Дејвид Ромер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дејвид Ромер (англиски: David Romer) – американски економист.

Образование и кариера[уреди | уреди извор]

Ромер дипломирал на Универзитетот Принстон (Princeton University) во 1980 година, а докторирал на МИТ во 1985 година. Својата академска кариера ја започнал на Универзитетот Принстон, каде работел како доцент во периодот 1985-1988, а во 1988 година се преселил на Универзитетот на Калифорнија во Беркли (University of California at Berkeley), каде работел како вонреден и редовен професор. Притоа, во периодот 2009-2010 бил главен истражувач при Меѓународниот монетарен фонд.[1]

Поважни публикации[уреди | уреди извор]

Romer објавил повеќе трудови во престижните економски списанија, како:[2]

 • “The New Keynesian economics and the output-inflation trade-off” (со Laurence Ball и N. Gregory Mankiw), Brookings Papers of Economic Activity (1988)
 • “Does monetary policy matter? A new test in the spirit of Friedman and Schwartz” (со Christina D. Romer), NBER Macroeconomics Annual (1989)
 • “Real rigidities and the non-neutrality of money” (со Laurence Ball), Review of Economic Studies (1990)
 • “A contribution to the empirics of economic growth” (со N. Gregory Mankiw и David N. Weil), Quarterly Journal of Economics (1992)
 • “Openness and inflation: Theory and evidence”, Quarterly Journal of Economics (1993)
 • “Does trade cause growth?” (со Jeffrey A. Frankel), American Economic Review (1999)
 • “Federal Reserve information and the behavior of interest rates” (со Christina D. Romer), American Economic Review (2000)
 • “Keynesian macroeconomics without the LM curve”, Journal of Economic Perspectives (2000)
 • “A new measure of monetary shocks: derivation and implications” (со Christina D. Romer), American Economic Review (2004)
 • “Do firms maximize? Evidence from professional football”, Journal of Political Economy (2006)
 • “The macroeconomic effects of tax changes: Estimates based on a new measure of fiscal shocks” (со Christina D. Romer), American Economic Review (2010)

Исто така, тој е автор на следнава книга:[3]

 • Advance Macroeconomics (четврто издание), McGraw-Hill, 2012.

Награди и признанија[уреди | уреди извор]

Ромер е член на Националното биро за економски истражувања (National Bureau of Economic Research) од 1983 година, а во 2003 станал директор на програмата за монетарна економија (заедно со Кристина Ромер). Во 2006 година бил избран за член на Американската академија на уметностите и науките (American Academy of Arts and Sciences), a во 2009 година станал уредник на Brooking Papers on Economic Activity (заедно со Justin Wolfers). Во периодот 2007-2010, Ромер бил член на извршниот комитет на Американското економско здружение (American Economic Association), а исто така бил дел од уредувачките одбори на неколку списанија што ги издава тоа здружение, како: American Economic Review (1996-2002), AEJ: Macroeconomics (2007-2013), AEJ: Economic Policy (od 2014).[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. American Economic Association, Candidates for Office 2015, August 1, 2014.
 2. American Economic Association, Candidates for Office 2015, August 1, 2014.
 3. American Economic Association, Candidates for Office 2015, August 1, 2014.
 4. American Economic Association, Candidates for Office 2015, August 1, 2014.