Прејди на содржината

Магор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Магор — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат, организација и менаџмент

[уреди | уреди извор]

Издавачката куќа „Магор“ е основана во 1992 година. Седиштето на „Магор“ се наоѓа во Скопје, на ул. „Црвена вода“ бр. 28. „Магор“ е член на Балканското здружение на издавачи, како и македонски претставник во фондацијата „Балканика“, која ја доделува истоимената книжевна награда.[1]
Директор: Горјан Лазаревски Главен и одговорен уредник: Павлина Аџи Митреска Лазаревска.[2]

Издавачка дејност

[уреди | уреди извор]

Изданијата на „Магор“ се поделени во повеќе едиции, како:[1]

 • „Ѕвезди на светската книжевност“,
 • „Нобеловци“,
 • „Протеј“,
 • „Монади“,
 • „Созвучја“,
 • „Современа мисла“,
 • „Нешто помеѓу“,
 • „Различни гласови“,
 • „Балкански студии“,
 • „Ѕуница“ итн.

Едиција „Ѕвезди на светската книжевност“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[3]

Едиција „Нобеловци“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[5]

Едиција „Нешто помеѓу“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[6]

Едиција „Европски калеидоскоп“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[7]

Едиција „Монади“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[8]

Едиција „Различни гласови“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[9]

Едиција „Ѕуница“

[уреди | уреди извор]

Во оваа едиција се објавени следниве книги:[10]

Едиција „Протеј“

[уреди | уреди извор]

Други изданија

[уреди | уреди извор]

Покрај редовните едиции, „Магор“ има објавено и повеќе одделни книги:[11]

Официјално мрежно место

[уреди | уреди извор]

Официјално мрежно место на „Магор“ Архивирано на 20 март 2014 г.

 1. 1,0 1,1 Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 3 и 32.
 2. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 3.
 3. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 3-10.
 4. Андре Жид, Дневник: избор: 1889-1949. Скопје: Магор, 2014.
 5. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 11-13.
 6. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 31.
 7. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 14.
 8. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 15.
 9. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 20.
 10. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 27.
 11. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 16-19, 21-26, 28-31.
 12. „Нови раскази од Атанас Чупоски“ од Игор Џамбазов“, Дневник, година XVIII, број 5642, понеделник, 15 декември 2014, стр. 20.