Кензабуро Ое

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кензабуро Ое

Кензабуро Ое (31 јануари 1935) е јапонски писател, добитник на Нобеловата награда за литература во 1994 година.

Студирал во францускиот универзитет за книжевнот во Токио. Дипломирал со своето дело Жан Пол Сартр во 1959 година. Почнал да пишува во 1957 година додека сеуште бил студент. Бил активен и во мировните и во еколошките проекти.

Кензабуро Ое е великан на современата јапонска книжевност. Неговите дела биле со политички, општествен и филозофски карактер, како на пример нуклеарното оружје, неслогите во општеството и егзистенцијализмот. Во романот „Едноставен живот“ од 1990 година пишувал за хендикипираните деца во семејството.