Прејди на содржината

Википедија:Бирократи

Од Википедија — слободната енциклопедија
„ВП:БИР“ води овде. За „Википедија не е бирократија“, погл. ВП:БИРО
Кратенки:
ВП:БИР
ВП:КРАТ
ВП:БКРАТ

Бирократите се корисници на Википедија со технички можности да:

Бирократите ја немаат техничката способност да одземаат администраторски права од корисници или да доделуваат други нивоа на пристап (не можат да доделат oversight или checkuser права). Овие дејствија се извршуваат од надзорници, мала мултијазична група која ги опслужува сите Викимедија проети. Дополнителни надзорници се избираат секоја година; за повеќе информации видете Барања за дозвола. Промените во корисничките права на надзорниците се бележат на Meta:Special:Log/rights.

Моментални бирократи

[уреди извор]

Белешка: Под „Белешки“, „Активен“ значи дека извршил преименување, унапредување или обележување во последните два месеци. „Неактивен“ значи дека ниту уредувале, ниту пак ги користеле нивните бирократски права во последните два месеци. „Уредил“ значи дека уредувал додека бил најавен како корисник, но не ги користел своите бирократски способности во последните два месеца. Последнaта поднова е направена на 10 март 2019 г.

Име Часовен
појас
Часови активен
(денови/часови)
Е-пошта Претплатен на
пошт. список
Белешки
Bjankuloski06 NZST често пиши да активен
Boyan CET слабо пиши да неактивен
FlavrSavr CET слабо пиши да активен
MacedonianBoy CET често пиши да активен
Поврзано: Специјални:Список на бирократи

Поранешни бирократи

[уреди извор]

Упатства

[уреди извор]

Ова се упатствата за бирократи поврзани со бирократски дејства и процеси.

Кандидатури за админи

[уреди извор]
 • Информирајте го корисникот за резултатот, без разлика дали кандидатурата била успешна или не.

Преименувања

[уреди извор]
 1. Проверете дека барањето на страницата Википедија:Барања за промена на корисничко име е легитимна.
 2. Уверете се дека корисникот нема историја на злоупотреби и дека барањето е во најдобар интерес на проектот. Проверете ја страницата Википедија:Промена на корисничко име и пресудете сами.
 3. Внесете го старото и новото име на Специјална:ПреименувајКорисник. Доколку Корисник:чџш го узурпира Корисник:абв, преименувајте го абв во Корисник:абв (зафатено) за да се ослободи абв името за чџш.
 4. По преименувањето на Корисник:абв во Корисник:абв (зафатено), уверете се дека сите пренасочувања до Корисник:абв (зафатено) од Корисник:абв се избришани за страниците на чџш да можат да бидат префрлени.
 5. Додајте ја предлошката {{готово}} или {{несработено}} на барањето.

Означување на ботови

[уреди извор]
 1. Одете на Раководење со кориснички права

Од Википедија и означете го ботот.

  • Претходното дејство ги евидентира означувањата на ботовите одделно од другите промени на кориснички права
  • Одземањето на бот статусот може да се направи користејќи Раководење со кориснички права.

Поврзано

[уреди извор]