Келингхузен (амт)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Келингхузен (германски: Kellinghusen) — општинска заедница во округот Штајнбург, во Шлезвиг-Холштајн, Германија. Нејзиното седиште е во Келингхузен. Кон општинската заедница припаѓа и најмалата општина во цела Германија, Виденборстел.

Грб на Келингхузен

Пред 1 јануари 2008 година општинската заедница била именувана Келингхузен-Ланд, пред негови членови да станат градот Келингхузен и општините Хоенлокштет и Локштет од поранешната општинска заедница Хоенлокштет.

Општинската заедница Келингхузен се состои од следниве општини:

 1. Брокштет
 2. Фицбек
 3. Хенштет
 4. Хингстхајде
 5. Хоенлокштет
 6. Келингхузен
 7. Локштет
 8. Миленбарбек
 9. Ешебител
 10. Појенберг
 1. Кварнштет
 2. Раде
 3. Росдорф
 4. Зарлхузен
 5. Штеркатен
 6. Виденборстел
 7. Виленшарен
 8. Врист
 9. Вулфсмор