Прејди на содржината

Песни (Рембо)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Насловна страница на првото издание
Насловна страница на првото издание

Песните на Артур Рембо се напишани во периодот од приближно 1869 до 1873 година. Les étrennes des orphelins (Подарокот на сирачињата) (1869) е неговата прва позната песна.

Три песни (Credo in Unam/Soleil et Chair (Сонце и месо), Ophélie (Офелија) и Sensation (Сетилност)) Рембо ќе му ги испрати на Теодор де Банвил во писмо датирано од 24 мај 1870 година. Истото ќе остане без одговор.

Веројатно најпозната и најзначајна меѓу сите песни во оваа збирка е прекрасната Рембоова поема Le bateau ivre (Пијаниот брод).

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
Артур Рембо
Дела: PoésiesLe bateau ivreLes illuminationsUne Saison en EnferПисма
Луѓе: Шарл БодлерЖорж ИзамбарЖермен НувоПол Верлен
Друго: СимболизамНадреализампроколнати поетиL'Enfant TerribleÉpater la bourgeoisieРембо и модерната култура