Општина Крушево: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎Клима: Правописна исправка, replaced: Пелагониската котлина → Пелагониската Котлина
с (→‎Геологија: Правописна исправка, replaced: редстав → ретстав (6))
с (→‎Клима: Правописна исправка, replaced: Пелагониската котлина → Пелагониската Котлина)
 
===Клима===
Територијата на општината Крушево, која се простира на ридско-планинското подрачје на северозападниот дел од Пелагониската котлинаКотлина, се карактеризира со умерено-континентална клима, со изразито влијание на планинската клима, од запад и котлинска клима од исток. Генерално, климата се карактеризира со подолги и студени зими и свежи лета. Средното просечно годишно траење на сончевото зрачење за периодот од 1998-2007 изнесува 2198,8 часа, додека облачноста е 5,2. Средната годишна температура за тој период изнесува 8,5 °C. Најстуден месец е јануари, со средна минимална температура од -4,8 °C, додека најтопол месец е август, со средна максимална температура од 29,2 °C. Средната годишна минимална температура е 2,8 °C и средната годишна максимална температура е 15,8 °C. Просечната годишна релативна влажност изнесува 73% со максимум во декември 80% и минимум во јули 63%. Ова подрчје се карактеризира со големи количества врнежи и тоа најмногу во ноември, а најмалку во август. Врнежите имаат посебно значење за земјоделството, која е карактеристична дејност за ова подрачје. Просечната годишна количина на врнежите изнесува 806 мм.
 
== Историja ==

Прегледник