Јаглерод моноксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Јаглероден моноксид)
Јаглерод моноксид
Wireframe model of carbon monoxide
Spacefill model of carbon monoxide
Назнаки
630-08-0 Yes check.svgОк
ChemSpider 275 Yes check.svgОк
EC-број 211-128-3
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Carbon+monoxide
PubChem 281
RTECS-бр. FG3500000
UNII 7U1EE4V452 Yes check.svgОк
ОН-бр. 1016
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless, odorless gas
Густина 0.789 g mL−1, liquid
1.250 g L−1 at 0 °C, 1 atm
1.145 g L−1 at 25 °C, 1 atm
Точка на топење
Точка на вриење
0.0026 g/100 mL (20 °C)
Растворливост soluble in chloroform, acetic acid, ethyl acetate, ethanol, ammonium hydroxide
Диполен момент 0.112 D
Штетност
MSDS ICSC 0023
EU индекс 006-001-00-2
EU класификација Highly flammable (F+)
Very toxic (T+)
R-фрази Предлошка:R61 R12 R26 Предлошка:R48/23
S-фрази (застарено) S53 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
4
2
 
Температура на запалување −191 °C
Температура на самозапалување 609 °C
Слични супстанци
Слични carbon oxides јаглерод диоксид
јаглерод субдиоксид
јаглеродни оксиди
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Јаглерод моноксид (CO) оксид на јаглеродот. Тој спаѓа во групата на неметални оксиди. Се добива при непотполна оксидација (горење) на јаглеродот.

2C + O2 → 2CO

Тој е безбоен гас, без мирис и е доста отровен. Оксидира и гради јаглерод диоксид.

2CO + O2 → 2CO2

Се користи за добивање метали од оксидни руди.