Опасни врски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Опасни врски  
LiaisonsDangereuses X.jpg
илустрација од изданието од 1796
Автор Пјер Шодерло де Лакло
Наслов на
оригиналот
Les Liaisons dangereuses
Земја Франција
Јазик Француски
Жанр(ови) Епистоларен роман
Издадена 23 март, 1782
Страници 400
OCLC 52565525

Опасни врски (француски: Les Liaisons dangereuses) — француски епистоларен роман напишан од Пјер Шодерло де Лакло, издаден во четири тома на 23 март, 1782. Романот се смета за еден од најдобрите во француската книжевност, како поради својата форма и стил на пишување, така и поради важноста на приказната.

Се раскажува за перверзните игри на двајца благородници, кои на валкан начин се обложуваат да заведат млада девојка, да ја искористат и да ја отфрлат. Првичната одредба е дека романот раскажува приказна со морална поука, но според повеќемина, нагласокот е повеќе врз декаденцијата на француската аристократија кратко пред Француската револуција, фрлајќи светло врз перверзиите на стариот француски поредок.

Како епистоларен роман, книгата е целосно составена од писма, кои ги пишуваат ликовите меѓусебе. Писмата помеѓу Валмон и де Мертеј ја водат приказната, а писмата на споредните ликови откриваат детали кои го продлабочуваат заплетот. Романот е адаптиран неколку пати како на филм така и во театар, а постојат и осовременети верзии на романот.