Монсанто

Од Википедија — слободната енциклопедија
Протести против ГМ производи на Монсанто

Монсанто (англиски: Monsanto, The Monsanto Company) — меѓународно претпријатие, кое во минатото се занимавала со производство на хемиско оружје, чијашто сегашна основна дејност му е биотехнологијата.

Монсанто е најголем произведувач на хербицидот глифосат, познат како „Раундап“ (англиски: Roundup). Монсанто е и најголем произведувач на генетски изменетото семе со пазарно учество од 70 до 100% кај некои култури.

Како главен излагач на генетски изменетата храна Монсанто е фокус на многу антиглобалистички и еколошки кампањи посебно поради семето на сојата и хормонот за раст на стоката. Уште еден од проблемите врзани со ГМО семињата која ги произведува ова претпријатие е и тоа што кога еднаш ќе се засее генетски изменето семе, на тоа земјиште веќе ништо друго не може да расте. По зборовите на потпретседателот на Монсанто од 1998 година „компанијата нема да гарантира за сигурноста на храната која ја произведува, затоа што наша цел е што поголема продажба, а задача на министерството (FDA) е да ја контролира сигурноста.“ [1] [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2004/02/15/srpski/E04021402.shtml -{Glas Javnosti}-: Gentetska hrana i iz SCG?! (српски)
  2. Michael Pollan (25 октомври 1998). „Playing God in the Garden“. The New York Times Magazine. стр. Section 6; Page 44.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]