Прејди на содржината

Пијаниот брод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Si je désire une eau d'Europe, c'est la flache
Noire et froide où vers le crépuscule embaumé
Un enfant accroupi plein de tristesses, lâche
Un bateau frêle comme un papillon de mai.
_____________________________________________
Од европските води јас сакам бара една
кајшто в квечерина полна со мирис на тревки,
едно тажно дете во водата црна, ледна,
ги пушта лаѓите како пеперутки кревки.
препев: Влада Урошевиќ

Пијаниот брод (Le Bateau ivre) е поема напишана од Артур Рембо во 1871 година која се смета за револуционерна по својата употреба на фантастични контра-позиционирани слики и симболи. Песната е напишана во хексаметарски кватрени (кои ги има вкупно 25) и постојано ја следи истата шема на римување a/b/a/b. Содржината на песната се ткае околу неколку нејасни визии на персонифициран брод изгубен на море.

Напишана во Шарлевил во летото 1871 година, песната ќе го восхити Пол Верлен откако Рембо ќе му ја прати како примерок од неговото творештво и токму таа ќе биде причината што Верлен ќе побара Рембо да му се придружи во Париз. Теодор де Банвил не ја сакал песната.

'Пијаниот брод (Le Bateau ivre)

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
Артур Рембо
Дела: PoésiesLe bateau ivreLes illuminationsUne Saison en EnferПисма
Луѓе: Шарл БодлерЖорж ИзамбарЖермен НувоПол Верлен
Друго: СимболизамНадреализампроколнати поетиL'Enfant TerribleÉpater la bourgeoisieРембо и модерната култура