристи
Ремзи МекДоналд
(трет мандат)
24 август 1931 7 јуни 1935 Националлабуристи
Стенли Болдвин
(трет мандат)
Stanley baldwin.jpg 7 јуни 1935 28 мај 1937 Конзеревативци
Невил Чемберлен Податотека:Arthur-Neville-Chamberlain.jpg 28 мај 1937 10 мај 1940 Конзервативци
Винстон Черчил
(прв мандат)
10 мај 1940 27 јули 1945 Конзервативци
Клемент Етли Clement Attlee.PNG 27 јули 1945 26 октомври 1951 Лабуристи
Винстон Черчил
(втор мандат)
26 октомври 1951 7 април 1955 Конзервативци
Ентони Идн Anthony Eden.jpg 7 април 1955 9 јануари 1957 Конзервативци
Харолд Мекмилан Macmillan.jpg 11 јануари 1957 19 октомври 1963 Конзервативци
Ерлот од Хоум
(од 1963 како Алек Даглас-Хоум)
Alechome.jpg 19 октомври 1963 16 октомври 1964 Конзервативци
Харолд Вилсон
(прв мандат)
Haroldwilson.jpg 16 октомври 1964 19 јуни 1970 Лабуристи
Едвард Хит Tedheath.jpg 19 јуни 1970 4 март 1974 Конзервативци
Харолд Вилсон
(втор мандат)
Haroldwilson.jpg 4 март 1974 5 април 1976 Лабуристи
Џејмс Калаган James Callaghan.jpg 5 април 1976 4 мај 1979 Лабуристи
Маргарет Тачер Thatcher-loc.jpg 4 мај 1979 28 ноември 1990 Конзервативци
Џон Мејџор John-major.jpg 28 ноември 1990 2 мај 1997 Конзервативци
Тони Блер Tony Blair.jpg 2 мај 1997 27 јуни 2007 Лабуристи

Премиери од XXI век[уреди | уреди извор]

Име Портрет Стапил на должност Отстапил должност Политичка партија
Гордон Браун Gordon Brown portrait.jpg 27 јуни 2007 11 мај 2010 Лабуристи
Дејвид Камерон David Cameron - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010.jpg 12 мај 2010 13 јули 2016 Конзервативци
Тереза Меј Theresa May (2016) (cropped).jpg 13 јули 2016 24 јули 2019 Конзервативци
Борис Џонсон Boris Johnson GOV UK (cropped).jpg 24 јули 2019 6 септември 2022 Конзервативци
Лиз Трас Liz Truss Official Photo (cropped).jpg 6 септември 2022 25 октомври 2022 Конзервативци
Риши Сунак Chancellor Rishi Sunak (cropped).jpg 25 октомври 2022 на функција Конзервативци

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Government and Opposition roles“. Парламент на Обединетото Кралство. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)
  2. „Премиер“. БиБиСи Вести. БиБиСи. 16 октомври 2008. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)
  3. „Поимник — Објаснувања на парламентарниот жаргон; Премиер“. Парламент на Обединетото Кралство. Посетено на 25 октомври 2008. (англиски)
  4. Hennessy (2001), стр. 39–40
  5. Clarke (1993), стр. 266
  6. Hennessy (2001), стр. 39
  7. „Партии и премиери“. БиБиСи Вести. БиБиСи. 19 мај 1998. Посетено на 12 октомври 2008. (англиски)

Извори[уреди | уреди извор]