Прејди на содржината

Џејмс Ват

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џејмс Ват (17361819) му ја дал на светот една од најважните машини на сите времиња, - кондензирачката парна машина. Во 1757 година бил поставен за произведувач на научни инструменти и делови на универзитетот во Глазгов, каде што ги проучувал механичките потенцијали на пареата. Поправајќи една парна машина во 1764 година, дошол на идеја како одвоено да ја згусне пареата; ова го направило прочуен во светот.

Станал партнер со англискиот инженер Метју Баултон и заедно почнале да ги произведуваат Ватовите пронајдоци. Меѓу неговите пронаоѓачки дела се хидрометар, бродски пропелер, и автоматски центрифугален уред за регулирање на брзината кај машините.

Животопис[уреди | уреди извор]

Џејмс Ват е роден на 19 јануари 1736 година . Неговиот татко бил бродо-сопственик и бродоградител , додека неговата мајка, Агнес Муирхед, потекнувала од истакнато семејство и била добро образована. И двајцата биле протестанти и силни ковенанти . Дедото на Ват, Томас Ват, бил математики учител . [7] И покрај тоа што бил израснат од страна на религиозни родители, тој подоцна станал деист.

Ват основното образование го стекнал дома со своето семејство , тој подоцна одел во средно училиште во Гренку . Во текот на своето образование ја покажал надареноста за математиката и во упатството на механички уреди , додека странските јазиците како такви, латински и грчки, тој не бил многу заинтересирани. Кога тој имал осумнаесет години , починала неговата мајка и неговиот татко имал сериозно оштетување на здравјето , а потоа неговиот бизнис почнал да се намалува . Ват затоа бил испратен во Лондон во 1754 . година за да научел занает за правење на мерни инструменти. По една година со високо квалификуван занает се вратил во Глазгов со намера да отвори работилница за изработка на инструменти. Во 1764 година стапил во брак Маргарет Милер , со кого имал пет деца , три од нив починале порано. Маргарет почина при породување во 1772 . Година во 1777 . Ват се оженил повторно, овој пат со Ана Мекгрегор , ќерка на господарот и производителот на боја во Глазгов. Со Ана имал две деца.