Алесандро Барико

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алесандро Барико (италијански: Alessandro Baricco), (1958, Торино - ) е современ италијански писател (прозаист и драматург) и есеист.

А. Барико

Животопис[уреди | уреди извор]

Алесандро Барико е роден во Торино во 1958 година. Заедно со неколку пријатели, во Торино ја основал „Школата Холден“ во која се изучуваат различни видови раскажување во повеќе жанрови - книжевност, филм, новинарство, сликарство.

Творештво[уреди | уреди извор]

Барико се стекнал со меѓународна слава со својата повест „Свила“ (Seta), која во 2000 година е издадена на македонски јазик од страна на издавачката куќа „Еуроклиент“, а во превод на Лилјана Узуновиќ.

Поважни дела на Барико се следниве:[1]

 • Замоци на гневот (роман), 1991
 • Генијот во фуга (есеи), 1992
 • Душата на Хегел и кравите од Висконсин (есеи), 1992
 • Океан море (роман), 1993
 • Дваесеттиот век (драма), 1994
 • Барнум - Хроники од Големото шоу (статии), 1995
 • Свила (краток роман), 1999

За своето творештво, Барико добил неколку меѓународни книжевни награди, како што се:

 • Наградата "Кампиело"
 • Наградата "Медичис"
 • Наградата "Виjареџо"
 • Наградата "Палацо дел Боско"

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Алесандро Барико, Свила. Скопје, Еуроклиент, 2000.