Детергент

Од Википедија — слободната енциклопедија

Детергент или перален препарат — производ на лесната хемиска индустрија, а се употребува за перење и чистење. Тој првпат почнал да се применува во текот на Втората светска војна. Се добива од некои споредни производи што се јавуваат при преработката на нафтата, јагленот и варовникот. Скоро сите развиени земји во светот денеска повеќе произведуваат детергенти отколку сапуни.