Грб на Општина Крушево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Општина Крушево
Подробно
Усвоенн/п
Штитштит

Грб на Општина Крушево — официјален грб на Општина Крушево

Опис[уреди | уреди извор]

Грбот е во вид на штит. Визуелно е изведен во три бои: црвена, жолта и црна. Во долниот дел е црешовото топче со датумот од Илинденското востание. Во горниот дел се илинденските востаници во борба. Комозицијата е главно поставена во две нивоа - долната половина - планини, горната - небо. Одоколу е венец со вегетраијански мотиви. Грбот е со одредени реалистички стилизации и симболика. .[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]