Источно од рајот (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Источно од рајот“ (англиски: East of Eden) — роман на американскиот писател Џон Стајнбек од 1952 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Романот ги прикажува испреплетените судбини на две семејства кои живеат во богатата долина на реката Салинас во Калифорнија — Треск и Хемилтон чии припадници безнадежно ги повторуваат падот на Адам и Ева, како и смртоносното соперништво меѓу Каин и Авел.[1]

Осврт кон романот[уреди | уреди извор]

„Источно од рајот“ е најамбициозното дело на Стајбек кое извршило големо влијание врз современата книжевност и во кинематографијата. Во него, Стајнбек ги создава своите најхипнотизирачки ликови и ги истражува најинтригантните теми: мистеријата на идентитетот, необјаснивата љубов, како и убиствените последици на недостатокот од љубов. „Њујорк хералд трибјун“ го оценува како „роман осмислен на највисоко можно ниво... една од оние книги во кои писателот има поставено високи цели, а потоа ги вложува секој атом на енергијата, талентот, сериозноста и страста за кои е способен... целосно интересна и импресивна книга“,[2] а „Њујорк тајмс“ го опишува како „фантазија и мит... необично и оригинално уметничко дело“.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 9.
  2. Džon Stajnbek, Plodovi gneva. Beograd: Laguna, 2015, стр. 587.