Зидтондерн

Од Википедија — слободната енциклопедија

Зидтондерн (германски: Südtondern) — општинска заедница во округот Северна Фризија, во Шлезвиг-Холштајн, Германија. Нејзиното седиште е во Нибил. Била создадена на 1 јануари 2008 година од поранешните општински заедници Бекингхарде, Кархарде, Зидерлигум и Видингхарде и општините Нибил и Лек.

Знаме на Зидтондерн

Покрај главното седиште во Нибил, постојат канцеларии во Лек, Ризум-Линдхолм и Зидерлигум.

Општинската заедница Зидтондерн се состои од следниве општини:

 1. Авентофт
 2. Ахтруп
 3. Босбил
 4. Брадеруп
 5. Брамштетлунд
 6. Дагебил
 7. Елхефт
 8. Емелсбил-Хорсбил
 9. Енге-Занде
 10. Фридрих-Вилхелм-Либке-Ког
 1. Галмсбил
 2. Холм
 3. Хумптруп
 4. Карлум
 5. Кланксбил
 6. Кликсбил
 7. Ладелунд
 8. Лек
 9. Лексгард
 10. Нојкирхен
 1. Нибил
 2. Ризум-Линдхолм
 3. Роденес
 4. Шпракебил
 5. Штадум
 6. Штедезанд
 7. Зидерлигум
 8. Тинингштет
 9. Уфузум
 10. Вестре